Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Grudnia 2024, 08:43:10 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co tam w Mławie słychać??  (Przeczytany 321985 razy)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2694 m

W terenie W terenie

« : 13 Października 2009, 13:58:33 »
0

Cisza na temat tej kolejki. Były plany dojazdu do Makowa ale nastała cisza.

A wiec:

Co tam w Mławie słychać??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
adam
Zbanowany
Mechanik
Długość toru:: 180 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 14 Października 2009, 19:02:53 »
0

Wystarczy do Mławy się udać i widać , jak Pan Gajkowski zasuwa sam , maluje , odnawia , sprząta , wszyscy go kochali do czasu  , jak na kolejce by sie znalazł dobry wujek duża kasa to znów wszyscy o nim by sobie przypomnieli , a tak to  zapomnieli bądz nie znają.

Zarząd Kujawskich Kolei Dojazdowych w Krośniewicach
gagarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 77 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 14 Października 2009, 20:04:11 »
0

w miarę wolnego czasu i do pana Gajkowskiego przyjedzie dwóch ostatnich wolontariuszy, aby trochę pomóc co można..., echhh aż siły i chęci nieraz odpadają, ale szkoda taka kolejka w takim dobrym stanie upadła... Szkoda już tych 3 lat kiedy się na niej działa w wolnej chwili. A przyjaciele, zawsze się zjawiają kiedy pieniądze się pojawiają, a ile ja swoich prywatnych pieniędzy utonąłem w kolejkę... chyba cały garniec.

A tak poza tym. stan na kolejce jest niewesoły. W tym roku pojawił się ubytek toru w słynnym naszym Nosarzewie.  Zginęło 200 m toru, a raczej zostało pocięte na odcinki 5 metrowe, większość została zabezpieczona, ale co można zrobić z szyny 5 metrowej???. A dzień wcześniej po tym odcinku toru jechał pociąg gospodarczy. Bezczelność złodzieji nie zna granic. Jako szlak przejezdny jest odcinek Leszno-Przasnysz-Grudusk. Odcinek w stronę Krasnego został zamknięty ze względu na zły stan przyczółków mostowych w Augustowie. A lokomotywy u nas. Wls  i Lxd2-293 forever. W wolnej chwili i możliwości grzebię przy 323, ale z nią zobaczymy co będzie.

A tak pozatym nie jest pięknie....
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #3 : 16 Października 2009, 14:00:13 »
0

Ja też już od dłuuuuższego czasu musze pracować sam. Wolontariat raczej nie chętnie podchodzi do prac torowych, a już napewno do podbijania podkładów :wink:
 Te pocięte szyny można podmienic z szynami na jakiejś małouczęszczanej bocznicy ale trzeba wziąść pod uwagę większą ilość łubek.
 Terminy robót torowych mam napięty do kwietnia. Później będe mógł pomóc wam przy ewentualnych pracach torowych :wink:

POZDRAWIAM !!!
Mario
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 29 Października 2009, 17:12:44 »
0

Cytat: "gagarek"
dwóch ostatnich wolontariuszy

kogo masz na myśli??
Obecnie Mławą zajmuje się 3 wolontariuszy. Wszyscy jesteśmy miejscowi- jeden mieszka przez płot z kolejką, ja jestem tam pare razy dziennie, a ok. 2 miesiące temu dołączył do nas mój kolega z pracy. Tak się akurat składa że znów pracuję w firmie "kow-kot" która wynajmuje wagonownię a więc nawet w pracy widzę co sie dzieje bo nie zamykamy drzwi. Nowy wolontariusz przywiózł na stałe swojego psa (wilczura) i osiedlił go na stacji. Codziennie nasze wizyty kończą się obchodami całego obiektu. Wagon 1aw stojący przy E7 równierz kontrolujemy, nawet powiem że cały wrzesień i część października jeździliśmy do niego drezyną w godzinach popołudniowych, równierz w weekendy, kiedy widziało nas mnustwo spacerowiczów w okolicach mławskiego lasu, dzięki czemu w Mławie rozniosła się informacja że coś tu się jednak na tej wąskotorówce dzieje... Zaraz po tym stację zasypywały wizyty miłośników z aparatami z róznych stron, nawet ks. proboszcz parafii sąsiadującej z kolejką zainteresował się naszym ruchem i sprowadził dwóch malarzy którzy zrobili 2 dzieła przedstawiające parowóz px 48 1758 które powędrowały na jakąś znaną galerię, oprócz tego obiecał nam pomoc, chciałby wozić parafian do Rostkowa... Równierz szkoły są chętne na przewóz dzieci i jakieś imprezy... Mamy też chętnych, którzy pojechali by z nami do Nosarzewa pomagać przy uzupełnianiu toru, i czekamy tylko na Piotrka żeby się za to zabrać. Wracając do stacji to zabieram się też za montarz kamery monitorującej teren. Mam też plan na niedrogi i dobry system alarmowy. Poza tym jakiś czas temu równierz my pozbylismy się meneli pijących i zaśmiecających nasze wagony. Kiedy zauważamy coś dziwnego zostajemy na noc, zdarzało się że przeganiało sie nie jednych złomiarzy, nie raz interweniowała policja. Nie raz bywało że w późniejszych godzinach wieczornych nie wiedomo po co zajezdżał jakiś samochód, ale jak tylko zobaczył światła naszych latarek podążające ku niemu i usłyszał słowa "Mławska kolej wąskotorowa proszę opuścić teren" i towarzyszący temu dźwięk naszych krótkofalówek- uciekali. Teraz jest tu duuużo dużo spokojniej, przydało by się skosić teren, ale poza tym ok.
Jeśli interesuje Was aktualna sytuacja w Mławie- pytajcie ludzi z Mławy czyli nas. Duzo by tu jeszcze pisać ale konczę bo jadę na stacje zawieść psom jedzenie i posprawdzać czy wszystko ok.
Kolego "Gagarek" nie wiem kogo masz na myśli mówiąc że jest dwóch ostatnich jak jestesmy my, i zapomniałeś o Tomku z Makowa- on też duzo robi...
Cytat: "gagarek"
echhh aż siły i chęci nieraz odpadają, ale szkoda taka kolejka w takim dobrym stanie upadła...
jeszcze nie upadła.
I podkreslam że nam siły i chęci nie padają i nie padną...
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #5 : 30 Października 2009, 09:03:06 »
0

Cytat: "Mario"
zapomniałeś o Tomku z Makowa- on też duzo robi...

Nieposkromiony wróg wszelakiej roślinności Chichot

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 787 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 31 Października 2009, 14:05:13 »
0

Domyślam się,iż między innymi kolega Gagarek miał na myśli także i mnie.
Ale życie nabrało takiego tempa, że mam teraz znacznie mniej czasu, dalej do MKD - mieszkam teraz z Rodzinką w Mińsku skąd pozdrawiam ekipę MKD w jakimkolwiek składzie by niebyła...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 22 Listopada 2009, 18:38:50 »
0

Witam.
Mam pytanko skierowane raczej do "Mario"...
Co aktualnie dzieje się na MKD?
Pisałem na priv'a ale odpowiedz nie nadeszła- może po prostu nie miałeś czasu zajrzeć na forum, nie wiem- wiec jak możesz to daj znać.

Pozdrawiam, Przemek

Mario
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 24 Listopada 2009, 14:07:47 »
0

Witam Cię
Przepraszam że nie odpisywałem ale nie było mnie jakiś czas bo zeszło mi się a właściwie nam nad łatwieniem części do SM03 i WLS150, przy okazji łatwieniem ciągnika do ściągnięcia wagonu 1AW z E7 oraz tabliczek informacyjnych (z napisem "teren kolejowy nieupoważnionym wstęp wzbroniony") na stację w Mławie. Zaraz napiszę Ci na PW szczegóły. Pozdrawiam
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 25 Listopada 2009, 19:51:27 »
0

Cytat: "Mario"
informacyjnych (z napisem "teren kolejowy nieupoważnionym wstęp wzbroniony")

Brzmi to jak tabliczka z czasów PRL, gdzie przebywanie miłośnika na terenie kolejowym równało się ze szpiegostwem

A nie ładniej by brzmiało: "Przebywanie bez zgody naczelnika stacji surowo zabronione"? Trochę otwórzcie się na miłośników kolei, bo wśród nich może znajdzie się przyszły wolontariusz, no chyba że dalej chcecie walczyć sami
Mario
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 26 Listopada 2009, 17:27:39 »
0

pomyślimy, pomyślimy z tym napisem, na razie trzeba uczulić tutejszych mieszkańców że kolejka nie stoi otworem dla pijaków, złomiarzy i innych gnojków dla zabawy zaznaczając że wólka nie należy do najprzyjemniejszych i najspokojniejszych dzielnic Mławy. A efekty "oczyszczania" stacji z w/w wizyt już widać
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 29 Listopada 2009, 15:12:04 »
0

Witajcie...
Mario, dzięki za info na priva.
Co do Wólki to temat znam dość dobrze od Teściowej :grin: -ze swoją Połówką poznaliśmy się na MKD i niedługo się pobieramy :grin:  :grin:  :grin:
Co do informacji o terenie kolejowym sugeruje jednak wersje Gagarkową  - polepsza PR,bo  teren.... pachnie jak nic PRLem,
Swoją drogą jeśli mogę zasugerować to na początek w miarę regularnie przydało by się podawać "info z życia kolejki" chociażby za pomocą szacownego forum- da to odczuć, że kolejka jeszcze żyje...
Pozdrawiam

Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 05 Grudnia 2009, 23:40:03 »
0

Mam pytanko... czy ktoś kiedyś wiedział o tym przejeździe??

http://www.mazowszeturystyka.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=227:kolejk-na-doynki

Jeśli ktoś coś wie poza ekipą jeszcze bytującą na MKD to dajcie znać,
Pozdrawiam z Mińska, Przemek

Mario
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 06 Grudnia 2009, 00:32:21 »
0

Ten przejazd odbył się na odcinku Przasnysz-Leszno z okazji dożynek w Lesznie. W wagonie barowym odbyła się degustacja "swojskiego"  jadła które przygotowało gospodarstwo agroturystyczne z Przasnysza w celu wypromowania swoich usług. Skład przedstawiał się tak: 2x bxhpi prowadzone przez WLS 150 7615.
Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 15 Grudnia 2009, 12:39:08 »
0

Pochwalicie się dofinansowaniem jakie dostała gmina Krasne projekt kolejki z funduszy europejskich?
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 15 Grudnia 2009, 14:46:39 »
0

Ciekawa informacja, także będę wdzięczny za rozwinięcie tego tematu...

Pozdrawiam...

gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 15 Grudnia 2009, 18:39:48 »
0

Ciekawa informacja, tylko ciekaw jestem ile rzeczywiście dostanie kolejka, czy w ogóle coś dostanie, a ile Gmina Krasne schowa na lepsze czasy. Wiem tyle, że o pieniądzach się mówi od dłuższego czasu, a póki co to tylko się słyszy.... Mają być, a kiedy i czy w ogóle. Znak zapytania. A kolejny sezon kolejka przeszła w dziurawych butach
Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 16 Grudnia 2009, 11:05:46 »
0

Cytat: "Harry Potter"
Ciekawa informacja, także będę wdzięczny za rozwinięcie tego tematu...

Pozdrawiam...

Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych opublikowała wstępną listę zatwierdzonych projektów, na której do realizacji przewidziana jest kolejka wąskotorowa o której dofinansowanie zabiega gmina Krasne.
Mario
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 18 Grudnia 2009, 20:33:29 »
0

jak najbardziej kolejka dostanie, nie wiem jeszcze dokładnie ile ale ma być wyremontowana. Gmina Krasne nie może sobie schować ich na lepsze czasy bo pilnuje ich człowiek z unii (tak mi powiedział Piotr G.) Poza tym projekt kolejki przewyższył projekt budowy pływalni w Przasnyszu (ze względu na zabytek). Można o tym przeczytać w lokalnej prasie ("Kurier Mławski"). Ponadto w zeszłym tygodniu radio RDC wyemitowało wywiad którego udzieliliśmy na temat kolejki podczas bitwy pod Mławą.
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 20 Grudnia 2009, 16:41:56 »
0

Jak byś mógł to daj znać który to był numer lub jak masz możliwość to wklej skana artykułu... Zaglądałem na ich stronę i było głównie o kolesiu który komuś siekierą dał po łbie czy coś...
Pozdrawiam i dzięki z góry, Przemek

Strony: [1] 2 3 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!