Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 09:49:58 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szymankowo - Nowy Dwór Gd.  (Przeczytany 28779 razy)
Phinek
Gość
« Odpowiedz #20 : 04 Listopada 2007, 09:08:13 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 11:28:51 wysłane przez Phinek » Zapisane
lukazs
Nowicjusz
*
Długość toru:: 46 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 15 Listopada 2007, 19:34:29 »
0

Cukrownia w NS zamknięta, a to był chyba jedyny zainteresowany pociagiem w tej okolicy. Jednak coś tam musi jeździć (przynajmniej miesiąc temu jeździło) bo szyny przetarte.
tczewianin
Mechanik
Długość toru:: 257 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 16 Listopada 2007, 19:09:58 »
0

No niestety zamknięta...... a szkoda Smutny Wg. książki "Koleje Wąskotorowe Polski Północnej" była bocznica CPN w NDG. Czy ona jeszcze istnieje? I jeśli tak czy tam coś jeździ od czasu do czasu? Możliwe jest też że czasem pojawi się jakiś transport do Skupu Złomu w Nowym Stawie (blisko stacji, dawny skład węgla "Węglopex").
flugzeug30
Gość
« Odpowiedz #23 : 17 Listopada 2007, 00:00:41 »
0

To chyba jednak gdanska SM-42 + kilka Eaos-ow ze zlomem...?! Tam chyba istnieje splot 1435 + 750 mm...?! Bo w swietle  http://www.kolej.one.pl   linia waskotorowa w Nowym Stawie jest nieprzejezdna...natomiast normalnotorowa jest uzytkowano towarowo.
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 17 Listopada 2007, 12:52:02 »
0

Splot torowy istniał już kiedyś z Nowego Dworu Gdańskiego do Szymankowa.... znowu prowadzę do książki Koleje Wąskotorowe Polski Północnej B. Pokropińskiego. Splot zlikwidowano chyba kilka lat po wojnie. A co do jakiegoś transportu do Nowego Stawu to chyba jedyny możliwy jest do tego skupu bo jakichś innych firm korzystających z usług kolei tam chyba nie ma.
lukazs
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 22 Listopada 2007, 09:36:40 »
0

Splot był z Nowego Dworu do Nowego Stawu.

Bocznica do CPNu rozebrana, podkłady z niej przekazano SŻKD, służa do wymiany na szlaku.

Wąskiego już w Nowym Stawie nic od dawna nie jeździ, to już 10 lat będzie ponad.
Natomiast jeździła tam zdawka z Malborka 2xSM42
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 23 Listopada 2007, 18:20:23 »
0

2 loki SM42? Ale ktoś może zna rozkład dla tej linii?
KAC
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 09 Grudnia 2007, 19:12:35 »
0

Obecnie linię obsługują lokomotywy z malborskiej sekcji Zakładu Taboru w Olsztynie (do września 1999 były to loki z Ząjączkowa). Zdawka wyrusza z Malborka w poniedziałki, środy i piątki około 7:25, przyjazd do Nowego Stawu około 9:30.   Jest to oczywiście zależne od wagonów. Zasadniczo wozi się nawozi sztuczne (ok. 90% przybycia Ze stacji Włocławek Brzezie lub Puławy Azoty), czasem węgiel do "Węglopexu"  i Nowego Dworu Gd. Mimo zamknięcia cukrowni, nadal wozi się cukier w kontenerach z dość dużego magazynu cukrowniczego.
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 09 Grudnia 2007, 21:54:44 »
0

No nareszcie ktoś z NS się wypowiedział w tej sprawie.
PS: Czy ja odnoszę takie wrażenie, czy inni forumowicze też ze sprawa trzeciej szyny stanęła w miejscu.
KAC
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 13 Grudnia 2007, 20:15:56 »
0

Trzecia szyna to na tym etapie głęboka przyszłość. Rewitalizacja połączenia z Szymankowa do Nowego Dworu pochłonęłaby ogromne środki...

Co do wcześniejszych Waszych wypowiedzi: W Nowym Stawie istniał rzeczywiście splot kolei wąskotorowej normalnotorowej zabezpieczony posterunkiem osłonnym - nastawnią Ns1 (wyburzoną w 1997 roku).  Drugi był na wspomnianej bocznicy z NDG do CPN. Pamiętam przejazd tamtą bocznicą: SM42 z Zajączkowa + kilka ładownych cystern przy prędkości 10 km/h. OIDP CPN posiadał własną SM03.

Jeszcze do II połowy lat dziewięćdziesiątych ruch na tej bocznej trasie był naprawdę duży.
Codzienna zdawka z Zajączkowa do Nowego Dworu, (kilka razy prowadzona 2xSM42 a nawet SM42+ST44 (!)) była normalnym widokiem. Długo można byłoby opowiadać...
lukazs
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 09 Lutego 2008, 13:34:31 »
0

Może niezbyt wąskotorowo- wczoraj autobus MZK Malbork - Jelcz M11 - kursujący na linii nr 4 uderzył w pociąg na linii Szymankowo - Nowy Dwór. Prawdopodobnie chodzi o przejazd przed Tralewem.

Osobiście tego nie widziałem, ale taką wersje usłyszałem, widziałem pojazd PKP PLK, oraz holowany uszkodzony autobus - z rozbitym przodem.
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 09 Lutego 2008, 15:02:12 »
0

Chodzi o przejazd przed Stogami z czego mi się wydaje..... (musiało to być koło 8 rano, bo tylko wtedy i o 13 jeżdżą "4" do Stogów, kiedyś była jeszcze z Nowego Stawu równo o 19 przez Stogi, ale to już historia). Ps. Jak dla mnie to chyba wina kierowcy była patrząc na miejsce zderzenia, bardzo dobrą widoczność i "zawrotną" prędkość pociągu - 30 km/h :neutral:

P.S.: To będzie pierwszy szlak, jaki chce odwiedzić moją drezyną, jeśli ją zbuduję kiedyś.
lukazs
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 10 Lutego 2008, 16:14:22 »
0

Według WOSu tam jest ograniczenie do 20 chyba i przejazd pod osłona drużyny manewrowej... Co i tak nie zmienia faktu że wina kierowcy ewidentna.
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 10 Lutego 2008, 19:31:13 »
0

Eh.... będzie miał nauczkę na przyszłość, jeśli pozwolą mu jeszcze poprowadzić autobus, a Jelcz i tak już do kasacji był.
lukazs
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 19 Lipca 2008, 14:17:03 »
0

Według maszynisty MBxd2 letniak do Starachowic pojechał z Nowego Dworu pociągiem - potwierdzeniem tego są ślady po tym że coś jechało na stacji w Nowym Dworze.

Oprócz tego pare dni temu skład z cementem przyjechal do Nowego Stawu - czy dalej stoi - pewnie nie, ale na 100% nie wiem.
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 19 Lipca 2008, 16:07:32 »
0

Nie, już pojechał. Ale widziałem jak stał. Teraz jestem w Nowym Stawie codziennie więc mam mniej więcej rozeznanie w tym czy coś jechało, czy nie patrząc na stan szyn na przejazdach na Westerplatte i koło POD w stronę Lasek (al. Cukrowników?)
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 20 Lipca 2008, 01:41:38 »
0

Cytat: "tczewianin"
Stawie codziennie więc mam mniej więcej rozeznanie w tym czy coś jechało, czy nie patrząc na stan szyn na przejazdach na Westerplatte i koło POD w stronę Lasek (al. Cukrowników?)

O jakim Westerplatte mowa? Czy Ci się coś nie pomyliło?
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 20 Lipca 2008, 10:47:18 »
0

na Westerplatte - na ulicy Westerplatte - ulica prowadząca od Kościoła Ewangelickiego w Nowym Stawie do wylotu na Dębinę SHR, gdzie po drodze przecina ową linię kolejową. Nie rozumiem problemu.  :neutral:
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 20 Lipca 2008, 11:24:43 »
0

Nie ma żadnego problemu. Nie wiedziałem że chodzi o nazwę ulicy.
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 20 Lipca 2008, 12:19:27 »
0

Ok. Jak dla mnie to jedyny sposób aby poznać, czy jechał pociąg w ogóle i czy tylko do NS czy też do NDG.   :razz:

Swoją drogą coś sprawa przywrócenia tej linii do porządku ucichła.... .  :neutral:
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!