Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #20 : 29 Grudnia 2004, 13:16:51 » |
0
|
Pomysł istonie zacny, myślimy nad nim od dawna. Tylko skąd wziąść na to kasę? Jeśli przeliczysz ile stracisz przez złodzieji a ile kosztuje ogrodzenie to zrozumiesz jak tanie jest ogrodzenie. Może zamiast wydawać kasę na "roboty", części, narzędzia wpierwszej kolejności warto pomyśleć o zabezpieczeniu przed nieproszonymi gośćmi. W Starachowicach nie ma tak wiele znowu do ogrodzenia jeśli chodzi o szope. Na chwilę obecną co cennieszy tabor stoi zamknięty w szopie. Na powietrzu stoi obecnie jedynie platforma i węglarka. Po przyjeździe wagonu rumuńskiego aby zwolnić dla niego miejsce w szopie wystawimy na dwór kolejną węglarkę i platformę. Cały tobor rezydujący na powietrzu ustawiony jest przed oknami budynku mieszkalnego. Dzięki tej lokallizacji jak dotąd od kwietnia nic z niego nie zginęło. A na platformie zgromadzonych jest kilka szyn i zwrotnica. Problem z poterncjalnymi kradzieżami będzie w przyszłości jak przybędzie taboru. I tutaj przychylam się do pomysłu Piottra aby zamocować na słupach oświetleniowych lampy halogenowe z czujnikami ruchu.
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : 18 Stycznia 2005, 14:17:11 » |
0
|
Co wzamian za wagon rumuński dostanie Jędrzejowska kolej wąskotorowa ?
Czy ktoś może mi na to pytanie odpowiedzieć ?
A wracając do sprawy.
Widzialem ostatnio jadąc autobusem w stronę Radzymina jeden z punktów sieci Macdonals'ca dla kierowców samochodów - Mac'drive,
Reklamowal go ustawiony od strony ulicy wagon wąskotorowy, kryty, (nie wiem czy to byl brankard), który mial wstawione okna w miejsce desek i byl pomalowany w tak żywe kolory, że każdy Milośnik dostalby zaraz apopleksji.
Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć skąd pochodzi ten wagon (z jakiej kolei wąskotorowej) ?
Firma Macdonald's musiala kupić od kogoś (może pana Gerstmanna) więcej tego typu wagonów wąskotorowych krytych.
Pamiętam bardzo dobrze, że w innych punktach sieci Mac'drive również byly ustawione wagony osobowe tego typu, które mialy zadanie reklamować tę firmę.
Czy ktoś coś o tym wie ?
|
|
|
|
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : 18 Stycznia 2005, 15:24:30 » |
0
|
A na cholere im transporter ??!! skoro po 1 i tak mają swoje, a po 2 nie chcą przywracać ruchu towarowego  - a dlaczego nie chcą i jak to motywują, to przeczytacie sobie w dziale poświęconemu kolei Jędrzejowskiej w którymś z postów.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #23 : 18 Stycznia 2005, 15:35:06 » |
0
|
A na cholere im transporter ??!! W celach muzealno-zabytkowych?
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #24 : 18 Stycznia 2005, 17:13:43 » |
0
|
A na cholere im transporter ??!! W celach muzealno-zabytkowych? W tym roku niewykluczone, że pojedzie pociąg specjalny transporterowy na trasie Stawiany - Hajdaszek - Umianowice, Więcej szczegółów wkrótce 
|
|
|
|
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : 18 Stycznia 2005, 20:02:32 » |
0
|
Przeciez macie swoje transportery.... A co z linią na Raków ? będzie coś kombinowane ?
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : 19 Stycznia 2005, 01:21:41 » |
0
|
A wracając do sprawy z zupelnie innej teczki:
Widzialem ostatnio, jadąc autobusem w stronę Radzymina, jeden z punktów sieci Macdonals'ca dla kierowców samochodów - Mac'drive,
Reklamowal go ustawiony od strony ulicy wagon wąskotorowy, kryty, (nie wiem czy to byl brankard), który mial wstawione okna w miejsce desek i byl pomalowany w tak żywe kolory, że każdy Milośnik dostalby zaraz apopleksji.
Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć skąd pochodzi ten wagon (z jakiej kolei wąskotorowej) ?
Firma Macdonald's musiala kupić od kogoś (może pana Gerstmanna) więcej tego typu wagonów wąskotorowych krytych.
Pamiętam bardzo dobrze, że w innych punktach sieci Mac'drive również byly ustawione wagony osobowe tego typu, które mialy zadanie reklamować tę firmę.
Czy ktoś coś o tym wie ?
|
|
|
|
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : 19 Stycznia 2005, 08:13:17 » |
0
|
Gorąco proszę adminów czy moderatorów by zainteresowali się postami pisanymi po kilka razy przez tę samą osobę. Klepać jęzorem każdy może ale - jak dla mnie miarka się już przebrała - przeciez to zaczyna być już nie śmieszne a wkurzające - co krok HF, tu HF, tam HF, żeby to jeszcze były rzeczy ważne, by taki rumor robić... a to wszystko są generalnie bajki pisane wg mnie by nabić sobie ilośc napisanych notatek.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #28 : 19 Stycznia 2005, 08:33:40 » |
0
|
Gorąco proszę adminów czy moderatorów by zainteresowali się postami pisanymi po kilka razy przez tę samą osobę. Dopóki Kolega HFka nikogo nie obraża, dopóty niechaj pisze. Pisanie bajek jak na razie nie jest zabronione, a to, czy jego nowatorskie pomysły mają szanse wprowadzenia w życie czy nie, musi się sam przekonać. Człowiek uczy się całe życie, my też kiedyś nie zdawaliśmy sobie sprawy, że pewne rzeczy są niemożliwe, dopóki sami się o tym czesto boleśnie nie przekonaliśmy.
|
|
|
|
|
|
|
DD
Nowicjusz

Długość toru:: 18 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #29 : 22 Lutego 2005, 21:19:50 » |
+1
|
Dziś o godz. 20.00 wagon wyjechał z Jędrzejowa. Rozładunek jutro 23 lutego 2005r. o godz. 8.30 przy przejeździe przez ul. Kardynała Wyszyńskiego (obok cmentarza). Wtedy też nastąpi rozładunek pługa odśnieżnego. Pozdrawiam kolejkowiczów DD
|
|
|
|
Dariusz Dąbrowski
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #30 : 22 Lutego 2005, 21:41:19 » |
+1
|
Ekipa planowa w składzie Rogoz i Ja rozkładowo o 8.00 jesteśmy na miejscu i działamy... 
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #31 : 23 Lutego 2005, 00:28:56 » |
0
|
Wtedy też nastąpi rozładunek pługa odśnieżnego. Jakiego pługa odśnieżnego?? Czy ja czegoś nie wiem?
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #32 : 23 Lutego 2005, 00:33:18 » |
+1
|
Pługa który jest na stanie powiatu. Z tego co pamietam z lat młodzieńczych jeszcze za czasów świetności kolejki stał przed szopa wagon "Brankard" z zamontowanym pługiem odśnieżnym z przodu tj. na pomoscie. Zapewne o ten sam chodzi...
|
|
|
|
|
|
|
DD
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #33 : 23 Lutego 2005, 12:26:13 » |
0
|
Wagon i pług są już na miejscu. Wszystko odbyło się zgodnie z planem. Dziękuję wszystkim entuzjastom kolejki za pomoc. Dariusz Dąbrowski
|
|
|
|
Dariusz Dąbrowski
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #34 : 23 Lutego 2005, 13:04:48 » |
0
|
Nawet nie wiecie jak szalenie żałuję, że nie mogłem pomóc przy rozładunku, bo to przecież naprawdę wielkie wydarzenie jest. Niemniej jednak 8 dniowe maleństwo zobowiązuje do niewychodzenia z domu... Mam nadzieję, że jakieś zdjęcia z operacji rozładunku no i ten pług zobaczę.
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #35 : 23 Lutego 2005, 14:35:28 » |
0
|
Wagon i pług są już na miejscu. Wszystko odbyło się zgodnie z planem. Dziękuję wszystkim entuzjastom kolejki za pomoc. Dariusz Dąbrowski To fajnie - galeria z załadunku powinna być lada dzień na http://www.jkd.prv.pl jak również artykuł z GW.
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #36 : 23 Lutego 2005, 14:36:42 » |
0
|
8 dniowe maleństwo zobowiązuje do niewychodzenia z domu... Mam nadzieję, że jakieś zdjęcia z operacji rozładunku no i ten pług zobaczę. Gratulacje ! mam nadzieję, że jakieś foto zamieścisz 
|
|
|
|
|
|
|
romek
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #37 : 23 Lutego 2005, 18:21:47 » |
0
|
Nawet nie wiecie jak szalenie żałuję, że nie mogłem pomóc przy rozładunku.... wiemy, wiemy...  ja tez zaluje ze nie moglem byc, ale podobnie jak ty musze sie opiekowac moim "dzieckiem"-praca magisterska...ehhhh
|
|
|
|
picie alkoholu z umiarem nie zaszkodzi nawet w duzych ilościach.
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #38 : 23 Lutego 2005, 18:59:41 » |
0
|
A było co podziwiać... Rumunek gładko wylądował na torze a tuz za nim błekitnoniebieski pług. Po obróceniu składu Wls+Rumun+Pług na trójkącie spychalismy nasze nowe nabytki do szopy... pług wykonał swoja pierwszą pracę...  Potem było wielkie odkuwanie torów przy szopie i równie wielkie manewry... Zakończono zimową działalność 
|
|
|
|
|
|
|
Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #39 : 23 Lutego 2005, 20:14:31 » |
0
|
Dodam jeszcze, że wyładunek był medialnym wydarzeniem. Z jego okazji pojawiały się lokalne radio i telewizja. Jest już mała relacja na: http://fpkw.pl/www.php?idSekcji=9
|
|
|
|
|
|
|
|