Świat kolejek wąskotorowych SMF
08 Października 2024, 07:35:07 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 38   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gmina Rewal - Rewitalizacja kolejki  (Przeczytany 577012 razy)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #180 : 20 Lutego 2012, 23:10:31 »
0

Bo to powrót do korzeni czyli do roli dojazdowej tylko już w bardziej nowoczesnej formie.  Poza tym wagony majo być ogrzewane. Po co ogrzewanie w wagonie który jeździ latem?? Tu może być coś więcej niż tylko wakacyjna kolejka.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #181 : 20 Lutego 2012, 23:51:49 »
0

Myślę, że postanowiono wykorzystać okazję i nieco zaszaleć. Ogrzewanie przyda się choćby ze względu na możliwość wynajmowania składu (podobnie jak porządne oświetlenie). Nagłośnienie i wyświetlacze też mogą być jak najbardziej wykorzystane w ruchu turystycznym (choć te ostatnie wydają się zbędne i chyba jednak nie pasują...). Jeśli chodzi o kasowniki to może planowana jest zmiana sposobu sprzedaży biletów ze względu na małe odległości między przystankami (1115 m, 1163 m, 2940 m, 724 m, 2861 m)  i dużą wymianę pasażerów. Są to cechy raczej transportu miejskiego, ale nie zmienia to faktu, że przewozy będą raczej turystyczne.

Uzupełnienie:
Zajrzałem do projektu wykonawczego i wyczytałem:
Po modernizacji, na linii będzie prowadzony ruch pociągów wyłącznie turystycznych z prędkością nie przekraczającą 30km/h, a na skrzyżowaniach z drogami ograniczoną do 20 i 15 km/h.
Zaprojektowana linia umożliwia prowadzenie w przyszłości prowadzenia także przewozów pozaturystycznych z większą prędkością. W związku z tym, krzywizny łuków poziomych (wielkości promieni łuków i długości krzywych przejściowych) zostały w projekcie wykonawczym zwiększone, oprócz przechyłek, które zostały dostosowane do prędkości 30 km/h. W przyszłości wprowadzenie większej prędkości będzie wymagało już tylko zwiększenia przechyłek, bez potrzeby korygowania osi torów.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2012, 00:38:06 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
kaziuwask1
Nowicjusz
*
Długość toru:: 27 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #182 : 12 Marca 2012, 11:24:00 »
0

Nawet latem ogrzewanie się przydaje np. w deszczowe dni na pomorzu jest zimno, ludzie wsiadając do składu woleli by się ogrzać a nie marznąć. Jak pracowałem w sezonie w takie dni szło się do parowozu lub do rumuna  bo tam było ciepło, żeby się wysuszyć jedynie cieplo było w mbxie
zyga11121
Ostrzeżony
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

Nadmorska Kolej Wąskotorowa

Kacper Hajdas
13 Marca 2012, 15:24:52 - Ukryty.
« Odpowiedz #183 : 13 Marca 2012, 15:24:52 »
-8

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2012, 15:58:25 wysłane przez grzegorz_sykut » Zapisane

ZyGa
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #184 : 13 Marca 2012, 20:11:38 »
-3

Mam prośbę do "moderatora GS" o wyrozumiałość i nie straszenie początkujących - "Pracuj nad stylistyką, bo następnym razem będzie ostrzeżenie".
Jest "kij", a gdzie "marchewka"?
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #185 : 13 Marca 2012, 21:04:18 »
+5

Mam prośbę do "moderatora GS" o wyrozumiałość i nie straszenie początkujących - "Pracuj nad stylistyką, bo następnym razem będzie ostrzeżenie".

Andrzeju, z całym szacunkiem do Ciebie, ale zwracam uwagę, że pobłażanie początkującemu może skutkować tym, że już zawsze będzie tak pisał. Więc strofowanie Grzegorza moim zdaniem jest lekko nie na miejscu.

Pozdr.<br />CAr.<br />
pyzacz
Nowicjusz
*
Długość toru:: 44 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #186 : 15 Marca 2012, 09:54:03 »
0

Zdążyć przed sezonem będzie niezmiernie trudno. Oto skorzystałem z okazji i wracając z Kołobrzegu nie sposób było zapomnieć zobaczyć co się dzieje na szlaku:

https://picasaweb.google.com/pyzacz/Rewal03032012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOOGsOHEwsfYJA&feat=directlink
Mateusz
Młotkowy
**
Długość toru:: 65 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #187 : 15 Marca 2012, 10:02:45 »
0

Zdążyć przed sezonem będzie niezmiernie trudno. Oto skorzystałem z okazji i wracając z Kołobrzegu nie sposób było zapomnieć zobaczyć co się dzieje na szlaku:

https://picasaweb.google.com/pyzacz/Rewal03032012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOOGsOHEwsfYJA&feat=directlink

No to widzę że od grudnia, kiedy tam byłem ostatnio, niewiele się zmieniło.
A byłeś może w Pogorzelicy? Jak tam wygląda sytuacja w obrębie stacji? Może z tamtej strony coś nadrobili, bo w grudniu pusto było, tylko budynek dworca robili.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #188 : 15 Marca 2012, 12:05:31 »
0

W tym roku było minus 30 stopni. Jak sobie wyobrażasz prace w takich warunkach?? Widać to po naszych autostradach. Jeszcze nie skończone a już pękają...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1483 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #189 : 15 Marca 2012, 13:15:15 »
+2

Widać to po naszych autostradach. Jeszcze nie skończone a już pękają...
Już wiadomo, że to fuszerka a nie pogoda niestety...

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Mateusz
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #190 : 15 Marca 2012, 14:49:24 »
0

W tym roku było minus 30 stopni. Jak sobie wyobrażasz prace w takich warunkach?? Widać to po naszych autostradach. Jeszcze nie skończone a już pękają...

Zapewniam, że w Rewalu nie było -30. Prawdę powiedziawszy nie wydaje mi się żeby w tym roku temperatura spadła tam poniżej 10 stopni (i to w nocy). W ZachPomie było około 5-6 tygodni zimy w tym roku.
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 423 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #191 : 16 Marca 2012, 10:04:56 »
0

Ktoś już chyba na forum wspominał, powstaje wąskotorowa CMK 

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
Mateusz
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #192 : 23 Marca 2012, 08:58:09 »
0

No i na nadmorskiej CMK będą śmigać dwa peiksy.
Przyznam, że o tym nie słyszałem wcześniej, ale wygląda na to że wójt wymienił rumuna na peiksa. Ciekawy barter...

http://www.24kurier.pl/W-Kurierze/Parys-czeka-na-rodzenstwo
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #193 : 23 Marca 2012, 10:38:48 »
0

Świetna wiadomość, nareszcie będziemy mieli kolejkę z dwoma czynnymi parowozami.

Łowca
Młotkowy
**
Długość toru:: 134 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #194 : 23 Marca 2012, 12:37:58 »
+4

A nikt nie pomyślał, że warunki umowy na dzierżawę parowozu z MuzKol-em stają się po prostu uciążliwe... i że stan czynności obudwu parowozów jest tylko stanem przejściowym ?...
Mało tego chyba lepiej ładować kasę w swoje - a nie w czyjś parowóz - którego właściciel dodatkowo jest bardzo kapryśny i nie przewidywalny gdy umowę trzeba będzie przedłużyć znowu zaczną się schody...
Kwota jaka była do zapłaty za 3917 była nie współmierna do stanu parowozu wedle kierwoniczki kolejki - no i prosze okazja do zrobienia dużo lepszego interesu.
Wszyscy na tym skozystają - niemcy pchną rumuna dalej na zachód i zarobią**, Rewal będzie miał swoje i będzie teraz płacił po kilkaset tysięcy za kocioł - ale za swój kocioł, MuzKol zabierze sobie zabawkę i postawi w Sochaczewie by napisać w nowym folderze w tym roku kolekcja znowu się wzbogaciła...

**... i tylko jedna osoba nie zarobi bo prawdopodobnie została w tym interesie pominieta... która od lat zbija w tym kraju pośrednicząc na prowizji od wszystkiego co się kupuje i sprzedaje na dawnych wąskich...

A swoją drogą jaki numer ma ten parowóz ?? czy to jeden z tych dwóch jakie wywędrowały prawdopodobnie z Gryfic około roku 1990 do Niemiec ?
102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #195 : 23 Marca 2012, 16:49:02 »
0

Słyszałem, że 3913...

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
zyga11121
Ostrzeżony
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

Nadmorska Kolej Wąskotorowa

Kacper Hajdas
« Odpowiedz #196 : 23 Marca 2012, 19:43:30 »
-2

raczej 3913. A z resztą przekonamy się jutro o 7 rano, będę przy rozładunku i wieczorem wrzucę jakieś fotki mam nadzieje że będzie w dobrym stanie bo nie mogę się doczekać aby się nim przejechać   pewnie będzie przy nim dużo pracy ale damy rade 

ZyGa
Skruczaly
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #197 : 23 Marca 2012, 20:12:35 »
0

A ja mam pytanie a'la zboczenie zawodowe:
W jakiej technologii łączone są szyny:
1. Po przez złącza łubkowe
2. Zgrzewane bezspoinowo
3. Spawane elektrodowo
4. Spawane termitem
Co?

Co do opóźnienia to przyczyną może być też to co miało miejsce w Łodzi czyli za późno zamówili podkłady betonowe a pod koniec roku betoniarnie nie wyrabiały się z zamówieniami...
AXEL
Minister
Długość toru:: 2016 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #198 : 23 Marca 2012, 20:33:52 »
-1

raczej 3913. A z resztą przekonamy się jutro o 7 rano, będę przy rozładunku i wieczorem wrzucę jakieś fotki mam nadzieje że będzie w dobrym stanie bo nie mogę się doczekać aby się nim przejechać   pewnie będzie przy nim dużo pracy ale damy rade 

Tak, jest gotowy do rozpalenia. Za Lxa zrobili mu NG z wymianą skrzyni ogniowej.

Px to jeden z tych które wywędrowały w latach 90-tych. To ten który nie został jeszcze rozebrany na czynniki pierwsze. Będzie poddany naprawie głównej. Wg umowy stał się własnością Gminy więc zainwestowane będą pieniądze w swoje a nie w MuzKolowe.

Lxd2 trafił do firmy (...) w której palce macza jeden z polskojęzycznych Niemców. Chyba się trochę przejechali z tego co dziś usłyszałem na tej transakcji.
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4304 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #199 : 23 Marca 2012, 20:42:57 »
0

@ Skruczały
Pomijając ciekawe "nowości" jak w p. 3, ZTCW (z tego co widać) mamy złącza klasyczne wiszące, jednakże sądzę że szyny są zgrzewane w sześdziesięciometrowe odcinki. Dziwi mnie trochę że nie zastosowano złączy podpartych wraz z zespołem drewnianych podkładów podzłączowych, gdyż takie rozwiązanie w realiach wąskich torów wydaję mi się praktyczniejsze.

@ AXEL
To jest 3913. Ten drugi (3906) stoi rozbebeszony w MaLoWa pod którą "podlega" Interlok.

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 38   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!