andrzej2110
|
|
« : 13 Października 2009, 13:58:33 » |
0
|
Cisza na temat tej kolejki. Były plany dojazdu do Makowa ale nastała cisza.
A wiec:
Co tam w Mławie słychać??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
adam
|
|
« Odpowiedz #1 : 14 Października 2009, 19:02:53 » |
0
|
Wystarczy do Mławy się udać i widać , jak Pan Gajkowski zasuwa sam , maluje , odnawia , sprząta , wszyscy go kochali do czasu , jak na kolejce by sie znalazł dobry wujek duża kasa to znów wszyscy o nim by sobie przypomnieli , a tak to zapomnieli bądz nie znają.
|
|
|
|
Zarząd Kujawskich Kolei Dojazdowych w Krośniewicach
|
|
|
gagarek
Młotkowy
Długość toru:: 77 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #2 : 14 Października 2009, 20:04:11 » |
0
|
w miarę wolnego czasu i do pana Gajkowskiego przyjedzie dwóch ostatnich wolontariuszy, aby trochę pomóc co można..., echhh aż siły i chęci nieraz odpadają, ale szkoda taka kolejka w takim dobrym stanie upadła... Szkoda już tych 3 lat kiedy się na niej działa w wolnej chwili. A przyjaciele, zawsze się zjawiają kiedy pieniądze się pojawiają, a ile ja swoich prywatnych pieniędzy utonąłem w kolejkę... chyba cały garniec.
A tak poza tym. stan na kolejce jest niewesoły. W tym roku pojawił się ubytek toru w słynnym naszym Nosarzewie. Zginęło 200 m toru, a raczej zostało pocięte na odcinki 5 metrowe, większość została zabezpieczona, ale co można zrobić z szyny 5 metrowej???. A dzień wcześniej po tym odcinku toru jechał pociąg gospodarczy. Bezczelność złodzieji nie zna granic. Jako szlak przejezdny jest odcinek Leszno-Przasnysz-Grudusk. Odcinek w stronę Krasnego został zamknięty ze względu na zły stan przyczółków mostowych w Augustowie. A lokomotywy u nas. Wls i Lxd2-293 forever. W wolnej chwili i możliwości grzebię przy 323, ale z nią zobaczymy co będzie.
A tak pozatym nie jest pięknie....
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #3 : 16 Października 2009, 14:00:13 » |
0
|
Ja też już od dłuuuuższego czasu musze pracować sam. Wolontariat raczej nie chętnie podchodzi do prac torowych, a już napewno do podbijania podkładów :wink: Te pocięte szyny można podmienic z szynami na jakiejś małouczęszczanej bocznicy ale trzeba wziąść pod uwagę większą ilość łubek. Terminy robót torowych mam napięty do kwietnia. Później będe mógł pomóc wam przy ewentualnych pracach torowych :wink:
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
Mario
Nowicjusz
Długość toru:: 15 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #4 : 29 Października 2009, 17:12:44 » |
0
|
dwóch ostatnich wolontariuszy kogo masz na myśli?? Obecnie Mławą zajmuje się 3 wolontariuszy. Wszyscy jesteśmy miejscowi- jeden mieszka przez płot z kolejką, ja jestem tam pare razy dziennie, a ok. 2 miesiące temu dołączył do nas mój kolega z pracy. Tak się akurat składa że znów pracuję w firmie "kow-kot" która wynajmuje wagonownię a więc nawet w pracy widzę co sie dzieje bo nie zamykamy drzwi. Nowy wolontariusz przywiózł na stałe swojego psa (wilczura) i osiedlił go na stacji. Codziennie nasze wizyty kończą się obchodami całego obiektu. Wagon 1aw stojący przy E7 równierz kontrolujemy, nawet powiem że cały wrzesień i część października jeździliśmy do niego drezyną w godzinach popołudniowych, równierz w weekendy, kiedy widziało nas mnustwo spacerowiczów w okolicach mławskiego lasu, dzięki czemu w Mławie rozniosła się informacja że coś tu się jednak na tej wąskotorówce dzieje... Zaraz po tym stację zasypywały wizyty miłośników z aparatami z róznych stron, nawet ks. proboszcz parafii sąsiadującej z kolejką zainteresował się naszym ruchem i sprowadził dwóch malarzy którzy zrobili 2 dzieła przedstawiające parowóz px 48 1758 które powędrowały na jakąś znaną galerię, oprócz tego obiecał nam pomoc, chciałby wozić parafian do Rostkowa... Równierz szkoły są chętne na przewóz dzieci i jakieś imprezy... Mamy też chętnych, którzy pojechali by z nami do Nosarzewa pomagać przy uzupełnianiu toru, i czekamy tylko na Piotrka żeby się za to zabrać. Wracając do stacji to zabieram się też za montarz kamery monitorującej teren. Mam też plan na niedrogi i dobry system alarmowy. Poza tym jakiś czas temu równierz my pozbylismy się meneli pijących i zaśmiecających nasze wagony. Kiedy zauważamy coś dziwnego zostajemy na noc, zdarzało się że przeganiało sie nie jednych złomiarzy, nie raz interweniowała policja. Nie raz bywało że w późniejszych godzinach wieczornych nie wiedomo po co zajezdżał jakiś samochód, ale jak tylko zobaczył światła naszych latarek podążające ku niemu i usłyszał słowa "Mławska kolej wąskotorowa proszę opuścić teren" i towarzyszący temu dźwięk naszych krótkofalówek- uciekali. Teraz jest tu duuużo dużo spokojniej, przydało by się skosić teren, ale poza tym ok. Jeśli interesuje Was aktualna sytuacja w Mławie- pytajcie ludzi z Mławy czyli nas. Duzo by tu jeszcze pisać ale konczę bo jadę na stacje zawieść psom jedzenie i posprawdzać czy wszystko ok. Kolego "Gagarek" nie wiem kogo masz na myśli mówiąc że jest dwóch ostatnich jak jestesmy my, i zapomniałeś o Tomku z Makowa- on też duzo robi... echhh aż siły i chęci nieraz odpadają, ale szkoda taka kolejka w takim dobrym stanie upadła... jeszcze nie upadła. I podkreslam że nam siły i chęci nie padają i nie padną...
|
|
|
|
|
|
|
E583.002
|
|
« Odpowiedz #5 : 30 Października 2009, 09:03:06 » |
0
|
zapomniałeś o Tomku z Makowa- on też duzo robi... Nieposkromiony wróg wszelakiej roślinności
|
|
|
|
Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #6 : 31 Października 2009, 14:05:13 » |
0
|
Domyślam się,iż między innymi kolega Gagarek miał na myśli także i mnie. Ale życie nabrało takiego tempa, że mam teraz znacznie mniej czasu, dalej do MKD - mieszkam teraz z Rodzinką w Mińsku skąd pozdrawiam ekipę MKD w jakimkolwiek składzie by niebyła...
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #7 : 22 Listopada 2009, 18:38:50 » |
0
|
Witam. Mam pytanko skierowane raczej do "Mario"... Co aktualnie dzieje się na MKD? Pisałem na priv'a ale odpowiedz nie nadeszła- może po prostu nie miałeś czasu zajrzeć na forum, nie wiem- wiec jak możesz to daj znać.
Pozdrawiam, Przemek
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Mario
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #8 : 24 Listopada 2009, 14:07:47 » |
0
|
Witam Cię Przepraszam że nie odpisywałem ale nie było mnie jakiś czas bo zeszło mi się a właściwie nam nad łatwieniem części do SM03 i WLS150, przy okazji łatwieniem ciągnika do ściągnięcia wagonu 1AW z E7 oraz tabliczek informacyjnych (z napisem "teren kolejowy nieupoważnionym wstęp wzbroniony") na stację w Mławie. Zaraz napiszę Ci na PW szczegóły. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
gagarek
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #9 : 25 Listopada 2009, 19:51:27 » |
0
|
informacyjnych (z napisem "teren kolejowy nieupoważnionym wstęp wzbroniony") Brzmi to jak tabliczka z czasów PRL, gdzie przebywanie miłośnika na terenie kolejowym równało się ze szpiegostwem A nie ładniej by brzmiało: "Przebywanie bez zgody naczelnika stacji surowo zabronione"? Trochę otwórzcie się na miłośników kolei, bo wśród nich może znajdzie się przyszły wolontariusz, no chyba że dalej chcecie walczyć sami
|
|
|
|
|
|
|
Mario
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #10 : 26 Listopada 2009, 17:27:39 » |
0
|
pomyślimy, pomyślimy z tym napisem, na razie trzeba uczulić tutejszych mieszkańców że kolejka nie stoi otworem dla pijaków, złomiarzy i innych gnojków dla zabawy zaznaczając że wólka nie należy do najprzyjemniejszych i najspokojniejszych dzielnic Mławy. A efekty "oczyszczania" stacji z w/w wizyt już widać
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #11 : 29 Listopada 2009, 15:12:04 » |
0
|
Witajcie... Mario, dzięki za info na priva. Co do Wólki to temat znam dość dobrze od Teściowej :grin: -ze swoją Połówką poznaliśmy się na MKD i niedługo się pobieramy :grin: :grin: :grin: Co do informacji o terenie kolejowym sugeruje jednak wersje Gagarkową - polepsza PR,bo teren.... pachnie jak nic PRLem, Swoją drogą jeśli mogę zasugerować to na początek w miarę regularnie przydało by się podawać "info z życia kolejki" chociażby za pomocą szacownego forum- da to odczuć, że kolejka jeszcze żyje... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Mario
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #13 : 06 Grudnia 2009, 00:32:21 » |
0
|
Ten przejazd odbył się na odcinku Przasnysz-Leszno z okazji dożynek w Lesznie. W wagonie barowym odbyła się degustacja "swojskiego" jadła które przygotowało gospodarstwo agroturystyczne z Przasnysza w celu wypromowania swoich usług. Skład przedstawiał się tak: 2x bxhpi prowadzone przez WLS 150 7615.
|
|
|
|
|
|
|
Misiek_K
|
|
« Odpowiedz #14 : 15 Grudnia 2009, 12:39:08 » |
0
|
Pochwalicie się dofinansowaniem jakie dostała gmina Krasne projekt kolejki z funduszy europejskich?
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #15 : 15 Grudnia 2009, 14:46:39 » |
0
|
Ciekawa informacja, także będę wdzięczny za rozwinięcie tego tematu...
Pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
gagarek
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #16 : 15 Grudnia 2009, 18:39:48 » |
0
|
Ciekawa informacja, tylko ciekaw jestem ile rzeczywiście dostanie kolejka, czy w ogóle coś dostanie, a ile Gmina Krasne schowa na lepsze czasy. Wiem tyle, że o pieniądzach się mówi od dłuższego czasu, a póki co to tylko się słyszy.... Mają być, a kiedy i czy w ogóle. Znak zapytania. A kolejny sezon kolejka przeszła w dziurawych butach
|
|
|
|
|
|
|
Misiek_K
|
|
« Odpowiedz #17 : 16 Grudnia 2009, 11:05:46 » |
0
|
Ciekawa informacja, także będę wdzięczny za rozwinięcie tego tematu...
Pozdrawiam... Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych opublikowała wstępną listę zatwierdzonych projektów, na której do realizacji przewidziana jest kolejka wąskotorowa o której dofinansowanie zabiega gmina Krasne.
|
|
|
|
|
|
|
Mario
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #18 : 18 Grudnia 2009, 20:33:29 » |
0
|
jak najbardziej kolejka dostanie, nie wiem jeszcze dokładnie ile ale ma być wyremontowana. Gmina Krasne nie może sobie schować ich na lepsze czasy bo pilnuje ich człowiek z unii (tak mi powiedział Piotr G.) Poza tym projekt kolejki przewyższył projekt budowy pływalni w Przasnyszu (ze względu na zabytek). Można o tym przeczytać w lokalnej prasie ("Kurier Mławski"). Ponadto w zeszłym tygodniu radio RDC wyemitowało wywiad którego udzieliliśmy na temat kolejki podczas bitwy pod Mławą.
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #19 : 20 Grudnia 2009, 16:41:56 » |
0
|
Jak byś mógł to daj znać który to był numer lub jak masz możliwość to wklej skana artykułu... Zaglądałem na ich stronę i było głównie o kolesiu który komuś siekierą dał po łbie czy coś... Pozdrawiam i dzięki z góry, Przemek
|
|
|
|
|
|
|
|