Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 06:39:09 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Byłe warsztaty KD w Lisewie mają nowy dach!  (Przeczytany 11140 razy)
JanPeter
Młotkowy
**
Długość toru:: 98 m

W terenie W terenie

« : 06 Września 2007, 11:57:23 »
0

Witam!

Niedawno widziałem z okien pociągu, że na stacji Lisewo Wąsk. zaszły znaczne zmiany, jak w temacie i nie tylko . Ciekawe, jaki podmiot zainteresował się ową halą? Niestety nie udało mi się wykonać zdjęcia.
Z tego co ujrzałem, mogę powiedzieć, iż oprócz nowego dachu, załatano również wszelkie wyrwy, pozostałe po zawalonych dobudówkach. Wszystkie otwory okienne znów wyposażone są w okna.

Cieszę się bardzo, że ktoś uratował "legendarne" warsztaty i jednocześnie proszę kogoś z okolic o zbadanie sprawy.

Pozdrawiam!

Piotr Janeczko
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 06 Września 2007, 19:14:39 »
0

Tak się składa że wczoraj zwiedzałem okolicę i byłem przy hali /nie wiem czy mówimy o tej samej?/. Dach OK ale okna wybite, nadal na ścianie napis że budynek do rozbiórki. W środku widać tory. Większym zaskoczeniem dla mnie był jednak całkowity brak torów w Dąbrowie. Jestem ciekaw jak z torami w drugą stronę.
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #2 : 06 Września 2007, 19:48:20 »
0

O tej większej (na tym zdjęciu http://tabor.wask.pl/Zdjecia/MBxd2-221,%20NDG,%208.05.1992,%20foto%20Marek%20Malczewski.jpg ) do której tory są już od dawana rozebrane. Hala dwustanowiskowa (na lewo od zdjęcia) to lokomotywownia. Temat hali był już poruszany na forum chociaż ktoś kto powiedział, że właściciel hali kupił nie tylko Halę ale całą stację z tego co pamiętam.

.
tczewianin
Mechanik
Długość toru:: 257 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 06 Września 2007, 20:42:55 »
0

Tam ktoś chyba sobie zrobił jakiś magazyn patrząc na słomę przed budynkiem lokomotywowni czy tam warsztatów. Eh.... szkoda że tam pociąg już nie dotrze.
JanPeter
Młotkowy
**
Długość toru:: 98 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 06 Września 2007, 21:04:55 »
0

To oczywiste, że mówię o największej, czyli o warsztatach. O lokomotywowni nie wspominałem. Znam układ stacji. Wcześniej widziałem Lisewo 2 lata temu i sądzę, że wówczas szklana nadbudowa nad dachem (nie wiem, jak się to fachowo nazywa) była doszczętnie wyrozbijana, a w otworach okiennych nie było nic. Teraz dach wraz z przeszkleniem wydawał się odnowiony.
Niezależnie od wszystkiego, dobrze, że ktoś to przejął. Niech tam sobie nawet szalety urządzają - ważne, że ex-warsztatów nie zrównano z ziemią, tylko zaadaptowano do innych celów.

a cygan'ie, szkoda, że nie wziąłeś aparatu. Mi niestety padły akumulatory :neutral:.

Piotr Janeczko
Karol
Zawiadowca

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #5 : 06 Września 2007, 23:41:13 »
0

Może kolega tczewianin by zrobił jakieś zdjęcia? Daleko przecież nie ma

.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 07 Września 2007, 08:40:03 »
0

Cytat: "Karol"
Może kolega tczewianin by zrobił jakieś zdjęcia? Daleko przecież nie ma

No właśnie, wreszcie by się do czegoś przydał na Forum... (BP, NMSP)

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 07 Września 2007, 18:14:24 »
0

Kolega Tczewianin dziś lub jutro pojedzie lub pójdzie do Lisewa.
Karol
Zawiadowca

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #8 : 12 Września 2007, 17:50:27 »
0

http://picasaweb.google.pl/tczewianin/ tutaj są zdjęcia kolegi. Widać, że pojawiły się także zdjęcia z Nowego Stawu

.
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 16 Stycznia 2008, 15:49:47 »
0

Cytat: "JanPeter"
szklana nadbudowa nad dachem (nie wiem, jak się to fachowo nazywa)

To jest świetlik dachowy :wink:

A czy jest jakaś szansa, że operator Żuławskiej KD będzie chciał udrożnić szlak aż do Lisewa Wąsk. :?:

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 16 Stycznia 2008, 20:21:02 »
0

Cytat: "PAFAWAG"
A czy jest jakaś szansa, że operator Żuławskiej KD będzie chciał udrożnić szlak aż do Lisewa Wąsk. :?:

Myślę, że wątpię...

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
tczewianin
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 22 Stycznia 2008, 21:30:56 »
0

Gdyby w okolicy Lisewa/ w Tczewie były jeszcze jakieś atrakcje turystyczne to tak, ale na razie nie ma na to co liczyć.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!