|
Arczi
|
 |
« : 02 Padziernika 2008, 01:37:28 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #1 : 02 Padziernika 2008, 09:44:06 » |
0
|
A ten wagonik osobowy sfotografowałeś bardziej szczegółowo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #2 : 02 Padziernika 2008, 11:02:28 » |
0
|
Niestety nie udało mi się go dokładnie sfotografować. Był on przerobiony z wagonika do przewozu torfu. W środku były tylko dwie drewniane ławki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
o3r
Nowicjusz

Dugo toru:: 19 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 02 Padziernika 2008, 15:17:00 » |
0
|
Hah, wstawianie wagonu ręcznie najlepsze  Szkoda, że dźwięku nie ma (czy to u mnie tylko nie ma?)  Rozstaw 600mm?
|
|
|
|
|
|
Wąskotorówki mam na codzień - tramwaje 1000 mm 
|
|
|
|
Piotrek
|
 |
« Odpowiedz #4 : 02 Padziernika 2008, 15:27:28 » |
0
|
Hah, wstawianie wagonu ręcznie najlepsze Wstawiane wagonika naprawdę fajnie wygląda.... Bardzo ciekawie wygląda też gruntownie remontowana Wls-ka. Na teren zakładu można wejść sobie od tak "z ulicy"? Czy trzeba mieć jakąś zgodę? :smile:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #5 : 02 Padziernika 2008, 16:29:18 » |
0
|
Rozstaw toru oczywiście 600mm. Głosu niestety nie ma ponieważ aparat szwankuje i nie nagrywa głosu. Do zakładu można wejść bez problemu. Na terenie zakładu zobaczysz tylko lokomotywki a całe torowisko jest poza zakładem na terenie nie ogrodzonym. Z grzeczności poszedłem i zapytałem kierownika czy można po fotografować lokomotywki. Po spytaniu się nie było problemu aby poruszać się po całym zakładzie i robić zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badziol
SGKW

Dugo toru:: 112 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #6 : 02 Padziernika 2008, 18:34:55 » |
0
|
Heh :smile: Wspomnienia wróciły. :wink: Byłem tam dwa lata temu i widzę, że troszkę się zmieniło. Wtedy, o ile się nie mylę mieli tam tylko jedną Wls-40. Ten rozjazd na pierwszym zdjęciu nie wyglądał wtedy najlepiej, a dziś widzę, że wyremontowany. Arczi, a stoi jeszcze ta goła Wls koło wjazdu na teren zakładu?
A swoją drogą, wiesz może za ile mogliby takie dwa zestawy kołowe sprzedać, i czy to możliwe jest?
Dzięki Arczi. Ta kolejka jest mi duchowo bardzo bliska :oops: choć mieszkam na drugim końcu Polski :cry:
Pozdrawiam badziol
|
|
|
|
|
|
Wąskie jest piękne:)
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #7 : 02 Padziernika 2008, 23:13:24 » |
0
|
Przy bramie wjazdowej nie widziałem żadnej lokomotywki. Co do zestawów to nie wiem, po prostu nie zapytałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
E583.002
|
 |
« Odpowiedz #8 : 03 Padziernika 2008, 10:07:25 » |
0
|
Ide po szczękę do piwnicy... Super foto !! Pozdrawiam, a te wagony po porostu śliczne...
|
|
|
|
|
|
Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
|
|
|
vutik
Młotkowy

Dugo toru:: 126 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #9 : 18 Listopada 2008, 01:33:06 » |
0
|
Z grzeczności poszedłem i zapytałem kierownika czy można po fotografować lokomotywki. Po spytaniu się nie było problemu aby poruszać się po całym zakładzie i robić zdjęcia. Byłem w Krakulicach w maju 1998 roku. Wtedy mieli 2-3 WLs-ki (nr 743 i 262) i 2 małe "łańcuchówki", w tym BN15R (?) przywiezioną właśnie z innego zakładu. Zgodę na wejście uzyskałem bez większych problemów, ale kierownik zakładu był wyjątkowo nieuprzejmy. Byłem nawet świadkiem potężnej zj**ki, jaką zafundował swoim pracownikom - nie wnikam, czy na nią zasłużyli. Niestety, na pole torfowe nie zostałem wpuszczony. Swoją drogą miło zobaczyć jakąś wąskotorówkę, która wygląda nie gorzej niż 10 lat temu! :grin:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #10 : 18 Listopada 2008, 19:38:33 » |
0
|
Dzisiaj byliśmy znowu na terenie tego zakładu. WLS która była w częściach jest już na chodzie. Niestety nie udało nam się zrobić zdjęcia ponieważ wszystkie lokomotywy były na wyrobisku 3,5 kilometra od zakładu. Ale z pustymi rękami z stamtąd nie wracaliśmy. (o tym w innym wątku związanym z MOW) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy

Dugo toru:: 85 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 29 Czerwca 2009, 14:22:08 » |
0
|
Byłem pare dni temu w krakulicach i ku mojemu zadowoleniu kolejka nadal funkcjonuje. Widziałem dwie wlski na chodzie i jeden wrak na terenie zakładu. W związku z tym nakręciłem kilka filmów i zrobiłem parę fotek. Ponadto trafiłem na wyjątkowo uprzejnego pracownika, który nie tylko że zatrzymał się na szlaku ale pokazał wnętze i silnik wlski oraz pozwolił na krótką przejażdzkę ,kilkaset metrów przed wyrobiskiem. Cała kopalnia jest położona bardzo ciekawie w bezpośrednim sąsiedztwie słowińskiego parku narodowego. widziałem dwa wagoniki do przewozu robotników i z 20 wagoników zdekompletowanych, powywracanych, pozbawionych zestawów kołowych. Nie wiem co o tym myśleć ,czyżby pozbywali się części taboru? filmiki :
zdjęcia : http://www.garnek.pl/sinyou/a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badziol
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #12 : 29 Czerwca 2009, 16:14:48 » |
0
|
Witam :smile:
Nie no sinyou135 powaliłeś mnie na kolana :smile: Dzięki wielkie za fozytywne informacje o tej kolejce, w której przyznam szczerze jestem zakochany :oops: I niestety cierpię z tego powodu, że moja ukochana jest na drugim końcu Polski. Ale co zrobić.
Jak zwykle będę miał kilka pytań. Po pierwsze, chodzi mi o numery Wls'ek, ale nie te fabryczne tylko "firmowe". Widzę, że maszyna, którą jechałeś ma numer 12990. Znasz może numer dwóch pozostałych, które są na zdjęciach. Dodam jescze, że mam podejrzenia co do tej bez zestawów kołowych na terenie zakładu. Wydaje mi się, że ma numer 13000. Poznaję ją po wyprowadzeniu rury wydechowej z prawych drzwi w budce. Poza tym lokomotywka miała wtedy obręcze w bardzo złym stanie, dosłownie "kulała".
Po drugie to mam juz takie pytanie-zagadkę. Dlaczego układ wydechowy w lokomotywkach jest wyprowadzony w taki a nie inny sposób? Sinyou135 pewnie znasz odpowiedź na to pytanie, ale narazie proszę cię nie pisz :wink:
Jeszcze raz dzięki sinyou135 pozdrawiam badziol
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #13 : 29 Czerwca 2009, 18:36:47 » |
0
|
Witam :smile:
Po drugie to mam juz takie pytanie-zagadkę. Dlaczego układ wydechowy w lokomotywkach jest wyprowadzony w taki a nie inny sposób?
czy chodzi może o zimową promocje, zimą grzejemy się gratis od wydechu? 
|
|
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
badziol
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 29 Czerwca 2009, 18:51:08 » |
0
|
czy chodzi może o zimową promocje, zimą grzejemy się gratis od wydechu?  Dokładnie o to chodzi :wink: W maszynie, którą jechałem zrobione było coś ala kaloryfer, tyle, że pod nogami. Pamiętam, że się wtedy oparzyłem :smile: pozdrawiam badziol
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
 |
« Odpowiedz #15 : 29 Czerwca 2009, 19:41:19 » |
0
|
Nasza kłodzka lokomotywka na Helu ma ogrzewanie wykonane według technologii kosmicznej - prawdziwa nagrzewnica, z wyprowadzeniem od kolektora wodnego - nawet wiatraczek, uruchamiany pstrykiem, jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|