wiat kolejek wskotorowych SMF
21 Wrzenia 2026, 12:51:26 *
Witaj
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona gwna   Pomoc Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kolejka torfowa w Turze  (Przeczytany 8140 razy)
Atterdag
Mechanik
Dugo toru:: 196 m

W terenie W terenie

« : 16 Lipca 2009, 17:56:55 »
0

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może czy pozostały jakieś relikty po kolejce dowożącej urobek z odkrywki torfu w Turze nad Notecią do opalanej nim huty szkła. Przerzucenie się z torfu na drewno i węgiel nastąpiło w 1 połowie XX wieku, a sama kolejka nie znajduje się na żadnej z map. Trafiłem jedynie na wspomnienie w jednej rozprawie doktorskiej iż takie ustrojstwo funkcjonowało w podanych ramach czasowych.

Jedyny ślad jaki do tej pory udało mi się znaleźć to na jednej z map wyrysowany jest nasyp o kształcie łuku prowadzący na teren dawnej odkrywki.

Ha!
lisiogonek
Zawiadowca
Dugo toru:: 305 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 17 Lipca 2009, 11:32:46 »
0

Kiedyś (mówimy tu o późnych latach 80' ) widziałem coś na kształt takiego nasypu mniej więcej wzdłuż Noteci  kilkaset metrów (może trochę przesadzam ale to było dawno i nie pamiętam dokładnie) w kierunku Nakła za hutą . Wtedy myślałem że to był wał przeciwpowodziowy - ale kto wie? może to było dla potrzeb kolejki?

TWKP : LKM 26004 - już pod parą!
Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 18 Lipca 2009, 22:06:19 »
0

To najprawdopodobniej było właśnie to. Ostatnio niestety miałem za mało czasu i nie zdążyłem tego poszukać w terenie. Bardziej się wtedy skupiłem na okolicznych łakach i na hucie, która kiedyś była ewenementem w skali kraju.

Wielkie dzięki za pomoc.

Ha!
Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 02 Sierpnia 2009, 14:01:44 »
0

Znalazłem dobrą mapę. Wydaje mi się iż nasypy są pozostałością po starszym torowisku, a ostatnio używane szło widocznym wyraźnie wykopem - o ile się nie mylę na tej mapie idzie nim droga. Głupio by było pomylić ją z rowem melioracyjnym. Dla pewności zerknę na geoportal.

Sprawdziłem, droga i nieużytki. Zajrzę przy okazji i odszukam w terenie. Chyba że mnie Lisioogonianie wyprzedzą

Ha!
lisiogonek
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 03 Sierpnia 2009, 13:43:58 »
0

Spróbuję zasięgnąć wiadomości u mojej Babci, która pracowała w hucie szkła w Turze - ale skądinąd wiem że za jej czasów huta była opalana węglem...(mam na myśli lata ~50 do końcówki 70' ). A czemuż to ta huta miała by być tak wyjątkowa w skali kraju?

Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 03 Sierpnia 2009, 19:18:17 »
0

Ponieważ do początków XX wieku była opalana torfem i posiadała właśnie własne wyrobisko i kolejkę dla własnych potrzeb. Przestawioną ją na węgiel w czasach krótko "powersalskich".

Ha!
lisiogonek
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 03 Sierpnia 2009, 21:25:31 »
0

Dowiedziałem się niedawno, że był projekt podciągnięcia bocznicy kolejowej ze stacji Rynarzewo-Zamość. Był podobno dość zaawansowany i nie wiem czemu nie został zrealizowany. Pewien mój kolega z pracy kiedyś pracował w Turze w hucie i objaśnił mi którędy miała prowadzić.

marcinzbugaja
Czytelnik

Dugo toru:: 5 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 06 Marca 2010, 23:31:49 »
0

http://www.mapy.blink.pl/100000/224_nakel.jpg kolejka jest na tej mapie.
biegnie od zakładu wzdłuż rzeki na płn brzegu, a potem przechodzi mostem na południe do kopalni torfu.
Atterdag
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 08 Marca 2010, 00:55:59 »
0

A czy aby nie ma też jej po drugiej stronie? Tak to wygląda. Zakład potrzebował zapewne sporo opału, a torf zbyt energetyczny nie jest.

Ha!
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!