andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #640 : 26 Kwietnia 2014, 20:06:13 » |
0
|
A niedawno na tym forum Nie wspominam o MBxd2 z MKW w Gryficach. Super, och, ach! Tyle że to zdjęcie w ofercie, to chyba sprzed dekady... Oczywiście pamiętamy, że jest po "dzwonie" z ciężarówką i ma skrzywioną ramę - co dyskwalifikuje go z ruchu. No to jak w końcu jest z to ramą??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
werner18
Młotkowy
Długość toru:: 86 m
W terenie
Brudno! Rozpuścił was Mechanik!
|
|
« Odpowiedz #641 : 26 Kwietnia 2014, 20:27:50 » |
0
|
Wspomnianego dzwona zaliczyła 312. Prawdopodobnie z tego samego powodu, została zezłomowana w roku 1999
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2014, 20:32:34 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #642 : 26 Kwietnia 2014, 22:57:12 » |
0
|
Ten metaliczny dźwięk pochodzi od samostartu - rozruchu za pomocą psikania w kolektor ssący sprajem z eterem.
Natomiast taka moja uwaga techniczna: to, że silnik w jakimś pojeździe odpala, to świadczy tylko o tym że odpala - tu dodam że takiego dobrego Rama-Mana można obecnie za dwójkę kupić bez problemu - ważniejsze jest sprawdzenie czy pozostałe podzespoły, w tym szczególnie te niewymienne i niedostępne, są w stanie nadającym się do celów jakim pojazd służyć miałby.
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
prof_klos
|
|
« Odpowiedz #643 : 27 Kwietnia 2014, 11:18:17 » |
0
|
No i przy takim odpalaniu nie należy zapominać (o czym, niestety, niektórzy zapominają) o "podlaniu" układów odpowiednimi płynami eksploatacyjnymi.
|
|
|
|
Filozofia sztuką życia...!
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #644 : 01 Maja 2014, 17:37:54 » |
+1
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2014, 18:50:47 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #645 : 01 Maja 2014, 17:53:51 » |
+1
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2014, 12:18:36 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #646 : 02 Maja 2014, 01:25:48 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #647 : 12 Maja 2014, 17:11:18 » |
+4
|
Wiecie czemu Bxhpi stoją w szopie ? Już odpowiadam, ponieważ Pani Hannie Nowak Kierowniczce NKW nie odpowiada wnętrze wagonów, i twierdzi że nie pasuje do letniaków i do klimatu NKW. Ja zadaję sobie takie pytanie to po jakiego grzyba takie sobie zamówiła !
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #648 : 12 Maja 2014, 17:16:32 » |
+5
|
A wracając do Rewitalizacji to rozmawiałem z Prezesem w sprawie oczyszczeniu torowiska do Rogoziny. Poruszyłem tą kwestie ponieważ chciałem wziąć się za ten odcinek linii. Sprawdzałem stan torowiska na odcinku 500 metrów za Pogorzelicą i powiem szczerze że źle nie jest, podkłady betonowe, z tego co wiem to do samej Rogoziny torowisko jest kompletnie, żadnego przejazdu, tylko krzaczki. Jak wszystko dogadam to może we Wrześniu a najpóźniej w Czerwcu przyszłego roku chciał bym tam wjechać MBxd2.
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #649 : 12 Maja 2014, 19:04:18 » |
0
|
Pani Hannie Nowak Kierowniczce NKW nie odpowiada wnętrze wagonów, i twierdzi że nie pasuje do letniaków i do klimatu NKW. A zapytam tak z przekąsem: uważasz, że nie ma racji? Wyobraź sobie jak straciłby na uroku skład prezentowany na choćby tym zdjęciu gdyby władowano doń A20DP. Poza tym z tego com usłyszał, to raczej nie Nowakowa miała wizje przebudowy wagonów co by było jak w tramwaje we stolicy.
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #650 : 12 Maja 2014, 19:31:54 » |
0
|
Pani Hannie Nowak Kierowniczce NKW nie odpowiada wnętrze wagonów, i twierdzi że nie pasuje do letniaków i do klimatu NKW. A zapytam tak z przekąsem: uważasz, że nie ma racji? A jak do tych wagonów pasuje Lxd2..? Bo do rumunów chyba lepiej.. Pani Nowak może i ma trochę racji, ale skoro została władowana niemała forsa w ich remont to teraz będą stać, bo się Pani nie podoba? Jako pasażer usilnie poluję na Bxhpi, ale nie mam szczęścia (teraz już wiem z jakiego powodu). Do mnie te wagony bardziej przemawiają, pewnie z sentymentu do NKW z lat 90-tych, którą w tamtym okresie nierzadko podróżowałem. Za to wczoraj po raz pierwszy od 16 lat przejechałem trasę MBxd2 Super klimat. Może Bxhpi zostaną wykorzystane jako skład z 301?
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2014, 20:56:59 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
margor
Młotkowy
Długość toru:: 75 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #651 : 12 Maja 2014, 19:56:20 » |
0
|
http://zapodaj.net/e27b46c300a10.jpg.htmlA tymczasem 2 Bxhpi i MBxd2-301 stoją w foliowych workach - dosłownie. Foto z 3 maja.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2014, 20:56:07 wysłane przez margor »
|
|
|
|
|
margor
Młotkowy
Długość toru:: 75 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #652 : 12 Maja 2014, 20:04:46 » |
0
|
A czy MBxd2-310 jechał sam, czy z brankardem / Bxhpi ?
|
|
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #653 : 12 Maja 2014, 20:55:31 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #654 : 12 Maja 2014, 21:05:09 » |
0
|
werner18 ja też wczoraj jeździłem o której jechałeś ?
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
Misza
Młotkowy
Długość toru:: 136 m
W terenie
750 czytam od dawna
|
|
« Odpowiedz #655 : 12 Maja 2014, 21:40:34 » |
0
|
Czyli ten potworek instruktażowy to zaprzeczenie jakiegokolwiek zwiedzania. Jak wsiądziesz i zapłacisz T/P to nie możesz z tego kursu wysiąść i wrócić późniejszym?
|
|
|
|
Misza
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #656 : 12 Maja 2014, 22:15:36 » |
0
|
ZyGa Ostatnim kursem, co by potłuc się przez wszystkie wiochy do samych Gryfic
|
|
|
|
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #657 : 13 Maja 2014, 14:59:10 » |
0
|
taaaa a ja napierdzielałem sygnałem w MBxd2 z tylnej kabiny
|
|
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #658 : 13 Maja 2014, 15:44:12 » |
0
|
Czyli ten potworek instruktażowy to zaprzeczenie... Ja w ogóle nie rozumiem o co w nim chodzi! Przypomnę zatem jeszcze raz słyną regułę: Przejazd tam i z powrotem jednym kursem rozumiany jest jako przejazd w trybie zapętlonym, tj. wyjazd ze stacji A poprzez punkt pętlowy (Trzęsacz lub Pogorzelica, gdzie nawracana jest lokomotywa) i powrót do punktu wyjazdu A, bez przerwania podróży.1. Czy mam rozumieć że słowo "zapętlony" oznacza wykonanie pętli: wsiadam np. w Śliwinie, jadę na wschód do Pogorzelicy gdzie jest nawrotka, potem z powrotem w kierunku zachodnim do Trzęsacza, a następnie, po zawinięciu, znów podążam w kierunku wschodnim kończąc podróż w Śliwinie gdzie wsiadałem? 2. Czy stosując się do zapisu "punkt pętlowy" wsiadając w Śliwinie mogę tylko bryknąć się do któregoś końca i przy pierwszym mijaniu Śliwina w przeciwnym kierunku muszę wysiąść? He, zadzwonię na infolinię... Chwilkę... Mam odpowiedź: wariant drugi! Ale jak ktoś jest sprytny to wsiądzie na którymś z końców (Pogorzelicy lub Trzęsaczu) i zaliczy całą trasę tam i z powrotem na jednym bilecie. Swoją drogą to zamiast używać ą, ę neologizmu w postaci "punktu pętlowego" nie można by wstawić swojskiej i zrozumiałej stacji zwrotnej?
|
|
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #659 : 13 Maja 2014, 17:01:34 » |
0