Obawiam się, że "haki" mogą mieć chęć oderwanie się, ponieważ profile nie zostały wpuszczone w podłużnice... sporo do zyczenia pozostawia również wygląd spoin... zwłaszcza na 3 fotografii.
Haki nie muszą być wpuszczone w podłużnice.
Wygląd spoiny też nie jest najważniejszy.
Ważne jest aby podczas spawania zapobiec tzw.
- odkształceniom spawalniczym,
- naprężeniom rozciągającym
- naprężeniom ściskającym
- naprężeniom podłużnym
- itd
Decydujący wpływ na w/w pozycje ma m.in. sposób budowy (układania) spoiny oraz pozycja spawania.
Na wytrzymałość spawu wpływa też rodzaj złącza spawanego, rodzaj i jakość użytego sprzętu (spawarki), praktyka spawacza, kąt spawania itd. Na podstawie tych zdjęć niewiele mogę powiedzieć ale zostały tu wykorzystane dwa rodzaje złącz spawanych - doczołowe, otworowe.
Ważne też jest odpowiednie ustawienie prądu spawania.
Ze zdjęć widać że było to spawane spawarką elektryczną elektrodą otuloną.
Wygląd spoiny można łatwo zmienić. Nakłada się tzw. "lico" (w języku spawaczy). W ten sposób ukrywa się zażużlenia i inne niedoskonałości złącza spawanego.
Mam kursy spawalnicze robione w Instytucie Spawalnictwa w Gliwicach i co nieco mogę powiedzieć na ten temat mimo iż nie pracuję zawodowo jako spawacz ale zawsze w domu coś się tam dłubie....
W spawaniu gazowym nie czuję się mocny i nie wypowiadam się ale możemy podyskutować na temat spawania elektrycznego oraz tzw. spawania migomatem