Świat kolejek wąskotorowych SMF
22 Września 2026, 04:59:43 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lodzkie Waskotorow Koleje Dojazdowe...  (Przeczytany 4784 razy)
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« : 25 Maja 2008, 10:29:42 »
0

Lodzkie Waskotorowe Koleje Dojazdowe to niby sa tramwaje na torze 1 000 mm, ale jak wskazauje nazwa Towarzystwa byly kolejami . Na portalu nasza-klasa.pl znalazlem taki fragmencik dyskusji mieszkancow Rudy Pabianickiej najpierw, a potem dzielnicy lodzkiej Ruda, w ktorej i ja przez jakis czas mieszkalem :

Piotr Kołakowski napisał(a):
Zbigniew Okruszek napisał(a):
Pod bramę wejściową była podciągnięta z Chocianowic bocznica tramwajowa dowożąca kibiców.
Bocznica była w światło ulicy Długiej.(Mały Skręt???) Pamiętam, że w latach 70 - tych były tam jeszcze resztki zwrotnicy, czy może nawet torów tramwajowych.

Tak jest , być może resztki szyn jeszcze tkwią pod nawierzchnią. Też je pamiętam. długo mnie intrygowało dlaczego tramwaj tam skręcał.
Mały Skręt jest ciut dale  

Chodzi o budowe odgalezienia torow od linii pabianickiej do wejscia na teren toru wyscigow konnych w Rudzie.

zrodlo : http://nasza-klasa.pl/school/110106/5/forum/1

Jak z dyskusji wynika tam, w okolicy Malego Skretu moga byc jeszcze slady torow i pozostalosc zwrotnicy. Mam prosbe do lodzian azeby zechcieli sie pofatygowac a cyfrzakiem w te okolice. Warto taki slad utrwalic.
Pozdrawiam z Kalisza.

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!