Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Listopada 2024, 13:23:20 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej Cukrowni Włostów - mijanka Kurów  (Przeczytany 11311 razy)
yahya
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« : 25 Czerwca 2009, 15:50:08 »
0

Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Państwa dysponuje bliższymi informacjami nt. nieistniejącej już linii należącej niegdyś do Cukrowni Włostów koło Opatowa? Interesuje mnie w szczególności mijanka z ładownią obok miejscowości Kurów, która znajdowała się przy DK 9 (E371). Czy ktoś posiada plany geodezyjne mijanek i ładowni na tej linii, szczególnie wspomnianej mijanki koło Kurowa? Kiedy rozebrano tę linię? --yahya
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 25 Czerwca 2009, 21:37:15 »
0

Jedne z niewielu ogólnie dostępnych materiałów na temat tej kolejki (a tak naprawdę bocznicy zakładowej JKD) znajdują się w jednym z archiwalnych numerów STALOWYCH SZLAKÓW.
Miesiąc temu penetrowaliśmy część tej bocznicy, m.in. tą ładownię. Zachował się nieco zdewastowany budynek z dwoma wagami i papierami wskazującymi, że jeszcze na poziomie początku lat 90-tych prowadzonu tu skup buraków. Ślady nasypów na odcinku do Włostowa praktycznie nie występują, bez dokładnej mapy nie sposób określić przebiegu linii. We Włostowie szlak jest widoczny. Na terenie cukrowni praktycznie nie ma śladów po kolejce. Sama cukrownia została zamknięta, a teren i zabudowania sprzedany. Wstępu bronią ochroniarze i nie sposób legalnie wejść na teren (ew. konieczny kontakt z zarządcą).

yahya
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 25 Czerwca 2009, 22:16:01 »
0

Dziękuję Panu za odpowiedź i cenne wskazówki. Kolejkę tę pamiętam z dzieciństwa -- i stąd mój post -- gdy w latach 80. XX w. przejeżdżałem obok Cukrowni, a potem obok mijanki w Kurowie. Stare mapy rastrowe podają trasę linii Cukrowni Włostów, lecz nowe topograficzne już nie. Niemniej, na oko można ustalić z nich, że mijanka ta miała ok. 200-250 m długości. Pamiętam, że pod koniec lat 80. i może ok. 1990-1992 r. stały na niej jeszcze zdewastowane 4-osiowe wagony towarowe -- może jeszcze używane w czasie kampanii. Lecz już wtedy budynek był zdewastowany. Po przemianach ustrojowych kwestia Cukrowni i jej likwidacji była nawet tematem interpelacji parlamentarnych.

Zastanawia mnie, gdzie mogą się znajdować ogólnodostępne plany geodezyjne linii Cukrowni, a szczególnie mijanek. Może ktoś ma na ten temat wiedzę?
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 25 Czerwca 2009, 22:39:33 »
0

Na geoportalu na mapach jest zaznaczona trasa kolejki.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Dariusz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 26 Czerwca 2009, 07:42:32 »
0

Cytat: "yahya"
Zastanawia mnie, gdzie mogą się znajdować ogólnodostępne plany geodezyjne linii Cukrowni, a szczególnie mijanek. Może ktoś ma na ten temat wiedzę?

Z tego co wiem, istnieje jakieś wąskospecjalistyczne wydawnictwo wydane niegdyś lokalnie o Cukrowni. Na ALLEGRO kiedyś wystawione były regulaminy ruchu na odcinku do Jachimowic. W obu tematach doskonale orientuje sie Maciej (MaciekSwKD)

yahya
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 26 Czerwca 2009, 19:19:58 »
0

Dziękuję Kolegom: andrzej2110 oraz Dariusz. Geoportal jest wyśmienitym narzędziem dla MK, lecz mapy topograficzne pochodzą z różnych okresów. Jeśli linia już nie istnieje, warto spojrzeć na kataster, gdyż będą zaznaczone działki o charakterystycznych kształtach, co pozwala ustalić, którędy przebiegała linia. Wysłałem pytanie do Kol. Macieja i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za informacje.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 26 Czerwca 2009, 22:29:21 »
0

Zależy kiedy linia została rozebrana. Czasem i działki się już nie zgadzają bo były zmiany. Tak jest z było linio cukrowni Borowiczki w stronę małej wsi. Miejscami działki się pozmieniały.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Dariusz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 27 Czerwca 2009, 15:21:27 »
0

Temat taborowy Cukrowni można znaleźć  na http://www.tabor.wask.pl/kolej.php?id=6249

Dariusz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 22 Lipca 2009, 22:33:14 »
0

I jako uzupełnienie fotograficzne tematu.

Zapraszamy do galerii dokumentującej naszą wyprawę na kolejkę cukrowni Włostów.

Zapraszamy na stronę http://gdario.republika.pl/ pozycja nr 2 na liście - "Kolejka Cukrowni Włostów maj 2009".

Autorem zdjęć jest Maciej.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!