Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Grudnia 2024, 13:06:28 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciuchcia Retro Gryfice - Pogorzelica - rozklad 2007 .  (Przeczytany 13523 razy)
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« : 08 Czerwca 2007, 10:17:15 »
0

Jak w temacie :

:arrow: http://www.rewal.pl/walory/walory13_rozklad.htm

Pozdrawiam

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Waldi7
Mechanik
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 10 Czerwca 2007, 15:10:56 »
0

Jechałem składem prowadzonym Lxd2 z Niechorza do Trzęsacza i z powrotem w ubiegłym roku. Piękne widoki, duża prędkość na szlaku (jak na wąski tor, bo prześwit 1000 mm). Bilety były po 7 zł (w jedną stronę) i 9 zł (w obie) - naprawdę warto. Pojazdy czyste, zadbane, miło odbyć podróż z rodziną, chociaż przejazd trwa dość krótko ...

Dla zainteresowanych dojazd z Gryfic do Trzęsacza (i dalej Pogorzelicy) pierwszym porannym kursem lub powrót ostatnim kursem do Gryfic trwa wiele dłużej.

W Gryficach natomiast podobno (bo mi nie starczyło czasu) warto obejrzeć stałą ekspozycję taboru wąskotorowego na prześwit 1000 mm. W Trzęsaczu do obejrzenia (jeżeli jeszcze stoi) ostatnia ściana kościoła, którego większą część zabrało morze...

Pozdrawiam serdecznie!
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 10 Czerwca 2007, 23:58:40 »
0

Owszem w Gryficach jest bogaty zbiór taboru. Watro.

Filozofia sztuką życia...!
Waldi7
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 14 Lipca 2007, 03:30:08 »
0

Cytat: "prof_klos"
Owszem w Gryficach jest bogaty zbiór taboru. Watro.

Zdecydowanie potwierdzam! Byłem tam w ubiegłym tygodniu - pojazdy zgromadzone na czterech torach, obrotnica, sale ekspozycyjne z historią, zdjęciami i mapkami chyba każdej kolei wąskotorowej (i nie tylko) na Pomorzu - jest co podziwiać! A do tego za drobną opłatą można fotografować lub filmować do woli ... prawdziwa uczta konesera, MK.
Z ciekawostek polecam zdjęcie historycznego kolejowego mostu podnoszonego w Świnoujściu - techniczna perełka.

Pozdrawiam serdecznie!
pawels
Nowicjusz
*
Długość toru:: 10 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 08 Sierpnia 2007, 16:40:32 »
0

Witam,
czy ktoś wie może co z gryfickim Px-em? Podobno nie jeździ i jeździł w tym sezonie już nie będzie z powodu jakiejś awarii - informacja z muzeum w Gryficach.
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #5 : 09 Sierpnia 2007, 10:40:55 »
0

Potwierdzam :neutral: Miałem się do Gryfic wybrać z Mielna, ale... Peiks w "naprawie gwarancyjnej niezależnej od nas" jak poinformował Pan w informacji (tj. pod numerem kolejki)

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
tczewianin
Mechanik
Długość toru:: 257 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 09 Sierpnia 2007, 10:44:44 »
0

Jeszcze na gwarancji jeździ..... ciekawe :wink: Swoją drogą szkoda, że kolejką nie da się dojechać do Trzebiatowa.  :mad:
pawels
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 09 Sierpnia 2007, 19:27:35 »
0

A co w tym dziwnego, że na gwarancji ? pewnie awaria dotyczy rzeczy, które były robione w Pile ostatnio. Co do Trzebiatowa - eh - ze 30 lat temu pamiętam jak pierwszy raz jechałem z Trzebiatowa do Niechorza, później też jakoś się zdarzało - m.in. pamiętam Mbxd1. Podobno cośtam się dzieje wokól remontu tego mostu ale bezpośrednich informacji nie mam - może ktoś coś wie? Póki co zamierzam córce pokazać kolejkę i przejechać się z Trzęsacza do Pogorzelicy i z powrotem - szkoda że nie z Px-em
Waldi7
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 09 Sierpnia 2007, 21:58:53 »
0

O ile pamiętam, jak jechałem kolejką gryficką na początku lipca, obsługa pociągu informowała, że w sierpniu będzie już Px. W poprzednich latach prowadził składy tylko w weekendy, poza tym - Lxd-2 - jak jest teraz - nie wiem.

Pozdrawiam serdecznie!
pawels
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 10 Sierpnia 2007, 16:58:45 »
0

Spieszę donieść, iż faktycznie - Px miał jeździć w początkach sierpnia ale usterka jest poważniejsza i można się go spodziewać nie wcześniej niż po 19.08 - taką informację dziś otrzymałem od pani z Gminy Rewal. Pozdrawiam.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1984 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 29 Października 2007, 09:25:51 »
0

Żeby nie tworzyć nowego wątku - w kolejkę gryficką zostanie zainwestowane 14 milionów:

http://www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=wiecej&id=6929

To chyba największa inwestycja na wąskim torze po 2001 roku, jak widać - "dasię". Szkoda tylko że projekt nie obejmuje odbudowy szlaku do Trzebiatowa, co by podwoiło moim zdaniem potoki pasażerskie.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!