mag
Nowicjusz
Długość toru:: 10 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #60 : 18 Lutego 2011, 16:19:36 » |
-2
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej M.
Nowicjusz
Długość toru:: 35 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #61 : 28 Lutego 2011, 19:19:13 » |
0
|
Kawałek toru w okolicy Sułowa.
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #62 : 09 Marca 2011, 22:27:47 » |
0
|
Podsypkę to tym kubełkiem nosili
|
|
|
|
|
|
|
Arcy-KS
Czytelnik
Długość toru:: 9 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #63 : 11 Marca 2011, 07:47:53 » |
+1
|
|
|
|
|
|
|
|
Arcy-KS
Czytelnik
Długość toru:: 9 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #64 : 12 Marca 2011, 08:40:53 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #65 : 15 Marca 2011, 18:00:26 » |
0
|
A pomyśleć, że gdyby nie obsuwy formalne, to dziś kładli tam podkłady. Ale tam... Dobre i to!
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #66 : 05 Czerwca 2011, 16:35:08 » |
0
|
A ja takie coś znalazłem: Nie wydany ( za dużo informacji strategicznie ważnych...) plan miasta z 1960 r.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej M.
Nowicjusz
Długość toru:: 35 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #67 : 30 Września 2011, 11:51:20 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #68 : 24 Lipca 2012, 19:41:05 » |
+9
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek
|
|
« Odpowiedz #69 : 21 Października 2012, 11:51:38 » |
+1
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek_SZN
|
|
« Odpowiedz #70 : 29 Października 2012, 01:00:28 » |
0
|
Czy tabor w Sułowie też ma się dobrze ? Czy monitoring zainstalowano także i tam ? Darku, cudne foty zapodałeś ..... Mam spore wątpliwości czy " mijanka - Przedkowice ? " to rzeczywiście fragment tamtejszego dumnego trójkąta. Jestem wręcz na 99,9 % pewny że to nie są Przedkowice. Natomiast słusznie lokujesz miejsce czyszczenia paleniska na bocznicy do stacji normalnotorowej w Miliczu. Rutynowo robili to właśnie tam, zaraz za mostkiem ( smętną pozostałość po tym mostku widać na jednej z fotek Piotra ). " Za Milicz Zamek ?" - tu postawiłbym więcej znaków zapytania. Nie zgadza mi się ani ten ciek wodny ani domy stojące szczytami do toru. Gdzie zatem zrobiono te foty ? Może ktoś z kolegów pomoże rozstrzygnąć ?
|
|
|
|
|
|
|
marcin sds
|
|
« Odpowiedz #71 : 29 Października 2012, 09:14:56 » |
0
|
" Za Milicz Zamek ?" - tu postawiłbym więcej znaków zapytania. Nie zgadza mi się ani ten ciek wodny ani domy stojące szczytami do toru. Gdzie zatem zrobiono te foty ? Może ktoś z kolegów pomoże rozstrzygnąć ? [/quote] Według mnie to Książęca Wieś. Tam właśnie domy stały w pobliżu kolejki, szczytami do toru.
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek_SZN
|
|
« Odpowiedz #72 : 31 Października 2012, 00:24:44 » |
0
|
Dzięki za podpowiedź. Jeszcze jeden szczegół przemawia za Książęcą Wsią: droga między torem a owymi domami ( lepiej ją widać na drugiej fotce ). Tak właśnie było w Książęcej Wsi. Z fotek które Darek zatytułował " na szlaku " bardzo charakterystyczne są te dwie z składem ciągniętym przez Px,a wzdłuż piaszczystego , śródleśnego zbocza. Musi to być na szlaku Gruszeczka - Sułów. Tylko tam występują " Góry Piaskowe" a koło Sułowa można było dojrzeć oficjalny szyld " Kopalnia Piasku ".
|
|
|
|
|
|
|
marcin sds
|
|
« Odpowiedz #73 : 31 Października 2012, 11:00:53 » |
0
|
Dwa pierwsze zdjęcia zatytułowane "Mijanka - Przedkowice?" są zrobione najprawdopodobniej w Postolinie, a następne dwa w Przedkowicach.
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek_SZN
|
|
« Odpowiedz #74 : 31 Października 2012, 13:59:16 » |
0
|
To by się zgadzało. Drewniana wiata widoczna w oddali zupełnie nie licuje z powagą stacji węzłowej Przedkowice. Takiej wiaty tam nigdy nie było !!! Owszem, przystanki i mijanki " przyozdobione " takimi wiatami nabierały autorytetu . Miał swoją Postolin ( potwierdza to monografia Wrocławskiej .... ) miało także Kaszowo choć w megaopłakanym stanie ( pewnie dlatego monografia nie wspomina o niej ). Dziw że na tej koślawej wiacie w Kaszowie blaszany rozkład jazdy przybity gwoździem trzymał się hardo. Trzeba Darkowi zwrócić 50% honoru za 2 fotki tak finezyjnie zrobione w Przedkowicach że trudno to rozpoznać ( brak detali tej stacji ). Najwyraźniej autor skoncentrował się tu na manewrującym pociągu a nie na stacji jako takiej. Tory które widzimy wybiegały poza trójkąt w kierunku Prusic i tu się autor przyczaił frontem właśnie na Prusice a tyłem do przedkowickiego trójkąta. "Jaki przystanek ?" to kolejna zagadka gry terenowej. Stawiałbym na Przewory Milickie.
|
|
|
|
|
|
|
marcin sds
|
|
« Odpowiedz #75 : 31 Października 2012, 19:18:54 » |
0
|
Tak, to by mogły być Przewory. Natomiast mnie interesuje zdjęcie zatytułowane "MBxd1 164 na szlaku Żmigród - Milicz". Do niczego mi to nie pasuje. Edyta - już mi się rozjaśniło. To wjazd do Przedkowic od strony Żmigrodu. Budynek który widać to jeden z budynków wewnątrz trójkąta. Bezpośrednie połączenie Żmigród - Milicz nie było używane tylko wagony wjeżdżały na tory mijankowe w kierunku na Trzebnicę i po zmianie czoła jechały do Milicza.
|
|
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2012, 19:26:04 wysłane przez marcin sds »
|
|
|
|
|
Wojtek_SZN
|
|
« Odpowiedz #76 : 03 Listopada 2012, 11:26:24 » |
0
|
Żeberko północne przedkowickiego trójkąta było z całą pewnością używane w I połowie lat siedemdziesiątych ( a może i później). Motorówka z Żmigrodu do Milicza wjeżdżała tam i po pokonaniu zwrotnicy w stronę Sułowa mechanik cofał uprzejmie do peronu flagowego na żeberku wschodnim. Zostały jeszcze 3 foty z sielskim pejzażem wiejskim zatytułowane " na szlaku ". Z pewną nieśmiałością stawiałbym na odcinek Kaszowo - Milicz Zamek ( krótko za Kaszowem ). Szlak schodzi tam w dół co wyraźnie widać na 2 zdjęciach. Jest także towarzysząca mu na tym odcinku droga polna.
|
|
|
|
|
|
|
marcin sds
|
|
« Odpowiedz #77 : 03 Listopada 2012, 11:47:39 » |
0
|
Niestety tak dobrze trasy kolejki nie znam. Jechałem nią raz jeden w życiu, krótko przed likwidacją i to tylko odcinkiem Żmigród - Trzebnica - Żmigród. Kidy na stałe zamieszkałem w Trzebnicy kolejka już dawno nie istniała. Dziś raczej posługuję się materiałem fotograficznym i tym co zobaczyłem jeżdżąc na rowerze po okolicach. Co do Przedkowic i używania łącznika Żmigród - Sułów to takie informacje mam z monografii o kolejce, która jakiś czas temu się ukazała. właśnie tam piszą że od wprowadzenia wagonów dwukierunkowych z tego połączenia korzystano sporadycznie natomiast jazdy Żmigród - Milicz - Żmigród odbywały się tak jak pisałem wcześniej. Tyle książka, ja sam naocznie tego nie miałem okazji stwierdzić.
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #78 : 03 Listopada 2012, 12:20:10 » |
0
|
Koledzy, a dysponuje ktoś zdjęciem baru "Wagonik" w Trzebnicy? Pamiętam że kiedyś wisiało takowe na pmk
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
marcin sds
|
|
« Odpowiedz #79 : 03 Listopada 2012, 13:27:44 » |
0
|
Dobrzyn, popytam naszego miejscowego fotografa. On ma kopalnię zdjęć, więc może...
|
|
|
|
|
|
|
|