wiat kolejek wskotorowych SMF
22 Wrzenia 2026, 05:01:45 *
Witaj
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona gwna   Pomoc Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Koleje Folwarczne  (Przeczytany 30907 razy)
Marcin117
Minister
Dugo toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #20 : 11 Marca 2008, 19:12:42 »
0

Najpierw przydałoby się torowisko na którym można ten pojazd postawić.

Helek
Młotkowy
**
Dugo toru:: 146 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 11 Marca 2008, 19:25:58 »
0

Cytat: "PAFAWAG"
Rędzińska Kolej Folwarczna...
...Mam pytania odnośnie tej kolejki - czy ktoś dysponuje może mapką tej sieci (ponieważ informacje w linku powyżej nie są w zupełności wystarczające)? I czy ktoś może wie, gdzie kolejka szła po przekroczeniu mostku w północnej części sieci?

Oczywiście, inne informacje jak najbardziej mile widziane :smile:

Czytałeś komentarze pod którymś ze zdjęć?na przykład...  :mrgreen:

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
Helek
Młotkowy
**
Dugo toru:: 146 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 01 Maja 2008, 18:08:05 »
0

Na południe od Wrocławia znajdowały się również liczne kolejki gospodarcze :arrow: LINK

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
Referee
Młotkowy
**
Dugo toru:: 109 m

W terenie W terenie

PawelSzrajber
« Odpowiedz #23 : 03 Maja 2008, 21:48:39 »
0

Na Podlasiu w okolicach Moniek była kolejka wąskotorowa, kiedyś natrafiłem na pewien trop, pniżej zamieszczam info o wąskim torze, ale ono ma się ni jak to kolejki folwarcznej, a kiedyś coś czytałem na jej temata, ale wszelki ślad zaginął.

Powstanie miejscowości Mońki, (nazwa Mońki została odnotowana już w 1545 r. Jest to nazwa rodowa od nazwiska Moniek (...). Z pewnością od tej samej podstawy urobiono nazwisko znakomitego kompozytora Stanisława Moniuszki (1818-1872). W języku białoruskim "monja" oznacza brzuch. Prawdopodobnie należy przyjąć, iż na tym terenie podlaskim Mońki są spolszczeniem białoruskiego antroponimu". w: St. Raspond, Słownik etymologiczny miast i gmin PRL, Ossolineum 1984, s. 233.), wiąże się ściśle z uruchomioną w 1881 roku linią kolejową łączącą Królewiec z Białymstokiem. Pracownicy kolei budując obok stacji kilka budynków mieszkalnych stworzyli w ten sposób niewielką osadę będącą zalążkiem obecnego miasta. Początkowy rozwój Moniek związany był bezpośrednio ze znajdującymi się w odległości 1,5 km (wieś Hornostaje), carskimi koszarami. Stacjonowało tam na przeszło 60 hektarach 2 tysiące żołnierzy carskich z Suzdelskiego pułku piechoty im. gen. Suworowa, który na podstawie dekretu cara Mikołaja I Romanowa z 1872 miał za zadanie wzmacniać pas graniczny Rosji w okolicy Osowca. Komunikację między stacją kolejową, a koszarami zapewniała nie istniejąca już kolejka wąskotorowa. Budynki wojskowe znajdujące się na terenie koszar były wybudowane z materiałów rodzimej produkcji, pochodzących z cegielni Józefa Roszczewskiego, znajdującej się obok koszar, we wspomnianej wcześniej wsi Hornostaje. Cegielnia ta ciesząca się dużym uznaniem w wieku XIX, funkcjonowała jeszcze w latach 50 XX wieku. W roku 1967 została przez ówczesne władze monieckie zamknięta, a następnie zburzona. Pozostałością po carskich wojskach jest po dzień dzisiejszy droga łącząca Mońki i Hornostaje (obecnie ulica Kolejowa), a także budynek dawnego dworca kolejowego (obecnie magazyn) z roku 1905.
Mike Russ
Młotkowy
**
Dugo toru:: 57 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 29 Sierpnia 2008, 12:02:06 »
0

Wieść w temacie z Poznania. Na starej mapie z bodaj 1936 roku widoczny jest fragment kolejki folwarcznej folwarku Marcelin (Marcellino). Śladów w terenie nie ma. Wnosząc z przekazów ustnych pracowników folwarku (od II Wojny gospodarstwo doświadczalne Akademii Rolniczej/Uniwersytetu Przyrodniczego) jeszcze w latach 1970' prowadzono próby przystosowania przęseł patentowych torowiska będących "na stanie" gospodarstwa do transportu w szklarniach.
Stąd jedynymi śladami po tej kolejce były: wózek szklarniowy produkcji własnej o rozzstawie 600mm (nietypowym jak na szklarnie - obecnie złomowany), oraz szyny użyte jako słupki ogrodzeniowe stojące do dziś od strony ulicy Zgorzeleckiej.
Pozdrawiam :smile:

Niestety, z powodu trudności z dostępem do Netu nie mogę zamieścić mat. zdjęciowych- przepraszam.

Modelarstwo komputerowe - nowe technologie w popularyzacji kolei wąskotorowych
Pt47-106
Ostrzeony
Młotkowy
**
Dugo toru:: 88 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 25 Listopada 2008, 15:05:40 »
0

A czy ktos wie o takich kolejkach w oklicach Gryfina w zachodniopomrskim
Pt47-106
Ostrzeony
Młotkowy
**
Dugo toru:: 88 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 28 Kwietnia 2010, 17:26:38 »
0

zapraszam rowniez do tego tematu
http://750mm.pl/viewtopic.php?t=2892
Pt47-94
Nowicjusz
*
Dugo toru:: 26 m

W terenie W terenie

pt4794 pt4794
« Odpowiedz #27 : 20 Maja 2011, 16:11:53 »
0

Jakoś nikt nie napisał o kolejce 600 mm, z której kiedyś korzystało MPWiK przy ul. Na Grobli we Wrocławiu.

Pt47-94 RAIL CINEMA - zapraszam na mój kanał na YouTube, na którym są też filmy ze szlaków o wąskim prześwicie.
OnlyBreslau
Mechanik
Dugo toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #28 : 20 Maja 2011, 16:26:24 »
0

Nawet kawałek toru się tam ostał, zaraz przy wjeździe na teren zakładu. Co do kolejek to jeszcze na Swojszycach jest kolejka folwarczna- technologiczna na terenie Akademi Rolniczej.

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
Kubaczkowski
Nowicjusz
*
Dugo toru:: 26 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 07 Czerwca 2012, 21:55:10 »
+2

Cześć!
Przejeżdżając dzisiaj przez miejscowość Stare Olesno (niem. Alt Rosenberg) między Olesnem a Kluczborkiem, natrafiłem na ślady, w moim mniemaniu, kolejki folwarcznej. Ślady te znajdują się w pobliżu pałacyku oraz potężnego PGR-u, którego część zabudowań ma co najmniej 100 lat. Zacznijmy od lokalizacji - zaznaczyłem ją na poniższym zdjęciu satelitarnym:

Fragment oznaczony żółtą linią (1) przedstawiają dwa poniższe zdjęcia:

Łuk ten sugeruje, jakoby kolejka miała biec w kierunku stacji normalnotorowej, przecinając współczesną drogę krajową nr 11.

Widok w stronę byłego PGR-u
(2) Drugi fragment:

Zdjęcie zrobione w kierunku południowo-zachodnim.

Widok w kierunku wschodnim.
Nie znalazłem żadnych innych śladów, oprócz tych dwóch łuków w starym bruku. Kierunek tych łuków sugeruje, że być może linia "żółta" łączyła się gdzieś na południowym zachodzie z linią "czerwoną", co przedstawiłem na poniższym zdjęciu satelitarnym:

Kolejki nie ma na mapie z 1936 roku, ani nie znalazłem żadnych innych informacji na jej temat.
Może ktoś ma lepsze źródła?
Pozdrawiam serdecznie, Jakub.

http://qbakolej.cal.pl/ -> moja kolejowa galeria
Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!