X-ped
Nowicjusz
Długość toru:: 43 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #80 : 23 Maja 2011, 16:47:15 » |
0
|
Jeszcze ja się przedstawię bo jeszcze tego nie robiłem. Jestem z Lublina. Interesuję się kolejami w tym wąskotorowymi. Robię zdjęcia a głównie interesuję się wagonami (normalnotorowymi). Nie mieszkam w pobliżu jakiejś kolejki wąskotorowej no ale cóż - trudno...
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #81 : 23 Maja 2011, 18:16:44 » |
0
|
Niecałe 50 km od Lublina jest NKW. Kilka busów dziennie jeździ z Lublina zarówno do Opola, Karczmisk, Poniatowej czy Wąwolnicy. Powinni jeszcze uruchomić bezpośrednie połączenie lotnicze. No ale cóż - trudno ...
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #82 : 23 Maja 2011, 20:02:30 » |
0
|
Wtedy "nie mielibyście sensu ekonomicznego" że zacytuję klasyka_mimo_woli... X-ped, zajrzyj, masz blisko, a na NKD coś konkretnego się zaczyna dziać po latach wielkiej smuty
|
|
|
|
|
|
|
X-ped
Nowicjusz
Długość toru:: 43 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #83 : 24 Maja 2011, 08:01:12 » |
0
|
Niecałe 50 km od Lublina jest NKW. Kilka busów dziennie jeździ z Lublina zarówno do Opola, Karczmisk, Poniatowej czy Wąwolnicy. Powinni jeszcze uruchomić bezpośrednie połączenie lotnicze. No ale cóż - trudno ...
Nie bardzo rozumiem o co chodzi... Mówiąc blisko miałem na myśli możliwość częstego oglądania (np. po szkole/pracy). Wiem gdzie jest NKD. Wiem że działają na niej wolontariusze. Jak najbardziej jest ona godna odwiedzenia. Cieszę się że kolejka zaczyna działać. Na pewno wybiorę się na przejazd którymś z pociągów. Do tego samego namówię znajomych, rodzinę. W Karczmiskach jest zdaje się muzeum kolejki. Można je również odwiedzić. Jednakże musicie pamiętać że nie każdy ze względu na obowiązki lub inne sprawy może pozwolić sobie na systematyczne odwiedziny. Jestem całym sercem po stronie NKD. Oczywiście odwiedzę ją jeszcze w tym sezonie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2011, 08:08:15 wysłane przez X-ped »
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #84 : 24 Maja 2011, 09:18:36 » |
0
|
Pozwoliłem sobie na mały cyniczny żarcik, przepraszam. Kiedyś pewien człowiek deklarował się jako zagorzały fan NKW. Nie mógł jednak do nas przyjechać bo na kolejkę nie dało dojechać się pociągiem, a on jak stwierdził jako prawdziwy miłośnik kolei busem jeździł nie będzie.
Tak więc X-ped zapraszamy serdecznie. Lublin nie jest na końcu świata, w weekend jak najbardziej można podjechać. PS. Kolejka zmieniła nazwę i obecnie to Nadwiślańska Kolej Wąskotorowa w skrócie NKW.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Arclight
Nowicjusz
Długość toru:: 32 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #85 : 24 Maja 2011, 18:00:05 » |
0
|
X-ped, witamy! Mam nadzieję wybrać się na mały wypad fotograficzny gdy kolejka już ruszy, z drugiej strony głupio tak przyjechać "na gotowe" i tylko zdjęcia robić, niemniej liczę na to, że będę mógł to fotografowanie jakoś na kolejce odrobić
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #86 : 24 Maja 2011, 21:20:38 » |
0
|
Koledzy, dla każdego znajdzie się do roboty coś miłego. Dajcie znać na maila kiedy możecie na kolejce się pojawić, wtedy przygotujemy dla Was jakieś zajęcie
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
kamlox
|
|
« Odpowiedz #87 : 13 Lipca 2011, 12:24:54 » |
0
|
Witam! Pochodzę z Łodzi. Od małego dziecka jestem miłośnikiem kolei a w szczególności wąskotorówek. Moim oczkiem w głowie jest oddalona od mojego miasta o ok 500km Gryficka Kolej Wąskotorowa na której w okresie kiedy wyjeżdżam tam nad morze wykonuje niewielkie prace. Jak na razie udało mi się odwiedzić tylko 11 wąskotorówek. Po za tym czynnie składam modele kartonowe związane z kolejnictwem. Mam nadzieje że będę mógł się podzielić moją wiedzą z wami na forum.
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #88 : 15 Lipca 2011, 04:01:39 » |
0
|
Witam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
chlorr
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #89 : 21 Lipca 2011, 12:00:42 » |
0
|
Witam serdecznie. Jestem ze Śląska, jestem sierotą po forum koleje.webd.pl. Interesuję się techniką, fotografią, a ostatnio modelarstwem. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #90 : 21 Lipca 2011, 12:42:22 » |
0
|
Siemka Chlorze! A ksywa skąd: może od chlorowania, będącego nieodłącznym elementem funkcjonowanie kolejarskiej braci?
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
OczeQ
SGKW
Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
|
« Odpowiedz #91 : 21 Lipca 2011, 12:59:22 » |
0
|
Witam serdecznie. Jestem ze Śląska, jestem sierotą po forum koleje.webd.pl. Interesuję się techniką, fotografią, a ostatnio modelarstwem. pozdrawiam
Oj tam sierotą od razu :> Ale jaki matreiał foto produkujesz
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
|
|
|
chlorr
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #92 : 21 Lipca 2011, 14:30:57 » |
0
|
Siemka Chlorze! A ksywa skąd: może od chlorowania, będącego nieodłącznym elementem funkcjonowanie kolejarskiej braci?
chlorr - wymyśliłem kiedyś dawno dla hecy, a że przez jedno "r" było zajęte to musiałem dołożyć drugie. pozdrawiam wszystkich nowych i "starych" znajomych
|
|
|
|
|
|
|
Senda
SGKW
Długość toru:: 179 m
W terenie
Mariusz Senderowski
|
|
« Odpowiedz #93 : 21 Lipca 2011, 21:03:13 » |
0
|
pozdrawiam wszystkich nowych i "starych" znajomych
Witaj Pawle na tym zacnym forum
|
|
|
|
|
|
|
makt
Czytelnik
Długość toru:: 4 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #94 : 02 Sierpnia 2011, 11:34:00 » |
0
|
Witam! Jestem nowym forumowiczem i będę chciał zadać kilka pytań o kolejki wąskotorowe. Pozdrawiam wszystkich - MAKT
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #95 : 02 Sierpnia 2011, 11:42:56 » |
0
|
Witaj na forum MAKT! Jeżeli masz jakieś pytania zapraszamy do odpowiednich działów.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Thomae
Czytelnik
Długość toru:: 3 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #96 : 28 Września 2011, 09:54:10 » |
0
|
Witam! Mam na imię Tomasz, pochodzę z Hrubieszowa. Wychowałem się nieopodal stacji Hrubieszów Wąsk. w czasach, gdy po wąskim torze jeździła "ciuchcia" wożąc ludzi i towary. Wówczas ludzie nie mieli samochodu w każdym domu, a i autobusy wszystkich nie były w stanie zabrać, więc sporo osób jeździło wąskotorówką do miasta z okolicznych miejscowości. Prócz tego korzystała z niej jednostka wojskowa, do której koleją dowożono m.in. węgiel, a gdy trzeba było wyruszyć na ćwiczenia, przewożono nią wprost z jednostki (która posiadała swoją bocznicę) sprzęt linią HKD do Werbkowic, gdzie następnie był przenoszony na platformy wagonów kolei normalnotorowej i jechał dalej. Działo się tak nawet wówczas, gdy linia oficjalnie była już zamknięta. Linia prowadziła na teren trzech cukrowni, tak też wożono nią niesamowite ilości buraków cukrowych. Były też tory prowadzące do lasów mateckich, skąd przewożono świeżo ścięte drzewa... Obecnie wpisana do rejestru zabytków linia popada w ruinę, a mi w uszach brzmi sygnał lokomotywy Lxd wjeżdżającej na stację i słyszany nocą turkot wagonów... Zarejestrowałem się na niniejszym Forum, by dowiedzieć się czegoś więcej o innych liniach wąskotorowych, jak i z pewnością czegoś nowego o "mojej" linii, poznać ludzi zafascynowanych tym rodzajem kolei, którym jak mnie żal, gdy te wspaniałe, wąskotorowe, zabytki techniki popadają w ruinę, a zarazem cieszących się każdym kilometrem odbudowywanych tras. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
« Odpowiedz #97 : 28 Września 2011, 12:39:08 » |
0
|
Zarejestrowałem się na forum już jakiś czas temu, ale nie przedstawiałem się jeszcze tutaj, więc nadszedł czas. Mam na imię Mateusz, pochodzę ze Szczecina, gdzie pracuję i mieszkam. Ani ja, ani moja rodzina, ani nikt z bliskich znajomych nie mamy zbyt wiele wspólnego z szeroko pojętą grupą "kolejarzy". Moje wykształcenie (prawnicze) też odbiega od tematyki. W pracy aktualnie zajmuję się funduszami unijnymi. Niemniej generalnie interesuję się szeroko pojętymi kolejami - tymi na wąskich, normalnych i szerokich torach. W wolnych chwilach odwiedzam miejsca z tym związane. Jeśli mam czas to bywam też na imprezach kolejowych. Robię trochę zdjęć, co jednak jest utrudnione z uwagi na brak umiejętności w tym zakresie i porządnego sprzętu. Z racji miejsca zamieszkania najczęściej bywam na kolejce Nadmorskiej w Rewalu i okolicach, ale staram się jeździć też w inne miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
spalili
Nowicjusz
Długość toru:: 11 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #98 : 19 Października 2011, 00:34:20 » |
0
|
Witam, mam na imię Marek, z Ostrowa Wielkopolskiego. jestem członkiem Klubu Miłośników Kolei z tego miasta, a raczej tego co po nim zostało. Aktualnie przechodzimy mobilizację przy SITK. studiuję transport na politechnice wrocławskiej, piszę pracę inżynierską na temat Ostrowskiej Kolejki Parkowej (w ostatni piątek napoczęto rozbiórkę torowiska)- którą to wraz z klubem obsługiwaliśmy do czasu wypowiedzenia nam umowy. będę potrzebował trochę pomocy w zakresie przepisów i wymogów, procedur - nie mam w tym zbyt dużej wiedzy. odwdzięczę się sporą ilością niepowtarzalnych zdjęć z lat 70 i 80.
witam i pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
E583.002
|
|
« Odpowiedz #99 : 19 Października 2011, 06:12:47 » |
0
|
Rozbierają kolejkę w Ostrowie? A dlaczego? Byłem tam tylko raz jak kolejka już co prawda nie kursowała ale lokalizacja kolejki jest/była bardzo fajna. No i co z taborem?
|
|
|
|
Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
|
|
|
|