Kilka dni temu niechcący przejechało mi się rowerem koło glinianek w Zielonce. Przy okazji przypomniało mi się jak pod koniec lat 80 ojciec chcąc pokazać swoją pracę przy rozkopywaniu wału ziemnego idącego wzdłuż linii normalnotorowej pomiędzy stacjami Ossów a Zielonka. Dla małego dzieciaka dzień w koparce Ostrówek był nie lada przeżyciem. Zwłaszcza gdy chciałem zobaczyć co robi dana dżwignia i nagle tylna łycha wbiła się w rów odwadniający tor z Białegostoku.
Ale wróćmy do wątku kolejki. Miejsce kopania Ostrówkiem pamiętam dobrze, w końcu spędziłem tam cały dzień i było to na wysokości charakterystycznego cypla na gliniankach, ale jak przez mgłę pamiętam stała tam charakterystyczna koparka... Na 99% obsługiwała kolejkę, czego wtedy nie wiedziałem a jako gówniarz nie mogłem opuścić koparki ojca z wiadomych względów. Tyle z mojej pamięci.
Zapraszam na kolejną nudną historyjkę obrazkową pt. "widok w stronę i od strony"

, ale najpierw niezastąpiona mapa autorstwa Kolegi KNG.

Spacer zaczynamy, od bazy czyli cegielni i bramy wjazdowej dla kolejki w Zielonce którą tor w linii prostej przecinając ulicę Ceramiczną przechodził przez teren obecnego kościoła

Miejsce za bramą cegielni obecnie...

Strzałka wyznacza przebieg toru przez teren obecnego kościoła, co ciekawe działka ta znajduje się na terenie miasta Kobyłka.

Tor idąc w linii prostej od bramy cegielni przecinał teren obecnego kościoła oraz widoczną tu ulicę Szeroką. W tle alejka z nasypem prowadząca wprost do ulicy Spacerowej.

Widok od strony Spacerowej na cegielnię i przejazd na Spacerowej. Tor szedł linią prostą. Zieleń za kościołem to teren cegielni.

Idziemy nasypem w stronę Spacerowej.

Dalsza część wyrażnego nasypu.

Powrót na teren Zielonki i ulica Spacerowa z widokiem na nasyp w kierunku cegielni. Strzałki wskazują przybliżony przebieg łuku w stronę glinianek.

Ten sam łuk z widokiem na Spacerową.

Ciąg dalszy Spacerowej.

Typowy słupek w ogrodzeniach działek przy ulicy Spacerowej.

Powoli dochodzimy do miejsca gdzie tor skręcał w kierunku wyrobiska.

Miejsce wjazdu na wyrobisko. Jeszcze raz widok Spacerowej w kierunku cegielni. Strzałki są w przybliżonym miejscu przebiegu toru.

Wjazd na wyrobisko będące obecnie charakterystycznym cyplem. Wybaczcie za brakl zdjęć z wnętrza cypla, ale niezręcznie fotografować obok opalających się, a pewnie tam też nic ciekawego nie będzie.

Widok na cały cypel gdzie kolejka kończyła swój bieg.

Cypel od strony drugiego brzegu, mniej więcej na tej wysokości była "nasza" koparka.

W bonusie stan obecny bocznicy normalnotorowej. Po prawej przybliżony przebiej kolejki.