Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 21:22:03 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Podkłady  (Przeczytany 62942 razy)
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« : 26 Maja 2008, 12:04:33 »
0

Mam pytanie do forumowiczów. Jaka jest długość, szerokość i wysokość podkładu kolejowego na normalny tor, a także ile może warzyć jeden podkład?
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #1 : 26 Maja 2008, 12:38:15 »
0

Google twoim przyjacielem :wink: :

Masa podkładów drewnianych wynosi 70 - 75 kg.

źródło: http://www.findrew.pl/podklady_kolejowe.php

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 26 Maja 2008, 20:13:54 »
0

Ciężar podkładu drewnianego jest stosunkowo nieduży bo podkład sosnowy nasycony waży ok 70 kg.

Do wytwarzania podkładów używa się najczęściej dębu i buku (spośród drewna twardego) oraz sosny, jodły i świerka (spośród drewna miękkiego).
Najbardziej rozpowszechnione w Polsce są podkłady wytwarzane z sosny, gdyż jakkolwiek pod względem wytrzymałości, trwałości i ciężaru ustępują one dębinie, to jednak lasów sosnowych jest najwięcej, a zatem sosna jest o wiele tańsza i może zaspokoić duże zapotrzebowanie kolei. Drewno sosny jest miękkie. lecz bardziej sprężyste niż dębowe. Twardziel sosny przesycona jest  zywicą, która zwiększa trwałość drewna, chociaż utrudnia nieco nasycanie podkładów.
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #3 : 26 Maja 2008, 20:25:25 »
0

Cytat: "klon200"
Ciężar podkładu drewnianego jest stosunkowo nieduży bo podkład sosnowy nasycony waży ok 70 kg.

Ciut mniej 40 - 50 kg. 70 To waży mocny dębowy ewentulnie bukowy.

Do wytwarzania podkładów używa się najczęściej dębu i buku

Dęba i buka...
Twardziel sosny przesycona jest  zywicą

Sosna w całym przekroju jest przesycona żywicą, nie tylko w twardzieli.

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #4 : 26 Maja 2008, 20:51:01 »
0

Nie wiedziałem, że FPKW zajmuje się także dendrologią

A już na poważnie - właśnie rozjaśniłeś mi kwestię, o którą spieramy się od rana (spore są to rozbieżności, i byłem wstrząśnięty słysząc, jak jedni zaklinają się, że 40 kg, inni że 70, a pan od transportu siedzi i czeka) . Niestety odpowiedź rodzi kolejne pytanie - z jakiego drewna podkłady zalegają w Trójmieście... Jakie jest oficjalne stanowisko FPKW w tej sprawie ?

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 26 Maja 2008, 21:11:29 »
0

Cytat: "Leśny Dziadek"

Poprostu GF w pełni realizuje ideę kolei leśnych i zarówno kształcony w kolei jak i lesie

E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #6 : 26 Maja 2008, 21:44:36 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Cytat: "Leśny Dziadek"

Poprostu GF w pełni realizuje ideę kolei leśnych i zarówno kształcony w kolei jak i lesie

Nie chwaląc się napiszę, że piszę prace inżynierską o leśnych kolejach wąskotorowych

Akurat to nauka o surowcu drzewnym , co do dendrologii to tylko zajmuje się ona drzewami z botanicznego punktu widzenia

Niestety odpowiedź rodzi kolejne pytanie - z jakiego drewna podkłady zalegają w Trójmieście... Jakie jest oficjalne stanowisko FPKW w tej sprawie ,  ?

Przyślij mi próbkę 10 cm szeroka na 25 cm długa i gruba na 2,5 cm - z rdzenia najlepiej ;p i dam ci odpowiedź w 30 minut. Studiuje się to leśnictwo w końću  :cool:  Jak chcesz naukowego potwierdzenia na wagę podkładu to mogę wam to rozwinąć.

klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 27 Maja 2008, 17:40:44 »
0

Cytat: "Grzegorz Fidler"

Ciut mniej 40 - 50 kg. 70 To waży mocny dębowy ewentulnie bukowy.

Miałem na myśli podkład ze "świeżego" drewna (nie suszonego) i nasyconego i takowe podkłady potrafią ważyć te 70 kg.
Chodzi mi o podkłady "świeżo wyprodukowane".
Podkłady używane ważą od 40 kg w górę. Zależy od warunków składowania, przechowywania, w jakich warunkach wcześniej były eksploatowane, itd.

Do wytwarzania podkładów używa się najczęściej dębu i buku

Dęba i buka...

Warunki którym powinien odpowiadać podkład drewniany, ujete są w PN/D-95006. Można je podzielić na dwie zasadnicze grupy:
1. wymiary i kształt podkładu
2.stan przydatności technicznej drewna

Radzę dokładnie czytać posty. Napisałem
Do wytwarzania podkładów używa się najczęściej dębu i buku (spośród drewna twardego)

Dla potwierdzenia zamieszczam skan oryginału:

Zgadza się. Sosna w całym przekroju przesycona jest żywicą ale twardziel najbardziej.
klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 27 Maja 2008, 18:21:24 »
0

Zamieszczam tu dla zainteresowanych kilka interesujących tabel.
Może się komuś przyda.

E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #9 : 27 Maja 2008, 20:36:01 »
0

Miałem na myśli podkład ze "świeżego" drewna (nie suszonego) i nasyconego i takowe podkłady potrafią ważyć te 70 kg.
Chodzi mi o podkłady "świeżo wyprodukowane".

Drewno do produkcji podkłądów musi wysezonowane...

Radzę dokładnie czytać posty. Dla potwierdzenia zamieszczam skan oryginału:

Ja też mam książke o "Hamulcach działających powietrzem sprężonem", to co pisze w książkach szczególnie w tych mocno archiwalnych nie zwalnia od poprawnego posługiwania się polszczyzną. Nawiasem mówiąc w tych ksiązkach spotykałem rózne ciekawe herezje jak np. to, że najlepszym drewnem do wyrobu trzonków jest buk. Co do twardzieli mam inną teorię, ale to nie jest związane z tematem dyskusji.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #10 : 28 Maja 2008, 10:13:12 »
0

Fidzio to jest forum wąskotorowe, a nie ortograficzne! Jeśli uważasz, że ktoś w rażący sposób naruszył zasady ortografii, to zgłoś post, a nie wszczynaj dyskusji na temat poprawności pisowni, zwłaszcza, że w tym wypadku racji nie masz Ty.

Dęba i buka...

Nie mówi się "dęba". Dęba można stanąć, ale podkład można zrobić z dębu.
Z resztą znalazłem odpowiedni link: http://so.pwn.pl/lista.php?co=d%B1b

Jeśli chodzi o buk, to dopuszczalne są obie formy - buka lub buku
http://so.pwn.pl/lista.php?co=buk

Generalnie najpierw sprawdź, zanim zaczniesz pisać bez sensu... I nie wiem co to ma wspólnego z oficjalnym stanowiskiem FPKW

Uważam wątek ortograficzny za WYCZERANY.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 28 Maja 2008, 19:51:18 »
0

Podczas omawiania w szkole odmiany przez przypadki kolega Grzegorz Fidler akurat był na wagarach i tu mamy tego przykład. Po napisaniu tej pracy proponuję żeby przed oddaniem jej promotorowi sprawdził ją jakiś polonista.

Dla wyczerpania wątku, co do tego „wysezonowania”

Czas od wytwarzania do ułożenia podkładów w torze dzieli się na 3 okresy przechowywania:
1.   na placu odbioru
2.   w nasycalni
3.   w miejscu użytkowania

W każdym z tych okresów podkłady powinny być zabezpieczone przed zakażeniem grzybami, pękaniem i pożarem. Plac, na którym następuję odbiór tych podkładów powinien być suchy, dobrze oczyszczony i nie podlegać silnemu działaniu słońca.

Podkłady układa się w stosy, które muszą być przewiewne i ułożone na podkładach nieulegających gniciu. Górny rząd podkładów układa się pochyło i możliwie szczelnie, aby woda deszczowa nie przedostawała się do środka stosu.
Na placu odbioru odbywa się pierwsze powolne wysychanie podkładów. Należy wybiera ć do tego celu miejsca zacienione i z przewiewem. Stos powinien zawierać 50 a w braku miejsca 75 podkładów jednego typu, rodzaju drewna i wytworu.

Co drugi rząd  stosu przekłada się dwoma podkładami w celu uzyskania przewiewu.

Na placach nasycalni podkłady leżą dłużej, gdyż przed skierowaniem  do nasycania muszą tak przeschnąć, aby nie zawierały więcej niż  ok. 20% wilgoci. Tu suszenie podkładów może trwać nawet do 5 miesięcy. Stosy układa się na przesuwanych betonowych słupkach wysokości i grubości ok. 40 cm. Podkłady nasycone schną na placu ok. 3 tygodnie. Między podkładami w poziomych rzędach stosu daje się 2 – 3 cm prześwitu. Na placach układa się tory normalne i wąskie po to, aby ułatwić dostarczanie podkładów ze stacji do nasycalni i do cylindrów nasycania.

W miejscu użytkowania składa się podkłady możliwie blisko miejsca ich ułożenia. Podkłady układa się w stosy po 50 szt. co zapewnia im przewiewność. Z braku miejsca można układać większe  stosy nawet do 100 szt., po 10 szt. w rzędzie. Aby zabezpieczyć podkłady przed zawilgoceniem i zakażeniem grzybem dolny rząd podkładów w stosie układa się na dużych kamieniach Lubna kawałkach starych szyn.

To tak z grubsza.
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #12 : 28 Maja 2008, 20:03:19 »
0

Ciach to co powiedział kolega powyzej.

Zgadza się, dlatego utrata masy polegająca na wysuszeniu jest na tyle znaczna że podkład po nasyceniu bedzie ważył 40-50 kg. Podrozjezdnice to może i ważą 70 kg - oczywiście mówimy o odchyłach plus minus 5 kg. Oprócz teorii znam to z praktyki, podkład normalny wezmę sam a gdyby on ważył 70 kg to bym go nie podniósł Co do dębu i dęba to obie formy są poprawne kolego Kalito przy czym obecnie spotyka się forme "dęba" (przynajmniej na Wydziale Leśnym SGGW) Z mojej strony EOT.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #13 : 28 Maja 2008, 21:13:28 »
0

Co do dębu i dęba to obie formy są poprawne kolego Kalito przy czym obecnie spotyka się forme "dęba" (przynajmniej na Wydziale Leśnym SGGW) Z mojej strony EOT.

No więc jeśli obie są poprawne, to po co poprawiasz? Pochwalić się chcesz, że wiesz? A tak na marginesie nie są poprawne (forma "dęba"). Natomiast wiadomo nie od dziś, że każdy fach (środowisko) ma swój specyficzny język i dlatego pewnie mówi się u was "dęba" EOT

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 28 Maja 2008, 21:25:18 »
0

Kolega chciał się pochwalić że studiuje na SGGW.

Jest coś takiego jak "gwara". Praktycznie każdy region Polski ma swoją (górale, cepry, kaszubi, ślązaki itd)

Różnie to w różnych regionach się mówi więc nie ma się o co spierać.

Moja znajoma polonistka twierdzi że "...drewna buku". Mnie w szkole też tak uczyli.

Więc co za różnica czy z buka czy buku skoro i tak wszyscy wiedzą że chodzi o drewno buk

Proponuję zamknąć kwestię spierania się o odmianę w/w słowa.
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #15 : 28 Maja 2008, 21:49:30 »
0

Kolega chciał się pochwalić że studiuje na SGGW.

Nie ma się czym chwalić

klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 28 Maja 2008, 22:03:08 »
0

Jest się czym chwalić bo w rankingu SGGW nieźle stoi.

Z własnego doświadczenia Ci powiem że w życiu codziennym i tak pracodawca bierze pod uwagę Twoją wiedzę i umiejętności / zdolności.
A jak sam dobrze wiesz można chodzić na uczelnie i nie wynieść z niej żadnej wiedzy.

A swoją drogą to ciekaw jestem czy miałeś zajęcia z Panem Szymonem Głowackim?
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #17 : 28 Maja 2008, 22:16:32 »
0

Jest się czym chwalić bo w rankingu SGGW nieźle stoi.

Z własnego doświadczenia Ci powiem że w życiu codziennym i tak pracodawca bierze pod uwagę Twoją wiedzę i umiejętności / zdolności.
A jak sam dobrze wiesz można chodzić na uczelnie i nie wynieść z niej żadnej wiedzy.

A swoją drogą to ciekaw jestem czy miałeś zajęcia z Panem Szymonem Głowackim?

Eee tam , jednaste miejsce w kraju to żaden sukces. Co do Szymona Głowackiego to kojarzę ale nie mam z nim zajęć bo on jest z WIP-u

Phinek
Gość
« Odpowiedz #18 : 29 Maja 2008, 00:49:48 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 04:31:11 wysłane przez Phinek » Zapisane
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #19 : 29 Maja 2008, 08:11:16 »
0

Mówisz o nowych podkładach? Nawet jeżeli tak to słońce im już raczej nie straszne. Z tego co się orientuję technika opisana przez kolegę klona200 zaczyna odchodzić do lamusa. Nasączalnia podkładów w lipie ma suszarnię i zctw to tylko czeremcha sezonuje sposobem  opisanym wyżej. Jeżeli drewno jest już odpowiednio przesuszone to pęknięcia mu nie grożą (bo o to tutaj zdaje się chodzi ze słońcem).

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!