ok333
|
|
« : 09 Maja 2007, 09:27:28 » |
0
|
Wracajac wczoraj z Lodzi okolo godz.17.3o z mojego pociagu zaobserwowalem na stacji Opatowek Waskotorowy mily dla serca milosnika tej Kolei obrazek. Wszystkie tory 1435 mm byly zastawione duza iloscia wagonow towarowych. Nawet Ls60 byla przestawiona w inne miejsce - blisko rampy czolowej 1435/750 , tak by mogla wypychac je odbierajacej stonce . To oznacza ,ze weekend byl pracowity. Tak wielka zdawke wagonow na tej stacji widzialem po raz pierwszy. Gratulacje .
Pozdrawiam
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #1 : 13 Maja 2007, 15:39:04 » |
0
|
... i jak zjawa - duch nieosiagalnego Tomka przemawia : http://www.inwestycje.kalisz.prv.pl/i tam poszukaj ,, Kaliska klej Dojazdowa :grin:
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
wagonownia
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : 13 Maja 2007, 17:13:06 » |
0
|
dobrze że chociaż tam może coś sie zrobi.
|
|
|
|
|
|
|
flugzeug30
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : 13 Maja 2007, 17:46:51 » |
0
|
Piotrze. Ja wiem, że chcesz spełniać taką rolę jak kolega Antykm ("nie lubię KM") na http://www.kmforum.boo.pl - naświetlać niedociągnięcia na KKD i ułatwiać przez to ich likwidację. Ale tym razem stanowczo przesadziłeś. Ja wiem, że zapewne w dobrej wierze. Ale nie powinien dla ciebie punktem odniesienia być Rogów, z ugruntowaną pozycją wśród organizacji MK i cieszący się poparciem samorządów, no i do którego sympatycy walą drzwiami i oknami. Krośniewicka KD musi dopiero wizerunek pozytywny wśród samorządowców (pani burmistrz Herman chciała zredukować obszar dworca do wagonowni) i lokalnej nie jeżdżącej koleją ludności budować. Czyli przejazdy turystyczne, grill, piffo, impreza itp. dla zwykłych ludzi, w tym potencjalnych MiKoli. Wtedy i samorządowcy się ugną (bo oni oczekują widocznych organoleptycznie efektów) i kasa się znajdzie. Z poważaniem. Krzysztof.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : 14 Maja 2007, 01:32:07 » |
-1
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 11:46:28 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
flugzeug30
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : 16 Maja 2007, 17:34:53 » |
0
|
Heh.... w Ozorkowie przydałoby się kilka dodatkowych par rąk do pracy. Normalnie to głównie zarząd SKOKW pracuje plus często ja (na razie sympatyk, składek nie płacę). .
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #6 : 17 Maja 2007, 12:41:42 » |
0
|
Flugzeug wrote : Heh ... w Ozorkowie ... Lepiej sie zapisz i plac skladki :smile: ... i nie rob balaganu . Ozorkow jest na Krosniewickiej KD - w y d z i e l o n e j :evil: Pozdrawiam Ciebie i Zarzad SKOKW.
|
|
|
|
|
|
|
flugzeug30
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : 17 Maja 2007, 16:43:28 » |
0
|
Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie. I więcej faktycznie nie będę szerzył bałaganu na forum.
Krzysztof.
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #8 : 04 Sierpnia 2007, 20:45:22 » |
0
|
Od wrzesnia brutta do ... Turku ! Nie wiem czy zauwazyliscie . Na swojej stronie , SKPL zawiadamia , ze po rocznej przerwie ( do ktorej takze przyczynili sie zlomiarze ! ) ma byc wznowiony - ,,okolo wrzesnia'' - ruch pociagow towarowych do Turku . SKPL zamierza przewiezc 20 000 ton kruszywa wagonami kubelkowymi typu Fas - oczywiscie na transporterach . Moim zdaniem to bedzie nielada gratka dla fotografujacych . zrodlo : :arrow: http://www.skpl.kalisz.pl/news.shtmlZapraszamy
|
|
|
|
|
|
|
Kajetan
|
|
« Odpowiedz #9 : 05 Sierpnia 2007, 04:35:16 » |
0
|
A jeżeli już o tej stronie mowa (OT): Czy ktos wie dlaczego transporter na którym przywieziono Ls60 do Zbierska jest na zdjeciu taki wysoki? Czy są to dwa transportery jeden na drugim? Po co coś takiego zrobiono?
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #10 : 05 Sierpnia 2007, 23:01:07 » |
0
|
Te fotki sa slabe jakosciowo . Pewnie robione komorka ? Rzeczywiscie ogladajac ,,toto'' takie sprawia wrazenie . Moze zeby lepiej laczylo sie ja z rumunem ?. Zwykle wagony normalnotorowe wozi sie ,,posadowione'' na 2 transporterach . Taki wagon - o jakims tam rozstawie osi - mozna na tych transportertach zablokowac tak , by nie zjechal . Byc moze , Ls-ka miala za maly ,,rozstaw'' osi . To sa tylko dewagacvje moje , ale przy okazji zapytam u zrodla - co bylo tego przyczyna ?
|
|
|
|
|
|
|
Łukasz
SGKW
Długość toru:: 203 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #11 : 12 Września 2007, 18:13:36 » |
0
|
Przed chwilą wszedłem na stronę SKPL'u. Pisze tam w newsach, iż na Kaliskiej KD ... ''Od 14 do 16 września br. będą prowadzone naprawy torowiska na odcinku Biernatki - Dębe na SKPL Kaliskiej Kolei Dojazdowej. Prace będą polegały na wymianie około 200 podkładów oraz regulacji torowiska w planie i profilu. [na zdjęciu poc. towarowy Zbiersk-Opatówek-Kwidzyn''
Oraz ''W dniu 05.09.2007 lokomotywa manewrowa Ls60-114 wróciła z naprawy rewizyjnej do Opatówka Wąskotorowego. Podczas wykonanej rewizji dokonano naprawy silnika spalinowego oraz skrzyni biegów. W miesiącu październiku do Opatowskiej Ls-ki dołączy druga manewrówka, tym razem wąskotorowa'' Ciekawi mnie jaką to manewrówkę wąskotorową zakupił SKPL, no chyba że przesłana zostanie z innej kolei. Może ktoś wie więcej??
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #12 : 12 Września 2007, 20:54:33 » |
0
|
Podkłady zakupione z PLK Siedlce staroużyteczne. ok 550szt normalnotorowych podkladow zostanie załadowane na wagon Eaos we wtorek i osobiście przeze mnie nadane na stację Biernatki. Co do wąskotorowej manewrówki - sam jestem w szoku cóż to SKPL zakupił... :shock:
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #13 : 12 Września 2007, 20:57:10 » |
0
|
Co do wąskotorowej manewrówki - sam jestem w szoku cóż to SKPL zakupił... :shock: Wybór raczej nie jest duży, stawiam na Wls150 z ex cukrowni Zbiersk.
|
|
|
|
|
|
|
kamicz
SGKW
Długość toru:: 298 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #14 : 12 Września 2007, 21:13:04 » |
0
|
A co z drugą z Wls'ką z cukrowni? czeka na gorsze jutro :?:
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil Górnośląskie Koleje Wąskotorowe www.sgkw.eu
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #15 : 15 Września 2007, 20:27:38 » |
0
|
Stoi w ,,szopie'' SKPL w Zbiersku.
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #16 : 24 Kwietnia 2013, 21:58:10 » |
0
|
Witajcie.
W ostatnim czasie często goszczę w okolicach Dębego u dziewczyny, co tydzień śmigam drogą krajową. Dziś skręciłem do dębego i tak przyglądając się torą widać że dawno na nich nic nie jechało. Co się dzieje z kolejką i dlaczego nie są prowadzone przejazdy do Opatówka?
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #17 : 24 Kwietnia 2013, 22:30:49 » |
0
|
Możliwe odpowiedzi są dwie: 1. Nie ma czego wozić (toć cukrowni nie ma, a szczytowy okres budowy dróg mamy za sobą, rzeka tłucznia zmieniła się w strumyczek) 2. Nie ma po czym jeździć - ujmując obrazowo - "próchnica wyprzedziła kolejarzy"
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #18 : 25 Kwietnia 2013, 01:03:11 » |
+2
|
Torą zajmują się starozakonni A coś mi się wydaje,że kryzys przewozowy sięgnął wszystkich bez wyjątku, chcąc nie chcąc.. Skoro nawet najwięksi przewoźnicy odczuli tąpnięcie na przełomie 2012/2013, to co dopiero taki SKPL..
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #19 : 26 Kwietnia 2013, 10:28:25 » |
0
|
Z tego co mi wiadomo kolejka nie jeździ od ubiegłych wakacji z towarem.
Ale ile w tym prawdy to nie wiem więc nie chcę siać plotek. Tak tylko usłyszałem od miejscowych.
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
|