Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 11:42:05 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: A w Rogowie wciąż się dzieje...  (Przeczytany 290732 razy)
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #200 : 26 Maja 2010, 00:20:17 »
0

w ten wekend nie dam rady bo mam rozkopane pół podwórka pod nowy tor 430mm i jeden tor w splocie 600/750mm.
Jutro musze byc w Starachowicach, w czwartek jade po podkłady a w sobote i niedziele bede tłukł haki w nowym torze  :mrgreen:
Ale jeszcze pomysle :wink:  ale nie mam siana na przyjazd, Chętnie bym sie zajął kolejnym rozjazdem, albo łataniem ubytków w torze szlakowym :wink:

POZDRAWIAM !!!
Phinek
Gość
« Odpowiedz #201 : 26 Maja 2010, 00:41:43 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Chętnie bym sie zajął kolejnym rozjazdem...

A może rozjazdy w Rawie? Oraz przegląd wykolejnicy...
Zaś transport Ciebie dało by radę załatwić  :neutral:
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #202 : 26 Maja 2010, 07:49:04 »
0

ja mam wielki  :mrgreen:  ale na razie służy u mnie. Nie mam tylko do niego "matki". Ta "matka" to układ elektroniczny?

Współczesne matki są rzeczywiście elektryczne Nasza jest dość stara (ma ok. 60 lat) i jest klasycznym mechanicznym zegarem wahadłowym z częścią elektryczną (styki poruszane krzywkami mechanizmu zegarowego). Wszystkie zegary wtórne to tak naprawdę tylko "wyświetlacze". Czas odmierza jedynie matka.

S pozdravem Adam

Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #203 : 26 Maja 2010, 21:33:15 »
0

Cytat: "Phinek"
Zaś transport Ciebie dało by radę załatwić :neutral:

Ogonek ma dzisiaj cieżkie czasy - powiedział radziecki żołnierz, zdejmując zegar z wieży ratuszowej  :mrgreen:

Stan moich srebrników wynosi 3 zł wiec jak ktoś zabierze Ogona tam i z powrotem to naprawie wam rozjazdy w Rawie i uruchomie wykolejnice ( ale prosze o ciężkie prace, bo do lekkich sie zbytnio nie nadaje )

Cytat: "Adam W"
i jest klasycznym mechanicznym zegarem wahadłowym

Pilnujcie jej bo niewiele takich mamusiek zostało  :mrgreen:  Dziś nawet zegar "Matka" ma swoje święto :wink:

POZDRAWIAM !!!
MarcinCapec
Nowicjusz
*
Długość toru:: 33 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #204 : 27 Maja 2010, 07:48:18 »
0

Ogonek ma dzisiaj cieżkie czasy - powiedział radziecki żołnierz, zdejmując zegar z wieży ratuszowej  :mrgreen:

Stan moich srebrników wynosi 3 zł wiec jak ktoś zabierze Ogona tam i z powrotem to naprawie wam rozjazdy w Rawie i uruchomie wykolejnice ( ale prosze o ciężkie prace, bo do lekkich sie zbytnio nie nadaje )

Ja chyba bede jechal w sobote do Rog z lodowka. Moglbym Cie zabrac, ale po drodze zajechalibysmy do mnie i zaladowali ja na samochod.
Wieczorem bede wiedzial cos wiecej - moj Sej ostatnio zatarl wiatrak chlodnicy i efektownie sie zagotowal, a dzis po robocie powinienem wiedziec, czy nadaje sie do jazdy, czy do wymiany uszczelek.

Moje wypowiedzi są moimi prywatnymi poglądami i nie mogą być kojarzone z żadnymi organizacjami których jestem (bądź nie jestem) członkiem.
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #205 : 27 Maja 2010, 09:24:16 »
0

Oki To jak bedziesz już wiedział wszystko to daj znać

POZDRAWIAM !!!
MarcinCapec
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #206 : 27 Maja 2010, 17:06:24 »
0

Oki To jak bedziesz już wiedział wszystko to daj znać

Jest lipa - wprawdzie uszczelki nie poszly i nie mam wody w oleju i vice versa, ale nowy wiatrak nadal nie dziala. Samochod mam unieruchomiony do 9 czerwca.

Moje wypowiedzi są moimi prywatnymi poglądami i nie mogą być kojarzone z żadnymi organizacjami których jestem (bądź nie jestem) członkiem.
Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #207 : 14 Czerwca 2010, 16:25:52 »
0

W Rogowie nadal trwają prace przy 1Aw kruszwickim, wszelakie porządki i przygotowania do wystawy w Rawie. Ale i na szlaku można ciekawe widoki ujrzeć - kilka ilustracji na naszej stronie:

http://kolejrogowska.pl/?page_id=2
Phinek
Gość
« Odpowiedz #208 : 24 Czerwca 2010, 23:44:43 »
0

Z cyklu aktualizacje... Dziś koło południa odebraliśmy głowice do Wls40 po regeneracji.

http://kolejrogowska.pl/?page_id=2

W sobotę powinny trafić ode mnie z przedpokoju, na kolejkę, gdzie zostaną w pełni uzbrojone i będą czekały montażu który nastąpi już niebawem.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #209 : 06 Lipca 2010, 13:17:29 »
0

Zarobieni nie wyrabiamy się z aktualizacja strony... jak by nie było wspomniane wyżej głowice już od ponad tygodnia czekają na resztę. Kajetan robi kawał roboty w temacie deburdelizacji hali i są w tym temacie ogromne postępy. Adam nieustannie dba o zwiększanie ilostanu eksponatów, zaś ostatnio zabrał się do tematu rogatek.

No i warto wspomnieć, że w ramach obchodu stacji znowu dało się zauważyć, że jakiś MiKol z kwadratem koniecznie musiał otworzyć drzwiczki przedziału silnikowego w Ls60 oraz wejść do SM03... ciekawe czego tam szukał?... może Rp1 
Ventlan
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #210 : 06 Lipca 2010, 17:43:05 »
0

Do SM03 wcale nie potrzeba nawet kwadratu...
Phinek
Gość
« Odpowiedz #211 : 06 Lipca 2010, 19:41:49 »
0

Regularnie ją zamykam... niestety regularnie, bo chyba ktoś ciągle nie może uwierzyć, że tam nie ma Rp1...
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #212 : 06 Lipca 2010, 19:58:55 »
0

W kwestii rogatek - poszukujemy taniej odlewni staliwa i żeliwa. Jesteście w stanie pomóc?

S pozdravem Adam

Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #213 : 06 Lipca 2010, 20:26:14 »
0

Witam Adamie! W kesti odlewni, niestety nie mogę pomóc,ale czy nie prościej "uderzyć" do PLK ? Zmieniają zwykłe rogatki na Bombardiery i inne takie, to może coś z odzysku? Jedyna znana mi odlewnia z którą współpracowałem EMA BLACHOWNIA , niestety poszła na przetarg. Zostaje jeszcze Odlewnia Węgierska Górka , jeśli istnieje. Pozdrawiam! Bogdan.

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
Phinek
Gość
« Odpowiedz #214 : 06 Lipca 2010, 20:56:59 »
0

Tzn... może Adam nie do końca wyłuszczył temat.

1 - Próby pozyskania lepszych rogatek od ponad roku nie przynoszą efektów

2 - Kilka odlewni znamy, jednak chętnie poznamy wasze opinie o innych zakładach celem weryfikacji ofert
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #215 : 07 Lipca 2010, 13:52:28 »
0

Ja mam kontakt do odlewni w Opocznie. Jakby co to przypomnijcie mi się wieczorem na PW.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #216 : 07 Lipca 2010, 18:41:36 »
0

Coś mi się przypomniało
http://kolejrogowska.pl/?m=200801&cat=44
Czy osoba odpowiedzialna za zniszczenie torów została jakoś ukarana??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Phinek
Gość
« Odpowiedz #217 : 07 Lipca 2010, 18:46:18 »
0

Kolego... nasze sądownictwo nie działa aż tak nagle... przecież oni muszą to wszystko rozważyć, rozpatrzyć... może ekspertyzę pH okolicznych ślimaków sobie jeszcze zażyczą... to pewnie jeszcze z 5 lat potrwa... a potem umorzą z powodu przedawnienia...
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #218 : 07 Lipca 2010, 19:10:41 »
0

Na trasie Szydłowiec - Przysucha w miejscowości Chlewiska przy drodze widziałem szyld "huta i odlewnia w Chlewiskach" Prawdopodobnie to odlewnia żelaza. Nie mam pojęcia czy to jeszcze funkcjonuje.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #219 : 07 Lipca 2010, 19:18:07 »
0

Kolego... nasze sądownictwo nie działa aż tak nagle... przecież oni muszą to wszystko rozważyć, rozpatrzyć... może ekspertyzę pH okolicznych ślimaków sobie jeszcze zażyczą... to pewnie jeszcze z 5 lat potrwa... a potem umorzą z powodu przedawnienia...
Spodziewałem się odpowiedzi: "umorzone ze względu na niską szkodliwość czynu"
No ale jednak jeszcze się ciągnie.....

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!