Heinz Ketchup
Nowicjusz
Długość toru:: 18 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #20 : 20 Marca 2011, 03:25:30 » |
0
|
A widziałeś hasło Niechcice w wikipedii? http://pl.wikipedia.org/wiki/NiechciceW "niechcickiej" gazecie napisali nawet o drożdżach z Niechcic. A tu drugi przykład: http://img708.imageshack.us/i/chargol.png/To jest z Dziennika Łódzkiego. A najlepiej wyszukać na geoportalu wszystkie charakterystyczne działki leżące pod torami (np.łuki) i udać się do sądu gdzie jest spis ksiąg wieczystych, powinna się tam znajdować przecież data otwarcia księgi wieczystej.
|
|
|
|
Domagam się stanowczo przywrócenia działu download w tym forum.
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #21 : 20 Marca 2011, 12:46:53 » |
0
|
A najlepiej wyszukać na geoportalu wszystkie charakterystyczne działki leżące pod torami (np.łuki) i udać się do sądu gdzie jest spis ksiąg wieczystych, powinna się tam znajdować przecież data otwarcia księgi wieczystej.
Owszem. Jest tylko jedno małe ale... Na dokończenie doktoratu mam około roku i brnięcie w szczególiki może się dla mnie niekoniecznie dobrze skończyć ;-) A doktorat dotyczy kolei przemysłowych w całej Polsce, a nie tylko jednej, jedynej kolejki Niechcickiej
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #22 : 13 Lipca 2011, 19:15:09 » |
0
|
Dziś byłem ponownie w AP Piotrkowie. Przy okazji ponownego przeszukiwania bazi IZA wyrzuciło mi obiecującą jednostkę z zespołu Starostwo Powiatowe Piotrkowskie. Dziś ponieważ bardzo szybko się uporałem w AP w Łodzi, bonusowo przemieściłem się do Piotrkowa. I to był strzał w przysłowiową "10". Panie i Panowie, Ladies and Gentelmans.. Kolejkę niechcicką oddano do użytku w... 1903 r.!!!
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
jack
Nowicjusz
Długość toru:: 25 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #23 : 18 Sierpnia 2011, 22:09:26 » |
0
|
Kolejkę niechcicką oddano do użytku w... 1903 r.!!!
Można jakieś bliższe szczegóły? Czy faktycznie rozpoczęto eksploatację trakcją konną?
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #24 : 18 Sierpnia 2011, 22:40:38 » |
0
|
Można jakieś bliższe szczegóły? Czy faktycznie rozpoczęto eksploatację trakcją konną?
Taka data figuruje w dwóch spisach kolei wąskotorowych w powiecie piotrkowskim za bodaj 1921 i 1923 r. (sprawdzę jutro w pracy). Z drugiej strony brak wzmianek o kolei wśród jednostek zespołu Rząd Gubernialny Piotrkowski.
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #25 : 19 Sierpnia 2011, 10:39:38 » |
0
|
Taka data figuruje w dwóch spisach kolei wąskotorowych w powiecie piotrkowskim za bodaj 1921 i 1923 r. (sprawdzę jutro w pracy).
O trakcji parowej nie mam wzmianek - jedynie, że były koleby i jeden wagonik osobowy.
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
jack
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #26 : 05 Października 2011, 17:43:12 » |
+2
|
Panie i Panowie, Ladies and Gentelmans.. Kolejkę niechcicką oddano do użytku w... 1903 r.!!!
Tak, ja dzięki uprzejmości P. Henryka O. otrzymałem skan reklamy zakładów niechcickich z 1904 roku będący kolejnym dowodem na to, że w tym roku kolejka już istniała. Otrzymałem też od niego informację, że "reklama została zamieszczona w :Księga Adresowa przemysłu fabrycznego w Królestwie Polskim rok 1904 - - - - strona 349" Skan zamieszczam.
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #27 : 05 Października 2011, 23:22:10 » |
0
|
Tak, ja dzięki uprzejmości P. Henryka O. otrzymałem skan reklamy zakładów niechcickich z 1904 roku będący kolejnym dowodem na to, że w tym roku kolejka już istniała.
Jacku - rewelka :-)
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
jack
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #28 : 06 Października 2011, 16:25:33 » |
0
|
Pan Henryk przysłał mi też drugi skan reklamy zakładów z 1890 roku (reklama z 1890 roku - niestety nie zna z jakiej publikacji pochodzi) wraz z sugestią, że jest dowodem na istnienie kolejki już w tym roku, ale moim zdaniem nie jest to już takie jednoznaczne. Na pewno świadczy o tym, że zakłady niechcickie prowadziły swój spożywczy sklep firmowy na St.Dr. Ż. W. W. w Gorzkowicach i stamtąd prowadziły wysyłkę towarów. Transport z zakładów do stacji jednak wcale nie musiał być prowadzony kolejką. Co o tym myślicie? Zamieszczam skan.
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #29 : 06 Października 2011, 16:57:38 » |
0
|
Na pewno świadczy o tym, że zakłady niechcickie prowadziły swój spożywczy sklep firmowy na St.Dr. Ż. W. W. w Gorzkowicach i stamtąd prowadziły wysyłkę towarów. Transport z zakładów do stacji jednak wcale nie musiał być prowadzony kolejką. Co o tym myślicie?
Imho jest mowa wyłącznie o sklepie na stacji kolejowej w Gorzkowicach. W 1890 r. to oidp w Kongresówce nie było ani km kolei wąskotorowej...
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #31 : 17 Listopada 2011, 18:14:25 » |
0
|
Nie ma co oglądać Dostęp do każdego elementu strony jest broniony hasłem.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
jack
Nowicjusz