¦wiat kolejek w±skotorowych SMF
28 Wrze¶nia 2026, 23:14:37 *
Witaj
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wrocławskie "śluzówki"  (Przeczytany 7373 razy)
PAFAWAG
Mechanik
D³ugo¶æ toru:: 172 m

W terenie W terenie

« : 15 Stycznia 2008, 20:38:14 »
0

We Wrocławiu, w dzielnicy Bartoszowice, znajdowały się co najmniej dwie wąskotorówki służące Jazowi Opatowickiemu staremu (tej wąskiej kładce, która tam kiedyś była - teraz jest zatopiona, odsłania się jedynie wtedy, kiedy poziom Odry jest niski; na codzień ponad wodę wystaje jeden z przyczółków dawnej przprawy - tzw. "Wyspa Kaczek" - od ptaków tych, które lubią na niej przesiadywać) i Śluzie Bartoszowice.

Pierwsza kolejka miała rozstaw szyn 810 mm (sam zmierzyłem :smile: [tor, na którym obecnie stoi jako pomnik wyciągarka linowa]) i prowadziła od magazynów sprzętowych, przez stromy zjazd z wału przeciwpowodziowego, nad brzeg Odry, gdzie ponadto znajdowały się haki służące wózkowi jeżdżącemu po tym torowisku do naciągania lin jazu (dokładnie metody tej opisać ne potrafię, niestety :Co?: ). Resztki haków zachowały się po dziś dzień, można je odnaleźć w trawie. Wózek do naciągania lin jazu (nazwa na tabliczca: wciągarka linowa) został ustawiony na cokole na terenie magazynów, gdzie cieszy oczy przechodniów (jest przyzwoicie utrzymany). Na serwisie Hydralu:  www.wroclaw.hydral.com.pl  jest ponadto zdjęcie pokazujące przysypany mułem, zardzewiały wózeczek jazowy, który leży najprawdopodobniej tuż przy jednym z brzegów, resztkach kładki czy przyczółku :!:  :!:
Niestety nie wiem, kiedy ta kolejka została zlikwidowana (może wtedy, kiedy zbudowano nowy jaz) :sad: Może ktoś wie :?:

Druga kolejka także wychodziła z magazynów - potem przechodziła przez most (ten równoległy do Mostów Chrobrego) i skręcała lekko w prawo, w kierunku śluzy. Jeździł po niej wózek transportujący elementy jazu iglicowego, kiedy ten jeszcze istniał. Rozstaw szyn wynosił 500 mm (także sam zmierzyłem :smile: [na zachowanym odcinku toru]). Do dzisiaj ostał się kawałek toru tej kolejki, zaraz za mostem, po prawej, częściowo za bramą (która na szczęście w miarę często jest otwarta :smile: ). Tor jest przyzwoicie zachowany. Niestety zaraz za bramą chowa się pod ziemię (i prawdopodobnie leciutko zakręca w lewo).
Muszę kiedyś tam zadzwonić, by mi pozwolili go odkopać jako zabytek  :cool:
Niestety w tym wypadku także nie wiem, kiedy kolejka przestała funkcjonować :sad: Może ktoś wie :?:

Może ktoś ma jeszcze inne informacje na temat tych kolejek (np. zdjęcia)?

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
Michał Izydorczak
Młotkowy
**
D³ugo¶æ toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 15 Stycznia 2008, 23:42:19 »
0

Cytat: "PAFAWAG"
We Wrocławiu, w dzielnicy Bartoszowice,

Hehe, ślady dobrze znane i lubiane np z wycieczek rowerowych. Gratuluje dokładnego zbadania resztek tych kolejek . Kiedyś obiła mi się o uszy informacja także o kolejce na jazie koło mostu trzebnickiego.
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 16 Stycznia 2008, 15:36:53 »
0

Cytat: "Michał Izydorczak"
Kiedyś obiła mi się o uszy informacja także o kolejce na jazie koło mostu trzebnickiego.

Ulica Pasterska? Bodajże na www.wroclaw.hydral.com.pl , przy komentowaniu zdjęcia toru kolejki 500 mm, ktoś powiedział, że podobne, zachowane torowisko (zdaje się, że jego kawałek) jest właśnie koło śluzy na Pasterskiej :smile:
Cytat: "Michał Izydorczak"
Gratuluje dokładnego zbadania resztek tych kolejek

To przede wszystkim dzięki mojej Babci, Dziadkowi i Wujkowi, za co im ogromnie dziękuję :smile:

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 09 Lutego 2009, 22:46:49 »
0

Wykonane jeszcze w 2008 roku przeze mnie fotki prezentujące "Bartoszowicką KW":

Jeśliby udało się to jakoś odremontować, jest Ewentualna możliwość sprowadzenia taboru (malutki wagon-platforma) - w pewnym miejscu (Wrocław Swojczyce) istnieje technologiczna kolejka należąca do Akademii Rolniczej (wywozi ona pojemniki z roślinami spod foliaka na świeże powietrze i ma postać kilku rozłącznych torów z wagonikami-platformami) - ma być likwidowana na wiosnę. Może da się coś z tego uratować, a jeśli się trafi jakiś pojazd na tor 500 mm... No to będzie git :smile:

OnlyBreslau
Mechanik
D³ugo¶æ toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #4 : 06 Kwietnia 2009, 13:48:04 »
0

Dziś trochę odkopałem toru na śluzówce dowiedziałem się jak szła i do czego służyła, a służyła do zworzenia zimą drewnianych cześci jazu iglicowego. Pozdrawiam

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
PAFAWAG
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 07 Kwietnia 2009, 22:38:23 »
0

Cytat: "OnlyBreslau"
dowiedziałem się jak szła

Czyli jak dokładnie? Zaraz za bramą skręcała lekko w lewo?...
Trzeba uważać, by po odkopaniu tor nie okazał się szczególnie atrakcyjny dla zbieraczy złomu...

A co do wagonika - niedługo będzie likwidowana pewna kolej technologiczna na Swojczycach. Możliwe, że uda się stamtąd pozyskać wagon-platformę. A jeśli jeszcze rozstaw toru wyniesie 500 mm, to będzie :mrgreen:

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!