Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 12:18:53 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Polskie koleje wojske i forteczne  (Przeczytany 44496 razy)
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 28 Grudnia 2006, 13:53:00 »
+1

Cytat: "Marek Sz"
Cytat: "Arczi"
W marynarce wonennej pagony w mundurach polowych są koloru czarnego.

Nawet na mundurach polowych typu "lądowego"?

Tak na Helu wszyscy marynarze służący na lądzie na mundyrach polowych mają czarne padony a na nich dopiero dystynkcje.

Ale Strzała nie ma nic wspólnego z Wołchowem, wiec to zdjęcie mogło być zrobione w dowolnym miejscu.

Napisałem to dlatego że ani zdjęcie nie wygląda na lata 70,ani wzór mora także nie pasuje do tych lat. Na Helu poza tym nie ma odpowiedniego poligonu na strzelanie tego typu bronią.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #21 : 28 Grudnia 2006, 13:59:09 »
+1

Napisałem to dlatego że ani zdjęcie nie wygląda na lata 70,

Zdecydowanie nie

ani wzór mora także nie pasuje do tych lat.

Zdecydowanie nie - lata l993 - max 2000 ("pumę" wycofywano etapami, tak jak "moro" - jeszcze w l996 trafiłem na żołnierzy w "moro" w Olsztynie)

Na Helu poza tym nie ma odpowiedniego poligonu na strzelanie tego typu bronią.

A to nie argument, bo zdjęcie jest pozowane, nikt nie powiedział, że on za chwilę Strzałę w niebo pośle  :wink:
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 28 Grudnia 2006, 13:59:47 »
+1

Cytat: "Arczi"

Napisałem to dlatego że ani zdjęcie nie wygląda na lata 70,ani wzór mora także nie pasuje do tych lat. Na Helu poza tym nie ma odpowiedniego poligonu na strzelanie tego typu bronią.

No to jest kolejne pytanie, gdzie w latach 90 odbywały się strzelania "Strzałami" i czy był to osobne wyznaczone poligony?
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #23 : 28 Grudnia 2006, 14:05:04 »
+1

Ale ja mam kilkaset zdjęć, gdzie żołnierze w celach propagandowych pozują z różnego rodzaju bronią, poza tym w latach 90tych aparaty fotogtaficzne były w wojsku powszechne, i przełożeni przymykali oko na fotografowanie się na poligonach w różnych "bojowych" pozach, wcale nie strzelając potem,  więc niestety trop "gdzie strzelano Strzałami" odpada.

Gdyby jednak iść tym tropem, stawiam na Wicko Morskie - duży poligon wojsk lotniczy i opelot. Z tym, że tam nie ma (??) wąskotorówki.
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 28 Grudnia 2006, 22:12:30 »
+1

Panowie a może to jest torowisko dla tarczy ruchomej do strzelań poligonowych??
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 28 Grudnia 2006, 23:38:15 »
+1

Gun ,
strzal w ,,dziewiatke'' . Choc tak prawde mowiac mamy podobny tor pod Mycielinem , na Kaliskiej KD i wydma podobna  :grin: .

Pozdrawiam z Wielkopolski Wschodniej .

ok333

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #26 : 29 Grudnia 2006, 12:26:59 »
0

W moich ulubionych Łambinowicach do 2000 roku też był tor (i to nawet szeroki). Całkiem sporo - jakieś 200 metrów. Z rgppanc'ów walili, aż miło było (zbierać porozbijane ćwiczebne głowice z całkiem bojowym heksogenem, hehehe), do tarczy, która udawała czołg - napędam była wyciągarka linowa. Ale to tak OT troszkę.
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 18 Stycznia 2007, 15:02:57 »
+1

Skoro rozmawiamy o torach helskich to mozew przyda sie plan stacji Kel znaleziony w necie :

http://linia213.friko.pl/Hel.gif

Tak , zeby miec ogolne pojecie >  :!:

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 20 Kwietnia 2007, 15:32:18 »
0

Oto pare fotek które znalazłem w necie na temat militarnego wykorzystania kolejek wąskotorowych.Ciekawe czy jakiś fota pochodzi z naszych rodzimych szlaków?

Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 01 Listopada 2007, 00:35:58 »
+1

I jeszcze dwie fotki:

Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 09 Listopada 2007, 10:59:56 »
+1

Te dwie ostatnie to nasze . Wcześniejszcze zdjęcia poza dodanym na końcu przedstawiają raczej front zachodni I wojna. To ostatnie to jakaś drezyna pancerna w Tallinie więc w czasie II wojny światowej. Obstawiam patrząc po mundurze żołnierza że to niemieckie.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 09 Stycznia 2008, 01:27:21 »
+1

Aby nie rozbudowywać niepotrzebnie tematów postanowiłem wkleić tu parę fotek przedstawiających torowisko wąskotorowe w porcie marynarki wojennej w Gdyni. Fotki ukazują Gdynię, 1946-04-05. Port Marynarki Wojennej na Oksywiu. Uroczystość przekazania Polsce 23 radzieckich okrętów wojennych.

Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 09 Stycznia 2008, 10:44:59 »
+1

Rewelacyjne zdjęcia
Tak na marginesie - czyżby przekazanie eks amerykańskich PTB ? Co to za "stodoła" w tle na pierwszym zdjęciu? Wrak S-H?
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 09 Stycznia 2008, 23:45:05 »
+1

To jest wrak niemieckiego pancernika Gneisenau który został zatopiony przez wycofujące się wojska niemieckie u wejścia do portu w Gdyni.
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 10 Stycznia 2008, 00:37:31 »
0

No tak. Faktycznie Na marginesie Gdyni - czy ktoś widział w internecie wojenne lub tuż powojenne zdjęcia "Kaszubskiego Ekspresu" ?
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 10 Stycznia 2008, 23:59:47 »
+1

Cytat: "Gunship"
Na marginesie Gdyni - czy ktoś widział w internecie wojenne lub tuż powojenne zdjęcia "Kaszubskiego Ekspresu" ?

Samych fotek nie widziałem i nie słyszałem o takich. Może kiedyś się znajdą. Natomiast do dnia dzisiejszego zachował się fragment torowiska długości ok. 300 pomiędzy portem a starą torpedownią. Problem jest tylko w tym że leżą one na głębokości 2m pod wodą. Aby bardziej zaciekawić was dodam że w okolicy samej torpedowni przy jednym z filarów starego pomostu na głębokości 2,5m leży jeden wagonik. Ponoć można znaleźć tam jeszcze jeden ale ja go osobiście nie widzałem.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 28 Stycznia 2008, 02:13:26 »
+1

Oto jeszcze fotki portu w Gdyni.
Na zdjęciu poniżej widać wagoniki kolejki wąskotorowej załadowane minami morskimi.

A poniższe zdjęcie przedstawia żołnierza niemieckiego przy torowisku „Kaszubskiego Ekspresu”. Torowisko to biegło z portu wojennego do widocznej w tle fotki torpedowni.

Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 28 Stycznia 2008, 03:48:11 »
+1

Swoją drogą, patrząc na posadowienie linii, to ciekawe jak często Niemcy zmuszeni byli naprawiać torowisko "Kaszubskiego Ekspresu"? Fale musiały to notorycznie podmywać.
Helek
Młotkowy
**
Długość toru:: 146 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 16 Marca 2008, 19:17:32 »
+1

Wracając do tematu kolejek wojskowych to ciekawa kolejka śmigała po świętoszowskim poligonie

I jeszcze małe co nieco  :lol:

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 12 Maja 2008, 23:11:35 »
+1

Dzięki uprzejmości kolegi Arka z Pucka chciałbym pokazać wam kilka jego fotek przedstawiające wąskotorówkę wykorzystywaną  przez MDLot w Pucku. Biegła ona od lotniska do składów amunicji ulokowanych w niszach amunicyjnych na kępie swarzewskiej.

Może koś z was wie cos więcej  na jej temat będę wdzięczny za każda informacje.
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!