Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Października 2024, 14:22:40 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wrocławska KD  (Przeczytany 176521 razy)
mag
Nowicjusz
*
Długość toru:: 10 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #60 : 18 Lutego 2011, 16:19:36 »
-2

... w Miliczu pojawiło się to:
http://fotopolska.eu/180620,foto.html
http://fotopolska.eu/180617,foto.html
Andrzej M.
Nowicjusz
*
Długość toru:: 35 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #61 : 28 Lutego 2011, 19:19:13 »
0

Kawałek toru w okolicy Sułowa.

* tn_IMG_4334.JPG (299.54 KB, 1350x900 - wyświetlony 972 razy.)
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #62 : 09 Marca 2011, 22:27:47 »
0

Podsypkę to tym kubełkiem nosili  Chichot

Arcy-KS
Czytelnik

Długość toru:: 9 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #63 : 11 Marca 2011, 07:47:53 »
+1

Sułów-Milicki Małe | Duże
Arcy-KS
Czytelnik

Długość toru:: 9 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #64 : 12 Marca 2011, 08:40:53 »
0

Milicz-Wąsk Sułów-Milicki Małe | Duże
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #65 : 15 Marca 2011, 18:00:26 »
0

A pomyśleć, że gdyby nie obsuwy formalne, to dziś   kładli tam podkłady. Ale tam... Dobre i to!

Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #66 : 05 Czerwca 2011, 16:35:08 »
0

A ja takie coś znalazłem:

Nie wydany ( za dużo informacji strategicznie ważnych...) plan miasta z 1960 r.

Andrzej M.
Nowicjusz
*
Długość toru:: 35 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #67 : 30 Września 2011, 11:51:20 »
0

Będąc w Prusicach znalazłem to:  http://www.panoramio.com/photo/59776437
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #68 : 24 Lipca 2012, 19:41:05 »
+9

Pociąg osobowy ze Żmigrodu do Milicza na stacji węzłowej Przedkowice.

Pług odśnieżny - prawdopodobnie na stacji Milicz

Drezyna WMC 002 - prawdopodobnie na stacji Milicz

MBxd1 164 na szlaku Żmigród - Milicz

Mijanka - Przedkowice ?

MBxd1 161 na stacji Milicz

Drużyna czyści palenisko - czyżby na podjeździe do stacji normalnej w Miliczu ?

Na szlaku

Jaki przystanek ?

Za Milicz Zamek  ?

Na szlaku

Most na Sąsiecznicy pod Sieczkowem

Żmigród

Data wg autorów: Lato 1981
Autorzy: Werner & Hansjörg Brutzer
Źródło: http://www.flickr.com/photos/42309484@N03/with/6845281333/#photo_6845281333

Piotrek
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #69 : 21 Października 2012, 11:51:38 »
+1

Tabor w Miliczu nadal się ładnie prezentuje:
https://picasaweb.google.com/piotr.kd/MiliczPomnikiWaskotorowki
Wojtek_SZN
Mechanik
Długość toru:: 194 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #70 : 29 Października 2012, 01:00:28 »
0

Czy tabor w Sułowie też ma się dobrze ? Czy monitoring zainstalowano także i tam ?
Darku, cudne foty zapodałeś ..... Mam spore wątpliwości czy " mijanka - Przedkowice ? " to rzeczywiście fragment tamtejszego dumnego trójkąta. Jestem wręcz na 99,9 % pewny że to nie są Przedkowice.
Natomiast słusznie lokujesz miejsce czyszczenia paleniska na bocznicy do stacji normalnotorowej w Miliczu. Rutynowo robili to właśnie tam, zaraz za mostkiem ( smętną pozostałość po tym mostku widać na jednej z fotek Piotra ).
" Za Milicz Zamek ?" - tu postawiłbym więcej znaków zapytania. Nie zgadza mi się ani ten ciek wodny ani domy stojące szczytami do toru. Gdzie zatem zrobiono te foty ? Może ktoś z kolegów pomoże rozstrzygnąć ?
marcin sds
Mechanik
Długość toru:: 152 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #71 : 29 Października 2012, 09:14:56 »
0

" Za Milicz Zamek ?" - tu postawiłbym więcej znaków zapytania. Nie zgadza mi się ani ten ciek wodny ani domy stojące szczytami do toru. Gdzie zatem zrobiono te foty ? Może ktoś z kolegów pomoże rozstrzygnąć ?
[/quote]
Według mnie to Książęca Wieś. Tam właśnie domy stały w pobliżu kolejki, szczytami do toru.
Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #72 : 31 Października 2012, 00:24:44 »
0

Dzięki za podpowiedź. Jeszcze jeden szczegół przemawia za Książęcą Wsią: droga między torem a owymi domami ( lepiej ją widać na drugiej fotce ). Tak właśnie było w Książęcej Wsi.
Z fotek które Darek zatytułował " na szlaku " bardzo charakterystyczne są te dwie z składem ciągniętym przez Px,a wzdłuż piaszczystego , śródleśnego zbocza. Musi to być na szlaku Gruszeczka - Sułów. Tylko tam występują " Góry Piaskowe" a koło Sułowa można było dojrzeć oficjalny szyld " Kopalnia Piasku ".
marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #73 : 31 Października 2012, 11:00:53 »
0

Dwa pierwsze zdjęcia zatytułowane "Mijanka - Przedkowice?" są zrobione najprawdopodobniej w Postolinie, a następne dwa w Przedkowicach.
Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #74 : 31 Października 2012, 13:59:16 »
0

To by się zgadzało. Drewniana wiata widoczna w oddali zupełnie nie licuje z powagą stacji węzłowej Przedkowice. Takiej wiaty tam nigdy nie było !!!  Owszem, przystanki i mijanki " przyozdobione " takimi wiatami nabierały autorytetu . Miał swoją Postolin ( potwierdza to monografia Wrocławskiej .... ) miało także Kaszowo choć w megaopłakanym stanie ( pewnie dlatego monografia nie wspomina o niej ). Dziw że na tej koślawej wiacie w Kaszowie blaszany rozkład jazdy przybity gwoździem trzymał się hardo.
Trzeba Darkowi zwrócić 50% honoru za 2 fotki tak finezyjnie zrobione w Przedkowicach że trudno to rozpoznać ( brak detali tej stacji ). Najwyraźniej autor skoncentrował się tu na manewrującym pociągu a nie na stacji jako takiej. Tory które widzimy wybiegały poza trójkąt w kierunku Prusic i tu się autor przyczaił frontem właśnie na Prusice a tyłem do przedkowickiego trójkąta.
"Jaki przystanek ?" to kolejna zagadka gry terenowej. Stawiałbym na Przewory Milickie.
marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #75 : 31 Października 2012, 19:18:54 »
0

Tak, to by mogły być Przewory. Natomiast mnie interesuje zdjęcie zatytułowane "MBxd1 164 na szlaku Żmigród - Milicz". Do niczego mi to nie pasuje. Edyta - już mi się rozjaśniło. To wjazd do Przedkowic od strony Żmigrodu. Budynek który widać to jeden z budynków wewnątrz trójkąta. Bezpośrednie połączenie Żmigród - Milicz nie było używane tylko wagony wjeżdżały na tory mijankowe w kierunku na Trzebnicę i po zmianie czoła jechały do Milicza.
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2012, 19:26:04 wysłane przez marcin sds » Zapisane
Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #76 : 03 Listopada 2012, 11:26:24 »
0

Żeberko północne przedkowickiego trójkąta było z całą pewnością używane w I połowie lat siedemdziesiątych ( a może i później). Motorówka z Żmigrodu do Milicza wjeżdżała tam i po pokonaniu zwrotnicy w stronę Sułowa mechanik cofał uprzejmie do peronu flagowego na żeberku wschodnim.
Zostały jeszcze 3 foty z sielskim pejzażem wiejskim zatytułowane " na szlaku ". Z pewną nieśmiałością stawiałbym na odcinek Kaszowo - Milicz Zamek ( krótko za Kaszowem ). Szlak schodzi tam w dół co wyraźnie widać na 2 zdjęciach. Jest także towarzysząca mu na tym odcinku droga polna.
marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #77 : 03 Listopada 2012, 11:47:39 »
0

Niestety tak dobrze trasy kolejki nie znam. Jechałem nią raz jeden w życiu, krótko przed likwidacją i to tylko odcinkiem Żmigród - Trzebnica - Żmigród. Kidy na stałe zamieszkałem w Trzebnicy kolejka już dawno nie istniała. Dziś raczej posługuję się materiałem fotograficznym i tym co zobaczyłem jeżdżąc na rowerze po okolicach. Co do Przedkowic i używania łącznika Żmigród - Sułów to takie informacje mam z monografii o kolejce, która jakiś czas temu się ukazała. właśnie tam piszą że od wprowadzenia wagonów dwukierunkowych z tego połączenia korzystano sporadycznie natomiast jazdy Żmigród - Milicz - Żmigród odbywały się tak jak pisałem wcześniej. Tyle książka, ja sam naocznie tego nie miałem okazji stwierdzić.
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1483 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #78 : 03 Listopada 2012, 12:20:10 »
0

Koledzy, a dysponuje ktoś zdjęciem baru "Wagonik" w Trzebnicy? Pamiętam że kiedyś wisiało takowe na pmk

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
marcin sds
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #79 : 03 Listopada 2012, 13:27:44 »
0

Dobrzyn, popytam naszego miejscowego fotografa. On ma kopalnię zdjęć, więc może...
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!