Świat kolejek wąskotorowych SMF
10 Października 2024, 18:43:57 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejka wojskowa Dęba - Mielec  (Przeczytany 11453 razy)
yahya
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« : 28 Października 2009, 18:41:11 »
0

Przeprowadzając kwerendę w Archiwum Akt Nowych w Warszawie przypadkiem natknąłem się na dokumenty w zbiorze po byłym PKWN dotyczące kolejki wojskowej Dęba - Mielec. Materiały dotyczyły kradzieży 4 lokomotyw parowych i 6 lokomotyw spalinowych z tejże kolejki przez 1. Armię Czołgową RKKA około września 1944 r. Kolejka została zbudowana prawdopodobnie w czasie II wojny światowej przez okupanta.

Czy ktoś z Państwa posiada bliższe materiały nt. losów tejże kolejki, a szczególnie jej powojennego publicznego zastosowania? Jaki tabor mógł do niej trafić po wspomnianej kradzieży?

Nawiasem mówiąc, kradzieże taboru, torowisk, osprzętu przez wkraczającą do Polski Armię Czerwoną były zmorą, co świetnie ujmują nawet dokumenty z okresu Polski Ludowej znajdujące się w AAN.
adam
Zbanowany
Mechanik
Długość toru:: 180 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 26 Stycznia 2010, 00:43:14 »
0

Tu jest dokładnie opisana w/w kolejka:
http://www.fortyfikacja.pl/?a=poludnie

Zarząd Kujawskich Kolei Dojazdowych w Krośniewicach
Jerzy Ch.
Nowicjusz
*
Długość toru:: 39 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 26 Stycznia 2010, 08:33:03 »
0

Kilka dni temu czytałem gdzieś w internecie o tym ,że nowi mieszkańcy Bornego Sulinowa są blisko przekonania o tym, że pod dawną bazą radziecką, w której oni teraz tworzą nowe życie była ogromna przestrzeń bunkrów, w których jeździła kolej wąskotorowa. Czy ktoś może pociągnąć ten temat, czy ktoś ma jakieś bardziej szczegółowe wieści Co?Co???
yahya
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 26 Stycznia 2010, 10:31:59 »
0

@Adam

Cytat: "adam"
Tu jest dokładnie opisana w/w kolejka:
http://www.fortyfikacja.pl/?a=poludnie

Dziękuję za wskazanie linku. Znalazłem go wcześniej. Interesują mnie jednak powojenne losy tej kolejki, tabor po wspomnianej kradzieży przez RKKA, oraz ew. jej wykorzystanie publiczne.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!