Świat kolejek wąskotorowych

POZOSTAŁE => Kontakt z użytkownikami => Wątek zaczęty przez: Kucyk on 05 Luty 2018, 18:29:00



Tytuł: Wstawianie tabel do postów.
Wiadomość wysłana przez: Kucyk on 05 Luty 2018, 18:29:00
Pytanie, a właściwie 4 pytania techniczne: jak wstawić do posta tabelę? Mamy przycisk {table}{/table} ale jak go użyć? Czy da radę wstawić np. tabelę z rozkładem jazdy stworzoną w Łordzie czy Ekselu? Towarzysze, no jak, pomożecie?


Tytuł: Odp: Wstawianie tabel do postów.
Wiadomość wysłana przez: prof_klos on 05 Luty 2018, 19:53:04
Pytanie, a właściwie 4 pytania techniczne: jak wstawić do posta tabelę? Mamy przycisk {table}{/table} ale jak go użyć? Czy da radę wstawić np. tabelę z rozkładem jazdy stworzoną w Łordzie czy Ekselu? Towarzysze, no jak, pomożecie?

TEST
To jest tabelka, pewnie nic z niej nie wyjdzie bom zacofany w kodach
Tutaj powinien być wiersz, dajmy mu nazwę "morda"
Tutaj dajmy kolumnę "Paszcza"

i co z tego wyszło? Pewno jedna wielka kompromitacja? Chwila prawdy, klikam!
No i kompromitacja... Pajac żech niebanalny. ;)
Co zrobiłem źle?


Tytuł: Odp: Wstawianie tabel do postów.
Wiadomość wysłana przez: Zgroza on 05 Luty 2018, 20:33:02
Ale to powyżej to JEST tabelka - tyle że tabele domyślnie nie mają ani sortowania, ani linii. Tutaj (http://750mm.pl/index.php?topic=5120.msg79352#msg79352) jest przykładowa tabela o dwóch kolumnach. W excelu ma ona 8 kolumn :)


Tytuł: Odp: Wstawianie tabel do postów.
Wiadomość wysłana przez: 2xm on 06 Luty 2018, 18:50:57
Cytuj
jak wstawić do posta tabelę? Mamy przycisk {table}{/table} ale jak go użyć?
Przyciskiem wstawiasz tabelę, potem drugim wstawiasz w nią wiersz i kolejnym poszczególne komórki w danym wierszu... Generalnie bez sensu. Mniej więcej tak:
Kod:
[table][tr][td]A1[/td][td]B1[/td][td]C1[/td][/tr]
[tr][td]A2[/td][td]B2[/td][td]C2[/td][/tr]
[tr][td]A3[/td][td]B3[/td][td]C3[/td][/tr][/table]

Wychodzi coś takiego:
A1B1C1
A2B2C2
A3B3C3

To chyba jest też odpowiedź na kolejne pytanie:
Cytuj
Czy da radę wstawić np. tabelę z rozkładem jazdy stworzoną w Łordzie czy Ekselu?
Nie bardzo.




Tytuł: Odp: Wstawianie tabel do postów.
Wiadomość wysłana przez: Paweł Niemczuk on 06 Luty 2018, 19:05:47
Bezpośrednio nie, no chyba, że jako obrazek.
Wydaje mi się, że widziałem gdzieś kiedyś w necie narzędzie do konwersji tabel na BBC Code, czyli język znaczników stosowany do formatowania tekstu i tabel m. in. na forach typu SMF, czyli takich, jak nasze.