Ponieważ jestem zmęczony, pozwolę sobie dzisiaj z całego długiego postu odpowiedzieć na tylko jedno pytanie:
czy gdziekolwiek poza Szwajcarią są prowadzone jakieś normalne, regularne nie-turystyczne pasażerskie przewozy na kolejach wąskotorowych?
- Japonia - sieć elektryczncyh kolei podmiejskich na tor 1067 mm, prędkość 160 km/h
- Tajwan - sieć ogólnokrajowa 1067mm, 140-160 km/h, jedyna sieć na świecie wyposażona w całości w ERTMS
- Korsyka - sieć 1000mm
- Grecja - do niedawna pociągi intercity na torze 1000 mm, teraz podobno przekuli, poza tym sieci 760mm(?) z kursującymi regularnie śmiesznymi wagonikami motorowymi
- Bułgaria - dalekobieżne pociągi osobowe jadące 4 godziny po torze 1000 mm prowadzone sześcioosiową lokomotywą
- Australia - ponad 4000 km funkcjonujących kolejek cukrownianych 610mm oraz linie dalekobieżne na 160 km/h po torze 1067mm
- Nowa Zelandia - koleje dalekobieżne 1067mm
- RPA - koleje dalekobieżne 610mm, pociągi prowadzone cieżkimi parowozami Garatta
- Rumunia - funkcjonujące koleje leśne, które przewożą turystów wyłącznie przy okazji normalnego ruchu towarowego
- Wietnam - sieć 1000 mm, na ostatnich targach innotrans widziałem sześcioosiową lokomotywę zbudowaną dla tych kolei, mocą przerastała gagarina :-)
- Niemcy - sieć 1000 mm włączona do systemu tramwajowego w Nordhausen, obsługiwana hybrydowymi tramwajami (a może wagonami motorowymi?) Combino Duo
- Portugalia, wiele funkcjonujących sieci wąskotorowych, pełniących nadal rolę kolei dojazdowych....
np.
http://www.railfaneurope.net/pix/pt/narrow_gauge/9500/CP_9503-3.jpg...to tyle, i pragnę podkreślić, że jestem pod tymwzględem nacjonalistą, i nigdy specjalnie nie zglębiałem sieci zagraniczncyh...