Świat kolejek wąskotorowych SMF
31 Maj 2023, 21:00:08 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej wąskotorowa Cukrowni Garbów  (Przeczytany 41511 razy)
2xm
Minister
Długość toru:: 1556 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 07 Maj 2012, 10:32:46 »
0

Wspominałem o niej w innym wątku (a wydawało mi się, że tutaj). Nieważne.
Autor Wójcik, Robert.
Tytuł: Historia Cukrowni "Garbów"
Adres wydawniczy: Lublin, Towarzystwo Naukowe KUL [etc.], 2010.
Opis fiz.: 312 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Źródła i Monografie / Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II ;

Kupienie okazało się niełatwe. Książki praktycznie nie ma w sprzedaży. Udało się ją zdobyć w wydawnictwie - leżała gdzieś na stercie, nikt nie wiedział jaka cena, jak, co i gdzie. No, ale jest i w razie potrzeby mogę służyć skanami fragmentów (na PW).

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Jarek Franczyk
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...

« Odpowiedz #21 : 06 Lipiec 2015, 21:18:07 »
+1

Wracając jeszcze do tematu i pozostałości po tej kolejce, przejeżdżając tamtędy przy okazji przypomniał mi się ten temat i smyrgnąłem dwie  fotki przy DK17 na odcinku pomiędzy Zagrodami (Garbowem) i Markuszowem. Po lewej widać nasyp kolejki, który obecnie jest już tylko fragmentem (w jednym miejscu został już rozkopany do poziomu "zero"):

Jeśli dobrze zauważyłem wzdłuż niegdysiejszego toru (za nasypem tor skręcał od DK17 w lewo patrząc w stronę Markuszowa - widać to także na mapach geoportalu) stoją słupy telegraficzne. Nie wiem, ale może pamiętają jeszcze czasy kolejki.

A tutaj na odcinku pomiędzy cukrownią, a wspomnianym nasypem (także przy DK17) budyneczek widoczny na starych mapach i wydaje mi się, że pamiętający czasy kolejki (po lewej) zaraz przed skrętem na Nałęczów z DK17:

Nie wiem czy było, ale warto jeszcze dodać info o tym, że dawnej końcową stacją kolejki wąskotorowej dla odcinka od Cukrowni „Garbów” do Bogucina, a jednocześnie punktem skupu buraka cukrowego (pozostał fragment rampy kolejowej) był dworek w Bogucinie (budynek z końca XIX w. w stylu dworkowym ). Dziś jest tam restauracja "Dwór Lwowski" . Info stąd: http://www.garbow.pl/turystyka-i-sport/zabytki.html

więcej: http://enkol.pl/Kolej_Cukrowni_Garb%C3%B3w
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2015, 08:25:08 wysłane przez Jarek Franczyk » Zapisane

Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
X-ped
Nowicjusz
*
Długość toru:: 43 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 21 Czerwiec 2022, 17:40:04 »
+4

Witam.
Odświeżam wątek bo okazuje się że jedna z restauracji przy starej DK17 miałaby powstać w odrestaurowanym budynku dawnej kolejki. Przynajmniej tak twierdzi właściciel na swojej stronie internetowej przy okazji zamieszczono troszkę informacji:

https://dworbogucin.pl/historia
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!