Świat kolejek wąskotorowych SMF
23 Kwietnia 2026, 19:12:21 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Elektryczność w szopie  (Przeczytany 6012 razy)
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1039 m

W terenie W terenie

« : 16 Listopada 2004, 22:08:16 »
0

Witam

Uzgodniłem z kolegą Prezesem, że w końcu będziemy mieli w szopie elektryczność. Niebawem ma zostać przysłany elektryk który podłączy
nas do instalacji Kasperskiego na zasadzie podlicznika. I z nim także będziemy się prywatnie rozliczać.

Problemem jest zdobycie licznika elektrycznego, najlepiej trójfazowego. Nowy licznik trochę kosztuje, więc wystarczy używka bez legalizacji.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów takim dysponuje i zechciałby go podarować na szczytny cel?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Marcin
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2025 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 17 Listopada 2004, 13:16:12 »
0

Jako po części elektryk i praktyk jestem zdecydowanie niezadowolony z takiego rozwiązania, bo moim zdaiem powinniśmy podpisać osobną umowę z zakładem energetycznym i osobną instalację poprowadzić. A pozatym - Kasperski wiecznie w szopie siedział nie będzie... Stary licznik zawsze można podkręcić, żeby wskazywał więcej niż jest. Tego się także obawiam.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 17 Listopada 2004, 14:27:37 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Jako po części elektryk i praktyk jestem zdecydowanie niezadowolony z takiego rozwiązania, bo moim zdaiem powinniśmy podpisać osobną umowę z zakładem energetycznym i osobną instalację poprowadzić. A pozatym - Kasperski wiecznie w szopie siedział nie będzie... Stary licznik zawsze można podkręcić, żeby wskazywał więcej niż jest. Tego się także obawiam.

Kasperski na pewno bedzie siedział przez całą zimę. Wiem to od jego pracownika. Odnośnie umowy z Zakładem Energetycznym weź pod uwage, że zajmie to nieco czasu i będzie trochę kosztowało. A prąd potrzebny jest już teraz. Ciężko remotować tabor bez prądu i oświetlenia.
Jak się wyniesie Kasperski to można szybko wykonać cesję umowy bez kombinacji z nowym przyłączem i licznikiem i opłatami. Odnośnie podkręcania licznika można załatwić licznik rumuński który oczukuje zawsze na korzyśc odbiorcy. Poza tym, ileż my tego prądu zużyjemy?
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2025 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 17 Listopada 2004, 15:49:24 »
0

Przekonałeś mnie, to rozwiązanie będzie przede wszystkim tańsze.
Jak tam ma się MBd1 i przedużanie szyn na pierwszym i drugim torze w szopie (tam gdzie spadła koleba)?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 17 Listopada 2004, 17:05:03 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Przekonałeś mnie, to rozwiązanie będzie przede wszystkim tańsze.
Jak tam ma się MBd1 i przedużanie szyn na pierwszym i drugim torze w szopie (tam gdzie spadła koleba)?

Ma się bez zmian czyli nic w tym temacie nie zostało ruszone. Nie było nikomu robić, a samemu to za dużo nie zdziałam.

Będę w szopie w najblizszą sobotę 20.11. Czy moge liczyć na kogoś do pomocy?

Zakres prac (o ile bedzie pogoda):
- przytwierdznie torowiska za Lipiem
- karczowanie krzaków na km 8.6-8.8

A jak pogody nie będzie to proponuję prace w szopie jak:
- prace porządkowe, rozładowanie drewna z węglarki
- dobranie i ewentualnie przycięcie szyn do przedłużenia toru w szopie.
- prace przy wagonie MBd
Andrzej
Czytelnik

Długość toru:: 7 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 17 Listopada 2004, 18:07:54 »
0

Pomysł dobry i tani. Uważam jednak, że jakieś porozumienie (umowę) z p. Kasperskim należałoby spisać, ustalając w nim chociazby takie sprawy jak:
sposób rozliczania, wg jakiej ceny jednostkowej,
sposób udokumentowania faktu uregulowania zapłaty (rachunek),
miejsce podłączenia i granica eksploatacji,
terminy rozliczania...itp.
 Sprawdzę natomiast u mnie w firmie, czy znalazłby się jakiś licznik. Dam znać jak tylko będę coś wiedział.

Pozdrawiam
Andrzej
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 17 Listopada 2004, 23:25:01 »
0

Licznik na 95% mam załatwiony. Trójfazowy, z tych nowszego typu: mały i do szyny.

Co do prac w szopie, dorzucam jeszcze propozycję i prośbę wykonania kilku - kilkunastu fotek wnętrza części gdzie stoi lok i zwymiarowanie ścian w rzucie tegoż pomieszczenia. Tak więc na pewno ktoś się przyda do pomocy (najlepiej ze Starachowic) koledze Marcinowi.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!