Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:49:59 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej wąskotorowa na Helu  (Przeczytany 60275 razy)
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 02 Listopada 2007, 23:52:03 »
0

Chciałbym odświeżyć troszkę temat. Poniżej przedstawiam fotkę helskiego portu z molem które wybudowali Polacy a teraz stoją niemieckie u booty. Widać tam biegnący tor kolejki wąskotorowej. Nie widać żadnych przekuć z 1000mm na 600mm.

Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 25 Stycznia 2008, 00:06:16 »
0

Kolejna fotka przedstawiająca torowisko helskiej kolejki. Zdjęcie zrobione na tle jednego ze stanowisk baterii im. H. Laskowskiego na początku października 1939 roku.

Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 26 Marca 2008, 23:47:32 »
0

Poniższe zdjęcie przedstawia wrak niszczyciela Wicher po zatopieniu go w czasie działań wojennych we wrześniu 1939 roku. Z lewej strony widać biegnąca po nabrzeżu linie kolejki wąskotorowej.

Helek
Młotkowy
**
Długość toru:: 146 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 22 Listopada 2008, 16:30:38 »
0

Kadr z torowiskiem kolejki w helskim porcie znjdziecie w 36s. filmu Kapitulacja Helu cz.II. 1939,wygląda na 1000mm :!:  :?:

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #24 : 22 Listopada 2008, 16:40:07 »
0

Wg. mnie to 600. Tysiączkę widuje bardzo często w Piasecznie i jest zdecydowanie szersza.

dołek
Czytelnik

Długość toru:: 1 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 11 Grudnia 2008, 16:07:42 »
0

Panowie i Panie!

Jestem tu nowy ale pozwolę sobie na małą dygresję , jako że tematyka helska nie jest mi obca :

Przedwojenna kolejka wąskotorowa w Helu miała rozstaw 600mm i basta!! W dokumentach (datowanych na 1935 i 1936r a zachowanych w CAW - ie) dotyczących budowy stanowisk baterii Laskowskiego stoi wyraźnie napisane że .... " Do każdego stanowiska doprowadzono tory kolejki wąskotorowej ( o rozstawie 60cm) które dalej były połączone z siecią kolejki w Helu, każde stanowisko posiadało tzw „żeberko” lub rozgałęzienie umożliwiające wymijanie się wagonów kolejki..." . Skąd się wzięło to nieszczęsne 1000mm ? Pan R.Witkowski w swojej książce ("Hel na straży wybrzeża")podał taką informację i od tej pory jest ona powtarzana (patrz artykuł w Świat kolei) . Dodatkowo Niemcy jako b.praktyczny naród nie przekuwaliby torów 1000mm na 600mm tylko dostosowali do niego swój tabor - patrz np czołgi , czy tez wszelkiej maści trofiejne armaty - przecież taka inwestycja zajęłaby b.dużo czasu i pieniędzy. Kiedyś ludziom z MOW w Helu podsunąłem moją hipotezę dlaczego to od razu była kolejka o rozstawie 600mm - otóż  do jej budowy prawdopodobnie wykorzystano pozostawione po I w.św elementy niemieckich kolei rokadowych o takim właśnie rozstawie , a które w dużych ilościach "wpadły" w polskie ręce po zakończeniu wojny. W dodatku część torowiska przedwojennego była skłdana z prefabrykatów tzn odcinków torowiska ze stalowymi podkładami.

Pozdrawiam

Waldemar Nadolny
HIOB
Nowicjusz
*
Długość toru:: 13 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 22 Stycznia 2009, 20:46:13 »
0

Artur pytanie wiesz juz moze jakego typu były przedwojenne lokomotywki waskotorowe i od kogo uzyskała plany marynarka Co? Bardzo pilnie potrzebna jest mi ta informacja . dzieki za odpowiedz
Marcin117
Minister

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #27 : 22 Stycznia 2009, 21:56:17 »
0

Lokomotywki jakie były wykorzystane to najprawdopodobniej te:

Lokomotywki zostały wyprodukowane w 1938r i o ile dobrze pamiętam zakończyły żywot przed kapitulacją Helu, czyli istniały bardzo krótko. Kolejka była potrzebna do transportu amunicji z magazynów do portu wojskowego na helu. Magazyny były porozrzucane po całym cyplu i poukrywane wśród drzew. W celu minimalizacji prawdopodobieństwa wykrycia linii kolejki prowadzących do magazynów (do których nie prowadziła żadna inna droga) stosowano jedynie lokomotywy z silnikami spalinowymi, tak więc na helu nigdy nie było wąskotorowego parowozu.

102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #28 : 25 Stycznia 2009, 19:33:51 »
0

A skąd są te zdjęcia?
Chyba nie z Helu,bo z tyłu stoi parowóz?

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
Marcin117
Minister

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #29 : 25 Stycznia 2009, 20:26:20 »
0

Ta fotka przedstawia lokomotywy w fabryce gdzie powstały czyli w zakładach ostrowieckich.

Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 26 Stycznia 2009, 20:22:41 »
0

Kiedyś wstawiałem zdjęcie w tym samym miejscu tylko z innego ujęcia - lewy profil.
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 01 Lutego 2009, 12:54:48 »
0

Cytat: "Marcin117"
Ta fotka przedstawia lokomotywy w fabryce gdzie powstały czyli w zakładach ostrowieckich.

A nie w dawnej WSABP? Bo o ile pamietam to były przed wojna jakieś przejecia, WSABP została oddziałem ZO i bodajze w Warszawie własnie budowano pojazdy spalinowe.
Marcin117
Minister

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #32 : 01 Lutego 2009, 14:04:30 »
0

Możliwe, nie znam dokładnego przebiegu produkcji tych lokomotyw, jedyne co wiem na pewno to że fotka została zrobiona na terenie fabryki gdzie je budowano. A tak w ogóle to nie jestem na 100% pewien że to są dokładnie te lokomotywy które jeździły na helu. Po prostu data produkcji i typ się zgadza więc jest to wysoce prawdopodobne.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #33 : 01 Lutego 2009, 22:43:03 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:57:38 wysłane przez Phinek » Zapisane
HIOB
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 24 Lutego 2009, 17:22:43 »
0

:twisted:   Koledze Marcin117  dziękuję za odpowiedz.  Ale o magazynach i ich maskowaniu i sieci kolejek mogę mówić godzinami, bo znam je z autopsji , poszukuje konkretów na temat przedwojennego taboru kolejki wąskotorowej. Sam na takowe jeszcze nie trafiłem a potrzebny mi jest materiał do publikacji . Ponawiam pytanie o lokomotywki z 1939 roku z Helu , czy ktoś ma informacje o typie , mocy silnika i ewentualnych danych producenta. Jestem może laikiem ale nie  satysfakcjonuje mnie odpowiedz :  „Ta fotka przedstawia lokomotywy w fabryce gdzie powstały czyli w zakładach ostrowieckich”  Lada moment wydam publikacje na temat RUH i wybaczcie dla mnie to żadna informacja.     Dziękuje  wszystkim z góry za ewentualna odpowiedz.  :wink:
Phinek
Gość
« Odpowiedz #35 : 24 Lutego 2009, 18:26:54 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:57:49 wysłane przez Phinek » Zapisane
HIOB
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 24 Lutego 2009, 22:41:42 »
0

:Co?:  Nie obrzucam nikogo błotem , proszę spojrzeć na moje poprzednie posty w innych tematach , wiedze mam na RUH spora zresztą Marcin Przybysz wie o  tym , bo wielokrotnie dzieliłem się wiedza z nim i jego kolegami. To co sie szykuje i na temat RUH a w szczególności  okupacji niemieckiej jest praca 2 lat zbierania i weryfikacji materiałów , a w Helu nie tylko były kolejki wąskotorowe , informacje będą przedstawione rzetelnie i w pełnej formie. To ze nie znam sie o kolejkach nie znaczy ze nie ma prawa pisać o RUH , uzbrojeniu i jego infrastrukturze i przebiegu walk. Mogę olać kolejki i będzie po sprawie , a wszyscy panowie piszący w świecie kolei i podobnych publikacjach jakoś nie potrafili odpowiedzieć na to samo pytanie które zadałem na forum - a niby tacy fachowcy ;-) . A kilkadziesiąt kilometrowa  trasę kolejki ta istniejąca i nieistniejąca mam dosłownie w nogach weryfikując plany stworzone przez podobnych teoretyków co Helu nie widzieli na oczy. Jeśli co niektórzy Panowie maja wiedze to niech sie podziela i tyle. Jeśli nie na forum to na privie.
   Gdybym siedział na d... nic nie robił to by nie wielu rzeczy w Helu kończąc na projekcie rekultywacji trasy kolejki mogło zabraknąć , a  jeśli ktoś chce wreszcie wydać cokolwiek rzeczowego i konstruktywnego na temat ogólno pojętej kolejki wąskotorowej RUH to zapraszam do współpracy. Pozdrawiam forum  .
 :twisted:
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #37 : 25 Lutego 2009, 07:56:42 »
0

Phinku, kula w płot, aż zaskrzeczało

Ale miałeś prawo do alergicznej reakcji, na forach pełno młodych gniewnych z zerową wiedzą. Reszta na PW.

PS - przejrzyj posty HIOBA - zapewniam, warto  :twisted:

W  zastępstwie Przybysza - leśny Dziad.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #38 : 26 Lutego 2009, 00:52:22 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:57:00 wysłane przez Phinek » Zapisane
HIOB
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 26 Lutego 2009, 20:20:53 »
0

:twisted: Kolegę Phinek mogę zareklamować jak w allegro 100 % firma , na privie obgadaliśmy zagadnienie i rzetelnie wymieniliśmy informacje. Pozdrawiam forum. :mrgreen:
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!