Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 20:12:49 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś tam zbudowali, coś tam wycięli....  (Przeczytany 11128 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« : 01 Listopada 2007, 20:14:58 »
0

W zeszły weekend tak nas naszło, coś by tu jeszcze na Helu zbudować
Na przykład tutaj:

Więc przystępujemy do dzieła:

Bardzo prostą metodą zresztą - wystarczy wyjąć zgniłe faszystowskie próchno

Niebawem przybyły posiłki

Więc prace nabrały tempa...

Prawie efekt końcowy:

W tym czasie część ekipy przemieszcza się wgłąb Helu i rozpoczyna demontaż zapomnianej zwrotnicy

Dołącza reszta

No i ładujemy się na przyczepkę

Tyle moich, jak reszta ekipy zrzuci zdjęcia, to niech uzupełni np o nasze rewelacyjne miejsca noclegowe, bo ja mam tylko wnętrze, i to w dodatku z Ciasteczkowym Potworem  :lol:

Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 01 Listopada 2007, 23:36:01 »
0

Chciałem nadmienić że cały rozjazd już jest na terenie muzeum a pozostało jeszcze tam do wyciągnięcia kilka metrów szyn. Ale to już na wiosnę!!!
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 02 Listopada 2007, 10:33:34 »
0

Witam.
Czy jest to ten rozjazd /prawy/ co go odkopywalismy na wiosne? Jak poszukamy to jeszcze troche szyn wyciągniemy.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #3 : 02 Listopada 2007, 10:41:30 »
0

Tak, to ten sam. Arczi z pomocnikami, wytargał wczoraj krzyżownicę (szacunek), i rzeczywiście zostały tam tylko szyny - kilka kawałków. To jest kwestia prac wiosennych, a może grudniowych? Co sądzicie o podobnej akcji, ale tym razem stricte demontażowej? Na przykład ten kawałek toru normalnego, przez który trzeba było przenosić kawałki rozjazdu?
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 02 Listopada 2007, 10:59:34 »
0

Popieram, ale jak zacznie jeździc lokomotywa po torach na wielkim piecu w Starachowicach.
Platon
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 02 Listopada 2007, 13:19:17 »
0

żebym miał odśnieżyć cały las , to przyjadę :roll:

Radość żąda dostępu do morza
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #6 : 02 Listopada 2007, 15:19:38 »
0

warto byłoby te torowisko rozebrac jeszcze w tym roku oczywiscie wsześniej dokumentując je na zdięciach. jak bedzie organizowana jakas akcja w grudniu to dajcie znac :mrgreen: mam kilka fotek to wysle je komus do wstawienia :wink:

Mam kilka fotek bo reszta wyszła zamazana. Mało fociłem swoim aparatkiem bo wolałem pracowac niz focić :razz:  Kilka fotek wysyłam Rogozowi to je mam nadzieje szybko wstawi.

Pozdrawiam wszystkich pomagierów pracujących przy odbudowie kolejki :wink:

POZDRAWIAM !!!
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 05 Listopada 2007, 00:59:22 »
0

Oto kilka fotek zrobionych przez Ogona podczas ostatnich prac w Muzeum Obrony Wybrzeża:

W tym wagonie mieszkali.

Na tym starym nasypie powstała nowa bocznica muzeum.

A to już profesjonalna archeologia. Wykopywanie zapomnianego przez kilka dziesięcioleci rozjazdu z leśnej głuszy.
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 09 Listopada 2007, 11:03:33 »
0

W którym miejscu były robione te ostatnie zdjęcia rozjazdu? Nie kojarzę a chciałbym
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #9 : 09 Listopada 2007, 21:59:35 »
0

Nie kojarzysz, bo to wszędobylski Arczi wydobył spod ściółki. Rozjazd znajdował się za "strefą" (jakieś 100 metrów na północ od strzelnicy), obok ocalałego fragmentu bocznicy. Te tory nie miały połączenia z kolejką wąskotorową, służyły jako środek transportu bardzo miejscowego.
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 09 Listopada 2007, 23:02:18 »
0

Jadąc z Helu drogami po lewej stronie toru, można było zobaczyć wzniesienie z pozostawionymi resztkami fundamentów budynków magazynowych. Do nich to właśnie był krótki odcinek wąskotorowy, ale od bocznicy normalnotorowej a nie od torów szlakowych.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 09 Listopada 2007, 23:57:39 »
0

Wiem jeszcze o kilku miejscach gdzie można znaleźć pozostałości wąskich torów z czasów jej przedwojennej i wojennej przeszłości. W poniedziałek jestem umówiony z panem który ma mi wskazać gdzie jeszcze leżą pod 20cm warstwą piasku tory „szlakowe” na cypel. Z jego opowieści wynika że powinna być tam mijanka. Jeśli to się potwierdzi to na wiosnę będziemy mieli troszkę pracy przy ich wydobywaniu.

Cytat: "Gunship"
W którym miejscu były robione te ostatnie zdjęcia rozjazdu? Nie kojarzę a chciałbym

Wydobyto z tego miejsca na razie tylko zwrotnice. Czeka tam jeszcze do wzięcia kilka metrów torowiska.
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 30 Grudnia 2007, 13:05:42 »
0

Hmm chyba kojarzę już to miejsce. Dziękuję za oświecenie. Wydaje mi się że to było jedno z moich "podejrzanych" miejsc
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!