pleszewianin
|
|
« : 19 Października 2013, 09:45:09 » |
0
|
Witam Od ostatniego czasu za nie pokaja mnie stan w jakim znajduje się Kaliska Kolejka Wąskotorowa. W te regiony przyjeżdżam raz w tygodniu. W ostatnim czasie będąc na moście w Dębem wszystko wyglądało ok. Teraz widać że powoli ostatni odcinek Zbiersk- Opatówek zamiera. Do roboty zabrały się raczej Bobry ? ślady są świeże wyglądają na chrupanie. No ale cóż resztę zostawiam dla was. Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe miejscówki, opisać na pewno się tam wybiorę Poniżej link do galerii z zdjęciami http://750mm.pl/index.php?action=media;sa=album;in=104Dla Ciekawostek dodam że asfalt na drodze krajowej Kalisz- Turek między szynami zalany więc można ostro zapieprzać nie ma już dziur
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #1 : 20 Października 2013, 03:02:12 » |
0
|
Nie ma z czym i po czym jeździć. Hic transit groria mundi.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #2 : 20 Października 2013, 09:55:57 » |
0
|
Kiedy w ogóle zaprzestano przewozów?
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
brok
|
|
« Odpowiedz #3 : 20 Października 2013, 10:05:25 » |
+2
|
W tym roku prowadzono tylko turystyczne przewozy okazjonalne, poniżej zdjęcie z czerwca, z okolic mostu w Dębem:
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #4 : 20 Października 2013, 10:09:00 » |
+7
|
Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu, Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi; Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi, Omijam koralowe ostrowy burzanu.
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #5 : 20 Października 2013, 23:27:40 » |
0
|
cholera,patrz no...akurat tego fragmentu ( dnia świra )na youtubie nie ma... acz ładnie to w stepy wpasowałeś...
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #6 : 21 Października 2013, 13:52:07 » |
+3
|
To MIckiewicz. Jeden z "Sonetów krymskich", a konkretnie "Stepy Akermańskie"....
|
|
|
|
|
|
|
vutik
Młotkowy
Długość toru:: 126 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #7 : 21 Października 2013, 16:12:58 » |
0
|
...zdjęcie z czerwca, z okolic mostu w Dębem: "Pociąg animatorów?"
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #8 : 21 Października 2013, 16:38:33 » |
+4
|
Od siebie dorzucę jeszcze takie foto: Zdjęcia z tego przejazdu mam opisane właśnie fragmentami Stepów Akermańskich przytoczonych przez Kucyka. Nic lepiej nie pasuje
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
brok
|
|
« Odpowiedz #9 : 21 Października 2013, 17:13:55 » |
+2
|
Dla Ciekawostek dodam że asfalt na drodze krajowej Kalisz- Turek między szynami zalany więc można ostro zapieprzać nie ma już dziur
Mam pytanie, czy pisząc droga krajowa, masz na myśli drogę wojewódzką 470? Bo teraz dopiero rzuciło mi się to w oczy. I jeszcze retrospekcja, z czasów kiedy prowadzono wzmożony ruch towarowy, a krzaki miały charakterystyczne przycięcie. Że słyszałbym głos z [towarowej rampy]. - Jedźmy, nikt nie woła.
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #10 : 21 Października 2013, 18:05:13 » |
0
|
Ta droga krzyżuje się z kolejką w dwóch miejscach: W Biernatkach i w Turku. Co do Turku to tam chyba nawet jest wyjęte przęsło. Pytanie o który przejazd koledze pleszewianiowi chodzi.
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Pechu
Młotkowy
Długość toru:: 107 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #11 : 22 Października 2013, 12:00:12 » |
0
|
Ta droga krzyżuje się z kolejką w dwóch miejscach: W Biernatkach i w Turku. Co do Turku to tam chyba nawet jest wyjęte przęsło. Pytanie o który przejazd koledze pleszewianiowi chodzi.
W Biernatkach przejazd istnieje, w Turku juz niestety nie
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #12 : 22 Października 2013, 20:48:49 » |
0
|
O ten koło Florentyny w nie daleko mostu w Dębem
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #13 : 04 Stycznia 2014, 13:16:28 » |
+2
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2014, 17:31:51 wysłane przez kalito »
|
|
|
|
|
WL
|
|
« Odpowiedz #14 : 04 Stycznia 2014, 22:06:23 » |
-2
|
To nie żaden dramat. Drzewo można usunąć z toru i wziąć na opał.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2014, 17:32:12 wysłane przez kalito »
|
|
Pozdrawiam,<br /><br />Wojciech Lemański
|
|
|
Łukasz
SGKW
Długość toru:: 203 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #15 : 04 Stycznia 2014, 22:27:14 » |
+6
|
Pewnie nie jest to trudne, gorzej jeśli na szlaku jest więcej takich drzew i lokalni mieszkańcy postanowią wyręczyć w tym operatora i zabrać sobie na opał, jednocześnie spostrzegając że kolejka nie jeździ i nikt się nią nie interesuje, wobec czego zainteresują się również akcesoriami nawierzchni kolejowej. Odbyłem zeszłego lata podróż drogami wzdłuż szlaku kolejki od Opatówka do Zbierska i pozytywnym akcentem było na pewno koszenie fragmentów równi stacyjnych zarówno w Opatówku, jak i Zbiersku, jednak był to koniec pozytywnych wrażeń. Cały szlak zarośnięty, widoczny brak przejazdu jakiegokolwiek pojazdu wąskotorowego od dłuższego czasu, do magazynów za halą też ktoś próbował się już dobierać bo było widać pocięte siatki ochronne. Dobrze że kolejka ma jeszcze operatora bo przynajmniej majątek ma gospodarza, gdyby doszedł do skutku przejazd mikołajkowy to pewnie szlak zostałby również przetarty i takie drzewa zostałyby usunięte. Wiadomo może jak została sfinalizowana sprawa zniszczonego przejazdu, który uniemożliwił przejazd w grudniu?
|
|
|
|
|
|
|
WL
|
|
« Odpowiedz #16 : 05 Stycznia 2014, 11:00:59 » |
+2
|
Pewnie nie jest to trudne, gorzej jeśli na szlaku jest więcej takich drzew i lokalni mieszkańcy postanowią wyręczyć w tym operatora i zabrać sobie na opał, jednocześnie spostrzegając że kolejka nie jeździ i nikt się nią nie interesuje, wobec czego zainteresują się również akcesoriami nawierzchni kolejowej. Jeżeli tak na to patrzeć, to rzeczywiście jest problem. To stara złodziejska metoda, żeby sprawdzić czy coś jeździ - ułożyć przeszkodę na torach. Jeżeli przez dłuższy czas nikt jej nie usuwa - nic nie jeździ - to jest wyraźny sygnał że można kraść... Jednak warto czasem przejechać szlak Wmc (pytanie czy jest sprawna?).
|
|
|
|
Pozdrawiam,<br /><br />Wojciech Lemański
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #17 : 08 Kwietnia 2014, 09:39:56 » |
+1
|
W ostatnim czasie , udało mi się przejechać drogami wzdłuż Lini Zbiersk- Opatówek. Oraz Grzymiszew - Turek. W nie dalekim czasie Planuję przejechać ostatni pozostały dla mnie odcinek Zbiersk- Grzymiszew. W Dębem drzewo jak leżało tak leży. Szlak zarośnięty. Stację w Opatówku ktoś wykosił. Stacjonują tam na małym kawałku między płotem Drogowcy. Stacja jako tako tętni jeszcze po za kolejowym życiem.
Szlak szyny dawno nie jeżdżone. Trawka powoli się za pewni rozwinie. Stacja w Zbiersku Dworzec ładnie wymalowany. Reszta stoi jak stała. Od Grzymiszewa do Turku szlak na drodze Powiatowej zasfaltowany przejazd. W Turku na trasie Warszawskiej przejazdu brak. Stacja zarośnięta w lokomotywowni wisi łódka tak jak ktoś pisał. Foto relacje przy okazji.
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #18 : 04 Kwietnia 2015, 12:35:13 » |
0
|
Odgrzewając temat zapraszam na stronę z zdjęciami poszczególnych miejsc szlaku. Oczywiście strona w budowie staram się co jakiś czas aktualizowac www.stalowe-szlaki.jimdo.com
|
|
|
|
|
|
|
|