Kajetan
|
 |
« : 27 Września 2009, 20:43:30 » |
0
|
Wczoraj miałem okazję odwiedzić kolej Ostra Sodermanslands Jarnvag, która właśnie obchodziła swoje 50 urodziny. Czemu tak mało? Ano dlatego, że jest to kolej muzealna, postawiona od zera na starotorzu rozebranej kolei normalnej. Mimo tego, jak najbardziej jest na co popatrzeć, bo tabor mają prześliczny. http://picasaweb.google.com/kajetan.rozycki/OSLJ#Cała linia ma 3,6 km. Na trasie są dwie mijanki i jeszcze dwa przystanki. Aktualnie trwa budowa 10km odnogi. http://www.oslj.nu
|
|
|
|
|
|
|
walec93
Nowicjusz

Długość toru:: 14 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 27 Września 2009, 21:41:45 » |
0
|
Rozstaw oczywiście 600mm ??
|
|
|
|
|
|
|
Kajetan
|
 |
« Odpowiedz #2 : 27 Września 2009, 21:47:03 » |
0
|
Rozstaw oczywiście 600mm ?? W rzeczy samej.
|
|
|
|
|
|
|
vutik
Młotkowy

Długość toru:: 126 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 27 Marca 2013, 14:37:01 » |
0
|
Nasze Px-y w parku rozrywki w Hillerstorp chyba mają się dobrze: Px29-1710 w 2008 roku
Px48-1925 i Px29-1710 w 2011 roku
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #4 : 27 Marca 2013, 16:08:54 » |
+2
|
1925 ze zgarniaczem krów i przebudowanym zbieralnikiem wygląda dość kontrowersyjnie. Kojarzy mi się z potworkiem z Osielska. Natomiast przy Px29 żal dupę ściska, że mają tam cztery a my w Polsce dwa... Chociaż gdyby te peiksy zostały w PL, to pewnie już dawno byśmy się nimi ogolili...
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Brood.K
|
 |
« Odpowiedz #5 : 27 Marca 2013, 16:28:33 » |
+3
|
Szczerze? Mi tylko szwedzki język tu nie pasuje. Za to radocha jest, że maszynki żyją - i pewnie jeszcze pożyją. No i klimat osiągnięto nielichy - jestem pod wrażeniem scenek rodzajowych 
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #6 : 06 Października 2013, 20:50:37 » |
+1
|
Nie chciałbym być kontrowersyjny, ale co to za moda na miasteczka westernowe? Amerykanie udają Europe i budują np. sztuczną Wenecję w Las Vegas. A Europa udaje USA i powstają miasteczka w stylu dzikiego zachodu. Rozumiem, że odtwarzanie drugiej połowy XIXw. może być inspirujące, ale dlaczego akurat Stany? Nie mogą to być np. Prusy? Albo carska Rosja? Swoją drogą dobrze, że te parowozy nadal służą. Ale trochę szkoda, że okaleczone.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Cordylus
|
 |
« Odpowiedz #7 : 07 Października 2013, 00:39:51 » |
+2
|
Miasteczko w stylu carskiej Rosji? Mi pasuje! To przy której wąskotorówce to budujemy?
|
|
|
|
|
|
|
MichałŁ
|
 |
« Odpowiedz #8 : 07 Października 2013, 07:47:26 » |
0
|
Ja tam zawsze jestem pozytywnie nastawiony jeżeli jakaś maszyna działa niż ma być wsadem hutniczym. Ale w tej Szwecji nie ma żadnego dozoru czy co ? Przecież to co widać na filmiku nie wygląda ciekawie.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #9 : 07 Października 2013, 08:15:30 » |
0
|
Ja tam zawsze jestem pozytywnie nastawiony jeżeli jakaś maszyna działa niż ma być wsadem hutniczym. Ale w tej Szwecji nie ma żadnego dozoru czy co ? Przecież to co widać na filmiku nie wygląda ciekawie.
...ale że co dokładnie? PS. Ilość obrotów rękojeścią inżektora zaskakuje 
|
|
|
|
|
|
|
MichałŁ
|
 |
« Odpowiedz #10 : 07 Października 2013, 12:43:30 » |
0
|
Np. stan manometru kotłowego u nas to by nie przeszło. Nie wiem czy też te wszelkie nieszczelności z armatury były by mile widziane przez inspektora.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #11 : 07 Października 2013, 13:00:10 » |
0
|
Jeszcze chyba naprawde dziurawego czajnika nie widziałeś  Do tego ruch normalny prowadził a na połączeniach nitowych walczaka była fontanna ...
|
|
|
|
|
|
|
MichałŁ
|
 |
« Odpowiedz #12 : 07 Października 2013, 13:36:59 » |
+1
|
No niestety nie widziałem bo sprzęt na którym miałem okazję jeździć był lepiej utrzymany.
|
|
|
|
|
|
|
Kajetan
|
 |
« Odpowiedz #13 : 27 Kwietnia 2017, 00:17:21 » |
+2
|
Stadler dostarczy wąskotorowe elektryczne pociągi do SztokholmuCiekawostka: W Sztokholmie funkcjonuje po dziś dzień wąskotorowa kolejka podmiejska "Roslagsbanan". W charakterze bardzo podobna do naszej WKD. Stacja końcowa Stockholms Ostra (Sztokholm-Północ) usytuowana jest w bliskości metra (stacja "Politechnika"). Rozstaw to 891 mm (trzy stopy staro szwedzkie - nie mylić z trzema stopami Szweda). Wagony są z połowy lat 80-ych i jako rozmiarami przypominają nasze klasy rumuńskie (nawet przejścia międzywagonowe są takie same).  Kiedyś "system" kolejek 891mm ciągnął się wiele kilometrów na północ od Sztokholmu, sięgając Uppsali i dalej. Z czasem jego północna część została zlikwidowana, za wyjątkiem liczącej 21 km muzealnej kolei Uppsala - Faringe http://www.lennakatten.se/Foto z czasów dawniejszych   Źródełko (więcej zdjęć) Źródełko (więcej zdjęć)
|
|
|
|
|
|
|
|