Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 02:53:45 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Trunki na wąskim torze...  (Przeczytany 188916 razy)
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #240 : 31 Sierpnia 2016, 17:08:13 »
0

Produkt minibrowaru Kowal z Koszalina.

* P1.jpg (195.51 KB, 800x536 - wyświetlony 1025 razy.)
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #241 : 31 Sierpnia 2016, 17:16:27 »
0

Romas - smaka narobić to każdy potrafi. Opisz, proszę, wrażenia smakowe.
Inna sprawa, to wyczuwam tu, iż słowo stało się ciałem. Pamiętacie wzorowane na reklamie Nokii hasło "Vodka connecting people"?
Jak wiadomo, koleje wąskotorowe rewalska i koszalińska nie darzą się sympatią. A tu taki miły akcent... Zawsze twierdziłem że najlepsza integracja jest przy dobrze obciążonym chmielową wilgocią stole! 

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #242 : 31 Sierpnia 2016, 17:49:47 »
0

Romas - smaka narobić to każdy potrafi. Opisz, proszę, wrażenia smakowe.
Mimo, że piwo lubię (byle zimne odpowiednio) to smakosz ze mnie żaden, więc opis będzie mocno subiektywny.
Bardzo dobre ! 

Piwo jest reklamowane na niemalże wszystkich "nowych" stacjach NKW, ale kupić udało nam się tylko w Trzęsaczu. Było zarówno w sklepie (ciepłe Szok ) , jak i na stacji (też ciepłe  Szok Szok ). Nabyłem, ale degustowałem dopiero jakieś 600 km później, po schłodzeniu.
"Jasna Para" to typowe piwo jasne, najmocniejsze w stawce, bo ma 6,6 wolta.
"Złoty Płomień" ma, jak twierdzi producent "smak miodowo-imbirowy z nutą maliny" o mocy 5,7.
Ostatni w peletonie jest "Ciemny Dym". To piwo ciemne (jak nazwa wskazuje) i ma 4,7 %.
Na każdej butelce producent umieszcza wpis:
Uczcij 120 rocznicę uruchomienia Nadmorskiej Kolei Wąskotorowej łykiem tradycyjnie warzonego piwa. Cenimy tradycję, bo wiemy, że to co dobre wymaga czasu i charakteru.
Jeśli moje informacje uznacie za mało precyzyjne, to nie pozostaje Wam nic innego jak odwiedzić kolejkę Gryficką i samemu skosztować tych specjałów. 
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #243 : 02 Stycznia 2017, 20:40:39 »
0

Oj, tak dawno tu nic nie było że aż forum ostrzega... Więc piwo wąskotorowe tylko lokalizacją, za to legendarnego browaru.
I nawet nawet  

Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #244 : 02 Stycznia 2017, 21:05:43 »
0

W latach 70-tych, kiedy pomieszkiwałem tamże, piwo to było w tradycyjnych wtedy piwnych butelkach na rynek krajowy - niskie, o dużej średnicy. Klasyczne wysokie butelko przeznaczano dla tzw piw eksportowych.
Piwo to nazywało się wówczas "Gnieźnieńskie".

https://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Niechanowo
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2017, 21:08:44 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #245 : 02 Stycznia 2017, 22:12:23 »
0

A tak zupełnie OT:
Co tam za interfejs audio masz w tle po lewej stronie od piwa? Jak się sprawuje?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 413 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #246 : 02 Stycznia 2017, 22:59:18 »
0

Jeszcze bliżej dawnej linii wąskotorowej leży browar Krajan w Trzeciewnicy, który leży dokładnie pomiędzy linią Trzeciewnica – Liszkowo Rozgraniczenie  a   Nakło Wąskotorowe – Kasprowo.

Jednak które istniejące i nieistniejące browary miały kiedyś bocznice wąskotorowe? Na szybko na pewno browar w Kobylepolu (Poznań).
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #247 : 03 Stycznia 2017, 00:39:30 »
0

Piottr_tt: Lexicon Lambda - póki co jeszcze nic poważniejszego nie robił, mam go od miesiąca może, ale w lutym będzie miał już konkretną wielośladową robotę, wtedy się okaże

Zgroza: Browar Kobylepole miał bocznicę normalnotorową. Jej sporej długości pozostałość leży w zagajniku po północnej stronie ulicy Stalowej, dochodząc niemal do samej Piwnej. Tor wąski wchodził ze Stalowej na południową stronę ulicy Kobylepole i biegł już wzdłuż ulicy w kierunku Szczepankowa. Nadal widać na gruncie niewielkie pozostałości.

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #248 : 04 Stycznia 2017, 16:54:10 »
+3

W takim razie trunki na wąskim torze w Krotoszynie:

http://forum.modelarstwo.info/threads/piwiarki.27146/page-8

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Misza
Młotkowy
**
Długość toru:: 136 m

W terenie W terenie

750 czytam od dawna

« Odpowiedz #249 : 09 Stycznia 2017, 00:19:55 »
0

Jeszcze bliżej dawnej linii wąskotorowej leży browar Krajan w Trzeciewnicy, który leży dokładnie pomiędzy linią Trzeciewnica – Liszkowo Rozgraniczenie  a   Nakło Wąskotorowe – Kasprowo.

Jednak które istniejące i nieistniejące browary miały kiedyś bocznice wąskotorowe?

Krajan - inaczej Nakło: Kilka metrów przed brama browaru jest przejazd, nic oprócz szerokiego placu i tego zakładu tam nie ma, wiec z ładowni/toru dodatkowego mógł korzystać głownie browar.
Dla zwiedzających okolice: na "wartowni") jest sklep firmowy- dzwonić dzwonkiem przy bramie..

Misza
Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 413 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #250 : 09 Stycznia 2017, 23:29:41 »
0

Krajan - inaczej Nakło: Kilka metrów przed brama browaru jest przejazd, nic oprócz szerokiego placu i tego zakładu tam nie ma, wiec z ładowni/toru dodatkowego mógł korzystać głownie browar.
Dla zwiedzających okolice: na "wartowni") jest sklep firmowy- dzwonić dzwonkiem przy bramie..

Browar nie mógł korzystać z ładowni, bo powstał w 1994 roku.
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #251 : 10 Stycznia 2017, 15:38:37 »
0

I zdaje sie, że Krajan był zaangażowany w kolejkę. Ktoś wie jak to dokładnie było z wlskami stojącymi pod browarem?

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
student
Mechanik
Długość toru:: 186 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #252 : 12 Stycznia 2017, 20:36:50 »
0

To ponoć był pomysł jednego z ówczesnych dyrektorów zakładu, żeby w jakiś sposób zaakcentować obecność dawnej kolejki. Był o tym artykuł chyba w "Głosie Nakła" tamtego czasu... W każdym razie skończyło się tylko na odstawieniu lokomotyw - tym bardziej, że cała okoliczna sieć poszła po 1999 r. obligatoryjnie na żyletki i po dawnym szlaku nakielskim pozostało tylko to, na czym te lokomotywy stały.

Pozdrowienia

Rodzi się w bólach, ale zwali z nóg.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #253 : 21 Lutego 2017, 16:42:21 »
+3

Z okazji wczorajszej bytności w Gryficach i Koszalinie nie omieszkałem skosztować owych, opisywanych przez Kolegę Romasa, produktów.
A dokładniej produktu butelkowego o nazwie Ciemny Dym.
No, cóż - piwko to ma raczej wartość sentymentalno-kolekcjonerską, gdyż do jakichś górnolotnych smakowo nie należy. Piana siada na nim jak Tupolew na brzozie - momentalnie. W smaku "Inkowa" goryczka, trochę stali z instalacji i... no właśnie - na tym się repertuar kończy. Moim zdaniem bardzo przypomina znane abstynentom Karmi. Ale uważam, że w gorący dzień schłodzone i wypite na dwa razy (z pauzą beknięciową) wspaniale ugasiłoby pragnienie.

Skosztowałem też piwa jasnego, które - tu przysięgam na św. Katarzynę - było jednym z najsmaczniejszych piw jakie ostatnio spożywałem. Lekko mętne, podobne w smaku do piwa Łaskie Żywe z browaru Koreb. Litrowy kufel bronxa lanego z kija wyżłopałem w kilka minut w koszalińskiej piwiarni "Kowal". Spokojnie przez godzinę wprowadził bym we wlew kolejne dwa, ale nie starczyło czasu.

Oczywiście, jak się domyślacie, pomimo zapewnień że owe piwa są "tradycyjne" i "miejscowe" ich produkcją zajmuje się dla marki "Minibrowar Kowal" duży, pomorski zakład, ale to już inna kwestia.

Lecz Nadmorska Kolej Wąskotorowa ma nie tylko trunki dla niewiast i dzieci - całkiem ciekawie się zapowiada czterdziestoprocentowa naleweczka p.t. Krople Maszynisty, którą również z podroży przywiozłem, ale o niej będzie w następnym odcinku, czyli mówiąc inaczej, jak ją wychłepcę. 

Juras XR4Ti
Młotkowy
**
Długość toru:: 103 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #254 : 22 Lutego 2017, 07:44:35 »
0

A co do elementów składowych owej nalewki coś wiesz? Może dało by się odtworzyć.. Jeśli oczywiście jej zacność potwierdzona zostanie.

pozdrawiam - Juras
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #255 : 24 Lutego 2017, 21:00:17 »
+1

No niestety - nalewka maszynisty wprost odwzajemnia aktualny poziom maszynistów z wąskiego toru - puka w dno. Tylko że od spodu.
Jest to jakaś mieszanina (chyba) spirolu bez akcyzy i syropu malinowo-jakiegoś.

Powiem tak: ze względu na sentyment do Gryfickiej KD nie napiszę, iż Krople Maszynisty są chujowe. Napiszę: one nie są nawet do dupy. Choć jedno i drugie określenie są, jakby nie patrzeć - kompatybilne.

To z tej okazji pozwolicie, że się odmelduję. Trochę jeszcze naleweczki do wypicia zostało...

Juras XR4Ti
Młotkowy
**
Długość toru:: 103 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #256 : 24 Lutego 2017, 21:42:27 »
0

No to eeee... smacznego. Ja się męczę z czarną Łomżą, którą zabijam smak ,,bekasa", czyli szampana pitego na urodziny ,,mejżony". Jutro będę przelewał naleweczkę na kwiat jaśminu. Ciekawe co z tego wyszło...
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #257 : 02 Czerwca 2018, 20:58:06 »
+5

Dziś o piwkach będących, a właściwie pragnących być reklamą kolei rewalskiej, czy tam jak ktoś uważa nadmorskiej.
W prawdzie już pisałem półtora roku temu o jednym z piwek, ale niedawno trafił do mnie cały zestawik 4 tysiącmilimetrowych bronxów i teraz o tym opowiem, uprzedzając na wstępie, iż finał wywali z buciorów.

No to jedziemy - prezentacja kandydatów:

Latarnik rewalski (data ważności 28 lipca 2018 r.) piwo pszeniczne sprawiające wrażenie rozwodnionego pszenicznego. Cienkie, gorzkie, trochę bez smaku, ale po dodatku soku staje się nawet pijalne dla niewiast. Nazwa wzięła się zapewne z tego, że po nim człowieka czyści, znaczy musi latać do kibelka, ale pszeniczne tak mają.

Jasna para (termin rewizji 22 stycznia 2019 r.) niepijalne, smak brudnej butelki. Coś na pograniczu serowej nuty skarpet. Jak ktoś pił drzewiej piwa z lokalnych GieeSowskich rozlewni, to wie o czym mowa. Jest to typowy przykład nieutrzymania czystości gdzieś na ciągu linii produkcyjnej.

Złoty płomień - uuu...! o tym za chwilę...

Ciemny dym (atest do 23 stycznia 2019 r.) smak spalonego stycznika z lekką nutką kartonu. O ile jeszcze w styczniu 2017 r. próbując to piwo można było coś nie-negatywnego napisać, o tyle teraz smak jest tragiczny. Miałem wrażenie jakby powstało w wyniku przepłukiwania linii do produkcji portera. Wmusiłem w siebie pół, resztę wylałem. Gorzkie i wodniste.

No to wróćmy do płomienia (świadectwo sprawności ważne do 23 września 2018 r.) - jasne piwo o smaku miodowo-imbirowo-malinowym. Nawet może i było by znośne gdyby nie... A zobaczcie sami - smacznego!

Dobra, zrzyganie się było wliczone w cenę. Bo zawsze trzeba się liczyć że coś nam somatycznie nie przypasuje. Jednak teraz czas na wisienkę na torcie. Patrząc na etykiety dojrzałem coś mi znajomego. Zgadniecie co? A popatrzcie poniżej:

To zdjęcie zostało wykonane przeze mnie w południe dnia 16 kwietnia 2006 r. na stacji Popiele podczas odbiorów parowozu po naprawie. Co to ma wspólnego z tematem? Otóż ktoś bez mej zgody i wiedzy wykorzystał fotę do ozdobienia tych paskudnych płynów.

No trudno, nie będę się o to szarpał, bo przecież w sumie sprzedaż tych butli z takim ładnym parowozikiem idzie na szczytny cel wąskotorowy kolei na której stawiałem swe pierwsze korki jako maszynista, ale nie mogę przeboleć że mą fotą opakowane jest coś, czego ja, stary chlejus który piwsko żłopie zawodowo, a i prytą siarkową nie pogardzi, nie byłem w stanie przełknąć! Tak się nie robi!...

P.S.
Zapytany Kolega, doświadczony w podobnych sporach prawnych bo kilka razy skradli mu zdjęcia, co mam z tym fantem uczynić, udzielił odpowiedzi:
- Niech ci przyślą kilka skrzynek piwa za to że zapomnisz o całym zajściu.
- Grzegorz, a chcesz kilka worków zgniłych ziemniaków w prezencie?
- Nie kumasz? Piwo wylejesz, ale butelki sprzedasz i zawsze jakiś grosz wpadnie.
Teraz właśnie patrzę że butelki na etykiecie mają adnotację bezzwrotne.

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #258 : 04 Czerwca 2018, 08:34:06 »
0

To jest świetna okazja żeby kosztem tych niedoszłych adeptów piwowarstwa podreperować budżet kolejki.
W ramach zadośćuczynienia za tak jawne i bezczelne naruszenie praw autorskich zażądałbym wpłaty okrągłej sumy na cele statutowe wybranej kolejowej OPP.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #259 : 04 Czerwca 2018, 12:24:02 »
0

Weekend przewaliłem, a jakże, piwnie - toteż mojej obecności na Forum brakło, tymczasem nadszedł znienawidzony poniedziałek, spoglądam w ten zacny temat, widzę rześkie piwka z - olaboga! - parowozem na etykiecie, a im dalej w tekst, tym bardziej mi się "cofnęło". Cóż za idealna motywacja na kaca!

Niestety - po boomie małych browarów od około 2007 roku, mega ciężko, naprawdę mega ciężko znaleźć godny polecenia, klasowy trunek, który nie nadaje się najwyżej do zlewu. Małe serie wytwarzane często w niewielkich, lokalnych browarach "żerują" właśnie na tym, iż są - na swój sposób - wyjątkowe. Propagują przy tym często lokalny patriotyzm, co jest jedyną żyłką emocjonalną, pozwalając wypić taki płyn.
Dla przykładu, nieopodal mego miejsca zamieszkania znajdują się trzy, nomen omen lokalne browary. Jeden większy, łódzki, dwa mniejsze - łaski i zduńskowolski. O ile łódzki poszedł w "masówkę", propagując, a jakże, motywy Łodzi, o tyle browar Staropolski to ścierwo jakich mało, w dodatku do niedawna sprzedawane w butelkach plastikowych. Łask zaś wydawał się porządnym producentem, ichniejsze miodowe pozwalało "zakończyć" każdą imprezę silnym "zmuleniem", jakiego dostarczało to piwo, niemniej zdarzało się, że ktoś zajrzał do butelki, gdzie potrafiły pływać różne ustrojstwa, jak na fotografii Kuca.
No ale z drugiej strony, ma to też swój urok, prawda? Kupujesz piwo z Bóg wie skąd, z Bóg wie jaką zawartością o Bóg wie jakiej jakości i smaku. Trochę jak loteria, acz z góry można zakładać, że piwo wyląduje w koszu. Jak ktoś nie jest piwoszem, ceniącym sobie smak gorzkiego, rześkiego, oszronionego trunku wyłowionego z chłodnej studni, to pewnie "przełknie" nawet i Staropolskie...

Kto to produkuje? Co jest napisane na etykietce?

Filozofia sztuką życia...!
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!