Kolejka wąskotorowa o szerokości torów 900 mm między gruzińskimi miejscowościami Borjomi i Bakuriani powstała na przełomie XIX i XX w. Obecni prowadzone są przewozy pasażerskie między dwoma kurortami jednak do roku 1991 prowadzono także ruch towarowy. W roku 1967 trakcję parową zastąpiono elektryczną. Obecnie ruch prowadzony jest elektrowozami ЧC11 produkcji Czechosłowackiej ("krokodylami").
Będąc ze znajomymi w Gruzji w czerwcu 2013r postanowiłem zahaczyć o Borjomi aby zobaczyć tamtejszą kolejkę wąskotorową. Ze względu na bardzo napięty harmonogram nie zdecydowaliśmy się na przejazd kolejką, postanowiłem zatem wykonać trochę fotek w samym Borjomi i wydawało się, że będzie to zadanie trudne do realizacji.
Fotografowanie kolei w Gruzji dostarcza adrenaliny jaką mogły poczuć osoby bez zezwoleń chcące fotografować kolej w PRL. Już podczas pierwszych dni pobytu przekonałem się, że nie w każdym obszarze Gruzja zbliża się do UE, wyciągnięcie aparatu na stacji i wykonanie zdjęcia często kończyło się pojawieniem się znikąd policjantów i rozmowami, z których wynikało że nie można fotografować (na szczęście tylko tyle). Dlatego podszedłem do sprawy bardzo ostrożnie. Jak się okazało w turystycznym kurorcie Borjomi chyba wszyscy przyzwyczaili się już do turystów fotografujących kolejkę na stacji - jest to bowiem jedna z atrakcji tej miejscowości. Skoro na stacji się udało postanowiłem "pozwiedzać" dalej i zachowując czujność i ostrożność zacząłem zwiedzać „paszczę lwa” - teren zaplecza i lokomotywowni. Fotki robiłem nawet na dwóch kartach, aby coś zostało w razie "W"

.
Stacja osobowa mieści się przy peronie wyremontowanego dworca (w którym mieści się elegancka restauracja) zadbanej i czystej stacji szerokotorowej. Idąc wzdłuż torów biegnących po łuku mijamy lokomotywownię i dochodzimy do dużej wąskotorowej stacji towarowej, na której stoi duża ilość wagonów wszelkiej "krwi i maści" oraz pług odśnieżny na bazie wycofanej lokomotywy elektrycznej. Przed lokomotywownią spotkać można było sporą – jak na wąskotorowe warunki – ilość lokomotyw. Za stacją towarową, obok budki dróżnika ustawiono w charakterze pomnika parowóz Ь’ 48 z 1914r. Dróżnik obsługujący przejazd obok pomnika okazał się być bardzo sympatyczny i opowiedział krótko o historii kolejki – oczywiście na ile to było możliwe przy barierze językowej (z rosyjskim nie miałem nic do czynienia).
Zapraszam do galerii:
http://750mm.pl/index.php?action=media;sa=album;in=105Oficjalna strona kolejki:
http://bbr.railway.ge/