Atterdag
|
 |
« Odpowiedz #20 : 12 Września 2009, 19:51:58 » |
0
|
O? To rzeczywiście mogłoby być Kasprowo... dzięki wielkie 
|
|
|
|
Ha!
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #21 : 15 Września 2009, 00:31:38 » |
0
|
TUTAJ jest więcej szczegółów dotyczących tego parowozu z fotki wymienionej wyżej. Tak jak podejrzewałem została zrobiona w Piasecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Atterdag
|
 |
« Odpowiedz #23 : 03 Listopada 2009, 00:09:41 » |
0
|
Znane, znane... cieszą oko. Dobrze, że zostało jeszcze troszkę takich zdjęć. No i, że WKD została mniej więcej cała... najprawdopodobniej dzięki temu, że znalazła się już w woj. pilskim, a następnie wielkopolskim, a nie w bydgoskim / kujawsko-pomorskim gdzie nastąpił demontaż wszystkiego co dało się sprzedać (podziękowania dla Torunia)... 
|
|
|
|
Ha!
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy

Długość toru:: 85 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #25 : 17 Listopada 2009, 18:59:06 » |
0
|
Zdjęcia prześliczne, jak widze takie perełki to wiem ze jednak warto jeszcze żyć i męczyć sie z dnia na dzień Brak słów ! :grin:
|
|
|
|
|
|
|
Jarek Franczyk
|
 |
« Odpowiedz #26 : 19 Listopada 2009, 09:28:15 » |
0
|
Zdjęcia prześliczne, jak widze takie perełki to wiem ze jednak warto jeszcze żyć i męczyć sie z dnia na dzień Brak słów ! :grin: Mogą być bardziej śliczne. Flickr umożliwia ściągnięcie fotek HURTEM z pomocą tej aplikacji (w oryginalnym rozmiarze :!: ): http://www.saleensoftware...Downloader.aspx (wystarczy wkleić link do uruchomionej aplikacji po jej zainstalowaniu) i potem "select all" oraz "download"... jazda na maxa :mrgreen: Dlaczego? Wówczas foty będą wielkie - będą miały ponad 3000 x ponad 2000 pikseli :!: i nierzadko ponad 4MB pojemności (jedna) :mrgreen: Warto z tego skorzystać! Możliwy jest orgazm :mrgreen: .
|
|
|
|
Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #27 : 19 Listopada 2009, 10:06:42 » |
0
|
Pełny (działający) link: http://www.saleensoftware.com/Flickr_Downloader.aspx Program po prostu wymiata  . Bóg zapłać Dobry Człowieku  .
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Piotrek
|
 |
« Odpowiedz #28 : 19 Listopada 2009, 19:23:20 » |
0
|
Przy oglądaniu zdjęć człowieka zatyka!! Coś wspaniałego!!
Na jednym ze zdjęć z Px38-805 (zwanego Leonem) na obrotnicy w Żninie, na kominie parowozu chyba widnieje napis "BASIA" ?? :smile:
|
|
|
|
|
|
|
Jarek Franczyk
|
 |
« Odpowiedz #29 : 19 Listopada 2009, 22:29:10 » |
0
|
(...) Bóg zapłać (...) Cieszę się, że mogłem choć nieco uszczęśliwić cofając was koledzy do lat 70-tych :mrgreen:
|
|
|
|
Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
|
|
|
student
|
 |
« Odpowiedz #30 : 24 Listopada 2009, 00:15:22 » |
0
|
na kominie parowozu chyba widnieje napis "BASIA" ?? No i właśnie ujrzała światło dzienne jedna z takich małych tajemnic tego parowozu O nazwie dowiedzieliśmy się analizując archiwalne zdjęcia kilka lat temu. Wiadomo, że imię nadano już w Białośliwiu najpóżniej w latach 70-tych XX w, może w nawiązaniu do zwierzęcia pociągowego (Baśka to wdzięczne imię dla klaczy). Musiałbym dokładnie sprawdzić, ale przez jakiś czas chyba było jeszcze imię napisane na tendrze - bodajże Bożena (?) Niestety jedyny znany nam, badaczom historii BKD, człowiek - długoletni naczelnik WMD Białośliwie - który mógł wiedzieć o co chodzi, nie żyje od ładnych paru lat... Pozdrowienia.
|
|
|
|
Rodzi się w bólach, ale zwali z nóg.
|
|
|
Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : 24 Listopada 2009, 19:42:51 » |
0
|
Być może to nawiązanie do starej tradycji torów normalnych, m.in. w parowozowni Kłodzko nadawano tekatkom żeńskie imiona, pamiętam takową, chodzącą na szlaku do Kudowy Zdroju, o wdzięcznej nazwie ILONA.
|
|
|
|
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #32 : 24 Listopada 2009, 21:42:51 » |
0
|
Swego czasu b. jedna z pomorskich drużyn trakcyjnych była bardzo rozmiłowana w "super -hicie" tamtych, dobrych niezapomianych lat. Swoją dwójkę nazwała - Isaura.
Były rozmaite imiona żeńskie, które nadawano parowozom / chyba lokomotywom/ ale imiona typowo polskie. Isaura była chyba najoryginajniejsza. I nie chcę być posądzony o brak tolerancji ale nie spotkałem / ani nie słyszałem/ o jakimś parowozie nazwanym przez drużynę np. Wojtuś :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #33 : 24 Listopada 2009, 21:51:14 » |
0
|
A jednak jest mężczyzna wśród dam, choć to bardziej transwestyt.
Myślę o marketingowym "Leonie" pochodzącym od przeobrażonej i wymienionej tu "Basi"...
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #34 : 24 Listopada 2009, 21:59:42 » |
0
|
Byli i wcześniej ..... ale na szczęście nie u nas: Józef Stalin, Feliks Dzierżyński :cry: i to nie pojedyncze przypadki tylko seryjni :cry:
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #35 : 24 Listopada 2009, 22:27:30 » |
0
|
seryjni Seryjni to i u nas byli, choć nie tak wybitne osobistości. Czym się bowiem na tle wspomnianych taki Truman wsławił?... Ogólnie wiadomo... nazwa ma być pieszczotliwa, a miedzy prawdziwymi mężczyznami to jedynie szorstka przyjaźń jest dopuszczalna. Jak tu natrzeć takiego "Hermanka" czy innego "Ludwiczka" oliwką żeby się ładnie błyszczał na słońcu... Zastanawia fakt, że gdy się spojrzy na seryjne przezwiska diesli czy elektrowozów, to... Byk, Helmut, Bolek i Lolek, Rusek, Czapajew, Enerdowiec, Czech, Anglik, Niemiec, Rumun no i najwyższa forma: Gagarin.
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #36 : 24 Listopada 2009, 22:33:42 » |
0
|
Byk, Helmut, Bolek i Lolek, Rusek, Czapajew, Enerdowiec, Czech, Anglik, Niemiec, Rumun no i najwyższa forma: Gagarin. A Ludmiła i Tamara?
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #37 : 24 Listopada 2009, 22:39:04 » |
0
|
A Ludmiła i Tamara? Jestem tendencyjny :razz: :mrgreen: Ale musisz przyznać, że przeważa rodzaj męski.
|
|
|
|
|
|
|
|
sinyou135
Młotkowy

Długość toru:: 85 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #39 : 04 Maja 2010, 18:27:43 » |
0