Ok,dzięki Ci

O ile wiem o tym, co piszesz w akapicie drugim i czwartym, o tyle pierwszy mi wreszcie logicznie poukładał ten dość dziwny przebieg tych linii w terenie ( z pozornie bezsensowną zmianą czoła pociągu w Jabłonce właśnie...) a za książką trzeba się będzie rozejrzeć. Co prawda o książeczki PKMK pomału coraz trudniej, ale dla chcącego nic trudnego

----
Edit 2011-01-04:
Właśnie sobie przeglądałem Geoportal i znalazłem coś czym koniecznie muszę się podzielić. Otóż tutaj:
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=445152.078125,500410.4296875001,448505.203125,502626.0546875001&variant=KATASTERmamy podział katastralny z widocznym starym przebiegiem linii przez Cegielnię i Kleczew ("dołem") - nałożony na zdjęcie na którym jest już wykop Konińskiej KWB.. Cały czas Geoportal zaskakuje - kopalnia wiedzy, gdy ktoś umie czytać mapy
1) Z tegoż podziału wynika, że stacja Cegielnia nie leżała ( jak dotychczas myślałem) po prostu po drugiej stronie drogi ,niejako naprzeciw nowej stacji Sławoszewek, ale o wiele dalej, obecnie na środku wykopu odkrywki. Fakt, po przeciwnej stronie drogi, ale drogę również przeniesiono o ładny kawałek na północ.
2) Bardzo ładnie widać układ nieistniejącej już wsi Słaboludź-Kolonia
3) Pomiędzy Jabłonką Słupecką a Słaboludziem tor dwukrotnie przechodził z jednej strony drogi na drugą - przynajmniej tak wynika z Geo.. Ktoś może pamięta ten drobiazg?
4) Stacja Cegielnia rozgałęziała się z południa na północ i wschód, natomiast Sławoszewek rozgałęziony jest ze wschodu na północ - od razu widać skąd dokąd szły największe przewozy.. Tak samo Jabłonka - ale o tym było już post wcześniej.
5) Stacja Danków właściwie powinna nazywać się Zofiówka - leży praktycznie w innej wsi...
Generalnie, z czystej ciekawości interesują mnie zmiany położenia dróg, torów, wsi na tym terenie właśnie w latach 70-tych i 80-tych Zmiany te od lat 90tych obserwowałem już na bieżąco. Bywając tam od czasu do czasu wynikały historie typu: a tu był dom, i go już nie ma, a ta droga szła, moment, w zupełnie innym miejscu. zaraz ,gdzie my wlaściwie jesteśmy..? Kleczew powinien być przed nami a nie po prawej... itd.

Natomiast na moment powstania objazdu Kleczewa od strony północnej, niestety za młody jestem, lat miałem wtedy może z 10...
--- załączam jpg "dla potomności", trochę tam porysowałem - Geo, jak wiadomo, czasem lubi nie działać.
http://members.multimania.co.uk/sensoria/msts/Kleczew_okolice.jpg