Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 06:22:46 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Modelarstwo kolejowe - forma popularyzacji czy przeżytek?  (Przeczytany 40564 razy)
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 21 Grudnia 2008, 20:23:10 »
0

A jak było z CD, ile kosztowały? Kto potrafił założyć stronę internetową czy pisać bloga?
Pisanie programów na obrabiarki CNC /?/ nie łamie licencji - o ile może być jakaś licencja.
Możliwe, że syn w domu już niedługo będzie mógł napisać sobie program.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #21 : 21 Grudnia 2008, 22:18:16 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 01:54:22 wysłane przez Phinek » Zapisane
Kajetan
Dyrektor
Długość toru:: 560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 22 Grudnia 2008, 00:52:35 »
0

Cytat: "Phinek"
proszę...

G-code...
CNC to temat - rzeka... Co ciekawe, obrabiarkę numeryczną do celów modelarskich da się zrobić domowymi sposobami przy doraźnym dostępie do warsztatu. Niestety kosztują części, tak mechaniczne jak elektroniczne. Z softem z tego co wiem nie jest źle.

Małe | Duże

Cytat: "tompalec"
To tak samo jak z paliwami alternatywnymi. Wystarczyło by kilka lat badań większości firm światowych nad zastosowaniem takich paliw w silnikach samochodowych przy czym cena byłaby porównywalna z dzisiajszymi. Tylko wiadomo że lobby krajów wydobywujących ropę naftową nie pozwoli na to. Pomyślcie czy USA, Rosja, mały Kuwejt czy Arabia Saudyjska pozwoliłyby na to? To byłby dla nich upadek. Daltego tak trudno przedostać się z nowymi technologiami na rynek.

:arrow: Tompalec żebyś wiedział ile pieniędzy wydaje się na w tzw. paliwa odnawialne... Między innymi mój wydział żyje de facto z badań nad panelami słonecznymi. Z wiatrem jest podobnie. W tą branże naprawdę na świecie pakowane są dziesiątki miliardów dolarów rocznie.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #23 : 22 Grudnia 2008, 09:07:14 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 01:54:42 wysłane przez Phinek » Zapisane
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 22 Grudnia 2008, 11:14:46 »
0

CNC to temat - rzeka...

No proszę, a ja tak niedawno w swej "firmie" sprawdzałem omodelowanie odlewnicze wykonane ręcznie.
Dziś koledzy mają do dyspozycji maszyny pomiarowe.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 22 Grudnia 2008, 12:21:01 »
0

Trzy lata temu, jeden z najlepszych makieciarzy architektonicznych robił dla mojej pracowni model. Wprowadził wtedy (mówił, że to nowość) "frezowanie". Oczywiście nie wszystko w modelu i jeszcze nie takie super precyzyjne.
Dostał model 3D z autocada.
www.skw.org.pl/miscellanea/misc/fk_model.jpg
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 28 Grudnia 2008, 09:36:35 »
0

Wy tu gadu gadu a ja troszkę ćwiczyłem, efekt średni ale coś tam się udało
Torów nie miałem, ale za to był kot Jatyś

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 28 Grudnia 2008, 11:21:12 »
0

Super. I dlatego pisałem że modelarstwo nigdy nie umrze. To ma dusze, którą sami możecie stworzyć. W zabawie na komputerze nigdy nie bedzie tego czegoś.

Kolejka
Mechanik
Długość toru:: 227 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 28 Grudnia 2008, 11:39:15 »
0

Ja od kilku lat już kleję modele, które można obejrzeć na mojej stronie: kartonowe, plastikowe. Mam również kolekcję modeli w skali TT, która powoli rozrasta. Obecnie kleję model kartonowy SM48, plastikowy ciężarówki MAN TGA XL, a wczoraj skończyłem kleić helikopter OH-6 A Cayuse. Jego zdjęcia są w tym miejscu. Chcę jeszcze kupić sobie kilka modeli kartonowych taboru kolejowego oraz plastikowych śmigłowców (po głowie mi chodzą Apache i Chinook). A jeśli chodzi jeszcze o TT-tkę, to powoli tworzymy makietę modułową (obecnie czekamy na zakup trawy na pierwszy moduł), której zdjęcia są tutaj.

Zapraszam na moje strony internetowe:
- www.gkw.tw53.webd.pl
- www.transport.tychy.glt.pl
Oraz kanał na YT: www.youtube.com/user/OKz32
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 28 Grudnia 2008, 11:58:10 »
0

Cytat: "tompalec"
Super. I dlatego pisałem że modelarstwo nigdy nie umrze. To ma dusze, którą sami możecie stworzyć.

Modelarstwo - jako samodzielna budowa modeli kolejowych - na pewno nie umrze, zawsze jakaś garstka ludzi, którym to sprawia frajdę - pozostanie. Bo można je robić praktycznie z niczego, poświęcając jedynie swój czas, póki się go ma. Albo poświęcając kasę na wspomniane technologie zaawansowane, jak fototrawienie, wycinanie laserem, frezowanie.
Natomiast kolekcjonowanie modeli fabrycznych chyli się ku upadkowi, i taka myśl mi przyswiecala, kiedy rozpoczynałem tą dyskusję.
I nie mieszajmy "zabawek kolejowych" czyli modeli fabrycznych jako formy popularyzacji kolejnictwa wśród dzieci i młodzieży, z zaawansowanymi technologiami Rapid Prototyping, które z tematem wątku czyli popularyzacją kolejnictwa mają zdecydowanie niewiele wspólnego....

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #30 : 28 Grudnia 2008, 16:39:16 »
0

Ja w Święta też wycinankę jedną kleiłem - wagon platforma ostrowiecka z 1924 roku (Modelik 9/08):

widok od spodu:

wózek i kłonice:

i na koniec na monitorze, gdzie na razie będzie stał:

Kartonowe modelarstwo wymaga czasu - to było klejone przez pięć dni po 2-3 godziny dziennie.
Teraz kolej na Px'a :wink:  Ale on to chyba zajmie ze dwa-trzy miesiące (albo i więcej) - zależy na ile szkoła i inne sprawy pozwolą się nim zająć...

To jest przekaz.
gajos
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 29 Grudnia 2008, 01:47:18 »
0

Od wiosny kleje T2-71, został tender, ale wychodzi mi on generalnie marnie, teraz wezmę się za Pxa i mam dylemat, 29 czy 48? a może Ol49? w kolejce są jeszcze Lxd2 i EN57

Maszynisto!
102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #32 : 11 Stycznia 2009, 22:28:44 »
0

Myślę ,że modelarstwo kolejowe nadal się utrzyma przez jakiś czas:
przykład?
firmy wysyłkowe wprowadzają nowe oferty:

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=15&przedm=1388757&sess_id=47208340

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=15&przedm=1388736

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
Mike Russ
Młotkowy
**
Długość toru:: 57 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 17 Stycznia 2009, 01:12:05 »
0

Modelarstwo komputerowe jest moim zdaniem dziedziną równoległą do modelarstwa, nazwijmy to, realnego. Warsztat jest inny, ale w gruncie rzeczy chodzi tu o prawidłowe odwzorowanie oryginału. I do tego dochodzi aspekt "grywalności": czy robimy model multiszczegółowy - redukcyjny - w dużej skali jako statyczny realny, lub statyczny komputerowy w środowisku np.3d studio max, które nie pozwala na uruchomienie "na makiecie". Czy też godzimy się z pewnymi uproszczeniami modelu na rzecz możliwości wprawienia go w zorganizowany ruch - bądź to na makiecie np. H0 - (tu dają się we znaki ograniczenia skali i możliwości obróbki materiału) bądż to w symulatorze, takim jak Ms Train Simulator, czy Trainz - gdzie model musi być uproszczony ze względu na płynność animacji w ruchu. Jedna dziedzina z drugą się przenikają i uzupełniają - bo zdjęcia dobrych modeli realnych wykorzystuje się jako tekstury do 3d, zaś z kolei modelarze realni mogą posiłkować się wymiarami modeli3d - które są robione w skali 1:1. I myślę, że w mistrzostwach modeli kolejowych (Targi modelarskie HOBBY w Poznaniu) kiedyś znajdzie się też konkurencja modelarstwa 3d.
A zabawa i tu i tam dla hobbysty jest przednia, i ilość roboczogodzin też zbliżona.
To samo dotyczy dioram, a w wypadku 3d- tras do symulatorów.
A czy się siedzi przy warsztacie, czy monitorze, to rzecz chęci, cierpliwości, gustu, miejsca, i kasy. Tyle że modelarstwo komputerowe jest tańsze, choćby ze względu na różnicę w cenie 1 metra mieszkania, a 1 GB twardego dysku... :wink:

Też myślę o Px-ie (do MsTS  :wink: ), ale obawiam się trochę tego modelu. Na razie 1Aw na tapecie...
Pozdrawiam

Modelarstwo komputerowe - nowe technologie w popularyzacji kolei wąskotorowych
Phinek
Gość
« Odpowiedz #34 : 17 Stycznia 2009, 09:44:21 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 01:55:09 wysłane przez Phinek » Zapisane
gajos
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 20 Lutego 2009, 00:22:08 »
0

A tu taki mój mały żarcik
Małe | Duże

Maszynisto!
Mallet
Mechanik
Długość toru:: 248 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 11 Kwietnia 2010, 22:29:50 »
0

A to mój ale za to bardzowąskotorowy. :mrgreen:
Małe | Duże
Phinek
Gość
« Odpowiedz #37 : 20 Kwietnia 2010, 17:03:15 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 01:55:25 wysłane przez Phinek » Zapisane
Ogryzek
Czytelnik

Długość toru:: 5 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 20 Kwietnia 2010, 20:36:50 »
0

Co do modeli kartonowych... Jeśli jest ktoś chętny posiadam co nie co w formie elektronicznej (skany) którymi chętnie się podzielę

Zapraszam na www.gssk.cba.pl
MBxc1
Młotkowy
**
Długość toru:: 53 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 20 Kwietnia 2010, 21:01:06 »
0

W takim razie ja poproszę  :mrgreen:
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!