Świat kolejek wąskotorowych SMF
14 Października 2025, 01:36:08 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: l:5000  (Przeczytany 9870 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« : 24 Września 2007, 20:16:47 »
0

Jak w temacie. Mamy tu oto mapkę okolic MOW, z roku l953. Warto się przyjrzeć i podyskutować, wąskie szlaki są nanoszone na podstawie domysłów? śladów w terenie? Generalnie ciekawy dokument, chyba jedyny obecnie znany, ze śladami wąskich torów lat wojennych.

Oto mapka (jak zwykle sam obrazek pojawi się dopiero w parę godzin po opublikowaniu postu)

a tu większa mapa

A teraz kilka moich uwag.

:arrow: Ślad po rozebranej wąskotorówce między "dwójką" a torem normalnym (linia przerywana - według legendy mapy oznacza szlak wąski rozebrany). Moim (i nie tylko) zdaniem, to była normalnotorowa bocznica, poprowadzona przez Niemców na potrzeby budowlane Schlezwiga. Świadczą o tym ślady tłucznia, w dużych ilościach zalegające w śladzie tej trasy (Ostatnio z Michałem znaleźliśmy miejsce, w którym na 99% się kończyła - gdzieś tak na wysokości łuku wąskich toró między "trójką" a "dwójką". Nigdzie indziej Niemcy tłucznia nie zastosowali, jak tylko na torach normalnych. Chyba, że.... Chyba, że Niemcy w l945 po śladzie bocznicy wybudowali jakąś "kolejkę zaopatrzeniową" ? Tylko po kiego???

:arrow: Jak widać, w l953 istniał jeszcze tor zarówno do "jedynki", jak i do "dwójki" (do trójki istnieje do dzisiaj)

:arrow: A teraz najlepsze: pamiętacie (kto był), jak dywagowaliśmy, czy możliwe jest, by torowisko za dwójką schodziło pod sporym kątem w torowisko bocznicy prowadzącej pod suwnicę? Otóż, według mapki, nie dość, że schodziło, to jeszcze szło dalej, aż na teren stacyjny (śladem bocznicy normalnotorowej)

:arrow: Właśnie, bocznice prowadzące pod suwnice - śladu po nich nie ma, na mapie występują jako drogi utwardzone. Akurat to by się zgadzało,  wg źródeł  rozebrali je jeszcze sami Niemcy, po zdemontowaniu dział, czyli dość wcześnie. Uprawdopodabnia to możliwość poprowadzenia starotorzem po nich wąskich, tymczasowych torów....

:arrow: Nie ma drogi na Hel Niech się wypowie Arczi, ale z tego co słyszałem, droga dojazdowa w obecnym kształcie powstała w kilka dni ?

:arrow: A cóż to za rozebrany tor wąski ZA torem normalnym, na wysokości "dwójki" (patrząc w kierunku morza)?

Tyle na szybko, zapraszam do dyskusji
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 25 Września 2007, 21:49:16 »
0

Ten rozebrany tor wąski za normalnymi torami to taka awaryjna przedwojenna bocznica przeładunkowa z linii normalnotorowej na wąską. Nie wiem czy była używana w czasie wojny ale ślady w terenie jeszcze dosyć dobrze się zachowały.
Mam jakieś zdjęcia sprzed roku albo dwóch. Postaram się o ile czas pozwoli zamieścić.

Co do drogi w którymś wydaniu Blizy był artykuł poświęcony okolicznościom jej powstania.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #2 : 25 Września 2007, 22:27:42 »
0

Mógłby  ktoś pokolorować tą mapke bo przy jednolitym kolorze oczy mi się rozłażą :grin:

POZDRAWIAM !!!
Platon
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 26 Września 2007, 15:44:40 »
0

My z Maćkiem specjalnie dla Ciebie pokolorujemy , tylko dajcie jakąś "legendę",lub określcie kolory .

Radość żąda dostępu do morza
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #4 : 26 Września 2007, 21:52:41 »
0

Ha, "legendę" to my tworzymy

A poważnie - staram się o dostęp do źródła, czyli mapki kolorowej. Póki co, wyślę Ci na maila legendę tej mapy, i jak zechcecie się pobawić w kolorki, na jej podstawie odtwórzcie orginał, przynajmniej w zakresie torów.
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 27 Września 2007, 11:18:20 »
0

" To nie moje są słowa.... To legenda ludowa..." jak śpiewał Kazik Staszewski

Obiecane zdjęcia owej bocznicy:

HIOB
Nowicjusz
*
Długość toru:: 13 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 29 Września 2007, 21:38:17 »
0

Hello! :twisted:
Obecna droga do helu powstała sporo po wojnie , jak znajdę chwilkę to podam szczegóły , na razie praca mnie goni , ale jak pamiętam to coś w latach 60-70 , jeśli ktoś ma ochotę w jakiej archiwalnej Helskiej Blizie jest artykuł o przyczynie  powstaniu odcinka drogi skrzyżowanie OSW Kormoran- Hel
Pozdrawiam.
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 01 Października 2007, 08:19:34 »
0

Szosę wybudowano na początku lat 60-tych. Problem dojazdu drogowego na Hel był problemem już w okresie międzywojennym lecz z wiadomych przyczyn nie udało się tego rozwiązać. Wszystkie samochody które przybywały na Hel musiały przejechać starą drogą przez port wojenny.  Po wojnie MW nie było to na rękę więc postanowiono wybudować obecny odcinek Kormoran - miasto.
Platon
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 05 Października 2007, 00:09:12 »
0

Przepraszam że na ogólnym , czy ten post wygasł ?

Radość żąda dostępu do morza
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 09 Października 2007, 20:19:37 »
0

A czemu miałby ? Przez tydzień nie zaglądałem na "wąskie" gdyż mam nową pracę na karku :/
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!