flugzeug30
Gość
|
|
« : 08 Września 2007, 22:35:50 » |
0
|
Moze wiecie cos wiecej na temat Myszynieckiej Kolei Waskotorowej, oprocz tego, co jest na stronie FPKW i Kolej.one.pl ?!
|
|
|
|
|
|
|
flugzeug30
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : 11 Września 2007, 20:57:53 » |
0
|
no to ja odpowiem: była to pierwotnie kolej 600 mm. , leśna. Po II wojnie przekuto ją na 750 mm. Zastępowała częściowo m. in. planowaną przez Niemców linię Pisz (Johannisburg)- Dłutowo (granica Prus Wschodnich)- Kolno- Łomża. Zlikwidowano ją w latach 70- tych.
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #2 : 11 Września 2007, 22:28:40 » |
0
|
W Podczerwonym (podkarpackie) jest lub był zachowany wagon pasażerski z tej kolejki.
|
|
|
|
.
|
|
|
janeczek
|
|
« Odpowiedz #3 : 11 Września 2007, 22:39:00 » |
0
|
Po II wojnie przekuto ją na 750 mm. :shock: Tej akurat nie przekuto.
|
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #5 : 24 Września 2007, 22:50:39 » |
0
|
Karol napisal : W Podczerwonem (podkarpackie ) Pewnie chodzi Ci o to Podczerwone , ktore znajdyje sie 3-4 km od przejscia granicznego w Chocholowie , a to jest woj.malopolskie . Pociagi kiedys jezdzily tam z Nowego Targu przez Podczerwone , Vitanova , Trstene do do Tvrdosina , a nawet dalej . Obeznie pewnie jeszcze jezdza do Trsteny , lecz tylko od poludniowej ,slowackiej strony . A szkoda !!!
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Karol
|
|
« Odpowiedz #6 : 25 Września 2007, 12:51:29 » |
0
|
Oczywiście, że tak - teraz się zastanawiam skąd wzięło się to podkarpackie :shock: W SK było chyba zdjęcie tego wagonu w art. o kolejach torfowych.
|
|
|
|
.
|
|
|
PAFAWAG
|
|
« Odpowiedz #7 : 28 Czerwca 2008, 15:00:33 » |
0
|
Szkoda, że zlikwidowali Ostrołęcką KD :sad: Przed zawieszeniem pozostałego (po zawieszeniu wcześniej przewozów pasażerskich) ruchu towarowego, przeciwko takiemu posunięciu protestowały Myszyniec oraz Kolno. Szkoda, że wobec tego nie pozostawiono tego odcinka - wszak Myszyniec Wąsk. to główna stacja tej kolei, a zdaje się odcinek linii Dęby - Kolno Wąsk. nie był w bezpośrednim sąsiedztwie drogi (więc jakoś przewozy można by prowadzić); odcinek Dęby - Myszyniec Wąsk. już służby drogowe mogły by jakoś przetrzymać :wink: Gorzej, jeśli te pozostawione przewozy towarowe sięgały do stacji Grabowo Wąsk. - wtedy to już byłby problem, bo Myszyniec Wąsk. - Grabowo Wąsk. raczej był tuż przy drodze... : : Ech, szkoda Kolei Ostrołęckiej :sad: Zachował się gdzieś może na trasie odcinek toru albo most?... A zabudowania w Myszyńcu (np. budynek stacyjny) jeszcze istnieją? I Kolej Myszyniecka zdaje się nie posiadała w swoim parku taborowym żadnych motorówek?...
|
|
|
|
"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
|
|
|
PiotrS
|
|
« Odpowiedz #8 : 14 Listopada 2008, 23:18:11 » |
0
|
Witam
W zakładzie torfowym w Podczerwonym są dwa wagony z kolejki Myszynieckiej. Jeden pomalowany służy jako schron dla pracowników kopalni i jest od czasu do czasu przetaczany z wyrobiska na teren zakładu, wyposażony w ławki, piec itp... drugi koroduje na wysypisku cywilizacji na bocznicy na tyłach zakładu. Tak było jeszcze rok temu.
Pozdrawiam
Piotr Skucha
|
|
|
|
PiotrS
|
|
|
Atterdag
|
|
« Odpowiedz #9 : 22 Października 2009, 17:59:53 » |
0
|
Zdjęcie z Narodowego Archiwum Cyfrowego: Kolejna pamiątka po Myszyńcu.
|
|
|
|
Ha!
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #10 : 27 Grudnia 2009, 17:30:45 » |
0
|
A mi się pałętało po domu takie coś. Kartka wyrwana z jakiegoś przewodnika, nawet nie wiem skąd ją mam.Nie jestem pewien praw autorskich, ale dla dobra ogółu.. ;-) Jakby co to nie bić..
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #11 : 28 Grudnia 2009, 08:38:32 » |
0
|
Ma ktoś fotki tego drugiego wagonu :?:
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
vutik
Młotkowy
Długość toru:: 126 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #12 : 29 Grudnia 2009, 14:44:36 » |
0
|
Ja gdzieś miałem (z lat 90-tych, jeszcze miał tabliczkę), ale muszę dobrze poszukać i zeskanować. Jednym z nich miałem nawet przyjemność się przejechać :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #13 : 26 Lutego 2012, 12:23:33 » |
0
|
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #14 : 27 Maja 2013, 20:41:25 » |
+6
|
|
|
|
|
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #15 : 10 Września 2013, 23:33:26 » |
+2
|
|
|
|
|
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #16 : 26 Grudnia 2013, 23:52:17 » |
+1
|
|
|
|
|
|
|
|
AndrzejPx48
Młotkowy
Długość toru:: 102 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #17 : 05 Stycznia 2014, 12:24:59 » |
+1
|
Gajos pierwsze 3 zdjecia to Myszaniec (tak mówią miejscowi-od żadnego nie słyszałem słowa Myszyniec).Czwarte robione z wieży koscielnej więc albo Myszaniec albo Kolno.W tych dwóch miejscowosciach koscioły były (są) blisko toru. Reszta zdjęć to odcinek końcowy Grabowo-Otok z mostem na rz.Omulew.Drewniane pale wystają z wody do dzisiaj.
|
|
|
|
Kleję kolej w kartonie.
|
|
|
|
gajos
|
|