Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #20 : 19 Grudnia 2009, 14:44:24 » |
0
|
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : 19 Grudnia 2009, 15:01:34 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:07:46 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Jsz
|
 |
« Odpowiedz #22 : 19 Grudnia 2009, 15:05:17 » |
0
|
Kolejowe: Babcia Władzia - Lanie w banie.
Komunikacyjne: Mr.Zoob - Kartka dla Waldka. nn-Jelcz piękny autobus. Syrbacy - Ja jestem odlotowym kierowcą zawodowym.
|
|
|
|
Jakub Szadkowski
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #23 : 19 Grudnia 2009, 15:32:06 » |
0
|
Trochę starsze: Marta Mirska - Wesoły pociąg, Skaldowie - Wieczór na dworcu w Kansas City. Cream - White room, Wały Jagiellońskie - Wars wita.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #24 : 19 Grudnia 2009, 15:42:05 » |
0
|
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #25 : 19 Grudnia 2009, 16:11:09 » |
0
|
Fisz "Dworzec centralny"
Paktofonika "Jestem bogiem"
Teledysk z motywami kolejowymi :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #26 : 19 Grudnia 2009, 21:51:15 » |
0
|
Komunikacja miejska szynowa: Bohdan Smoleń Za oknami świta
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #27 : 19 Grudnia 2009, 23:17:07 » |
0
|
Mr.Zoob - Kartka dla Waldka.
A propos... Jakoś jak stoję na korytarzu w zatłoczonym pociągu to przychodzi na myśl mi inny kawałek tego wykonawcy - "Mój jest ten kawałek podłogi" :mrgreen:
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #28 : 20 Grudnia 2009, 08:39:20 » |
0
|
Radio Chlew "A nu jaho"
Ukłonik w stronę Fidzia za linka :razz: Perfect "Zamykam oczy widzę"
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #29 : 20 Grudnia 2009, 10:54:57 » |
0
|
Stefan Friedmann śpiewał kiedyś: (z pamięci) Jedzie facet w delegację Ma pół litra na kolację. W drugiej klasie ma siedzenie, W teczce ważne zamówienie.
Zje kanapkę z salcesonem, A pieniądze oszczędzone Zrobią zeń w jakimś lokalu Dziś wieczorem króla balu.
Tną pociągi całą mapę A w wagonie święty chrapie. Święty zmięty, uśmiechnięty Ściągnął buty wniebowzięty.
Pędzi pociąg, stuka dudni, Wyszalał się jak pies w studni. Teraz tylko wzdycha z cicha: Jutro żona i fabryka...I wszystkie środki transportu publicznego z metrem włącznie. Lady Pank Stacja WarszawaEDYTA: nie polski utwór, ale chyba najbardziej kolejowy ze wszystkich tu zaprezentowanych:
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : 21 Grudnia 2009, 10:58:27 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:07:34 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
vutik
Młotkowy

Długość toru:: 126 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #31 : 21 Grudnia 2009, 16:33:42 » |
0
|
Skauci piwni (Rewiński, Piasecki & spółka) Mój stary star zwrotka ostatnia. Odpowiedzią była piosenka "Szlabaniarz". Niestety nie znalazłem wersji fonicznej... Te piosenki pochodzą z płyty Janusza Rewińskiego "Zadyma" . Pierwsza z nich ma tytuł "Star-A-Nie" (a nie, jak wszyscy uważają "Mój stary Star"). Druga to "Szlabpan". Trzecia była o górkach rozrządowych - "Górkodawanie". Na YT i Wrzucie chyba nie ma, ale pewnie ktoś trzyma na Chomiku.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #32 : 21 Grudnia 2009, 16:53:03 » |
0
|
Tak, przypomniałeś mi!  O "Star-A-Niu" nie wiedziałem, druga pieśń czy nie posiadała tytułu "Szlab anpan"? i ostatnia oczywiście, że "Górkodawanie". :mrgreen: Proszę wybaczyć, ale wszystko to z pamięci odtwarzałem... EDTKTA: jednak właściwy tytuł piosenki to "Szlabpan"... Utwory znam z kasety Skautów "Przy ognisku". Był tam jeszcze utwór będący odpowiedzią na "Górkodawanie" gdzie staruszek emeryt wściekał się na to, że ktoś chce dać górkom. Niestety, pamięć mam dobrą, ale krótką i tekstu nie pamiętam. 
|
|
|
|
|
|
|
vutik
Młotkowy

Długość toru:: 126 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #33 : 21 Grudnia 2009, 20:56:46 » |
0
|
Był tam jeszcze utwór będący odpowiedzią na "Górkodawanie" gdzie staruszek emeryt wściekał się na to, że ktoś chce dać górkom. Niestety, pamięć mam dobrą, ale krótką i tekstu nie pamiętam. ObrazekDaaawno temu miałem kasetę z tymi wypocinami (może jeszcze gdzieś się poniewiera na strychu?). Ta piosenka to było "Górkobranie" - zaczynała się mniej więcej tak: Ja (?) nawiązując do przedmówcy A ściślej w sprawie dania górkom Sądzę, że mogą tylko głupcy Koszty wyprawki pokryć skórką... Ale to już OT, bo o kolei tam chyba nic nie było :cool: "Zadyma" na winylu: http://www.allegro.pl/item854204372_janusz_rewinski_zadyma_winylowa_stan_bdb.htmlA wracając do tematu: kolejowy kawałek zza południowej granicy:
Osobiście wolę wersję współczesną, z zachrypniętym głosem Mladka, ale nie znalazłem. I jeszcze to: Ivan Mladek Banjo Band - Neopatrny krecek - historia chomika potrąconego przez pociąg :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #34 : 21 Grudnia 2009, 21:12:11 » |
0
|
Ja (?) nawiązując do przedmówcy A ściślej w sprawie dania górkom Sądzę, że mogą tylko głupcy Koszty wyprawki pokryć skórką... http://chomikuj.pl/k0nrad/muzyka/Janusz+Rewi*c5*84ski/Skauci+piwni Kawałek z numerkiem 4 :mrgreen: 3 to "Górkodawanie" Kiedyś w tym temacie googlowałem i jest na Chomiku cała "Zadyma"... Kto szuka ten znajdzie :razz:
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : 22 Grudnia 2009, 15:58:44 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:07:28 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #38 : 30 Grudnia 2009, 20:33:28 » |
0
|
He, niedawno uświadomiłem sobie, że nie każdy rozumie tytuł kultowego rapu kolejowego Babci Władzi "Lanie w banie".
Nie chodzi tu o sikanie do bani, czy baniaka. Ani o podróbkę powiedzenia-rymowanki "sranie w banie". Tu chodzi o lanie w pociągu, czyli jak to Ślązacy czy Kaszubi mówią w banie → z niemieckiego bahn - kolej.
...Kto poznał koleje ten wie jak się leje gdy buja i faluje w koło... :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #39 : 31 Grudnia 2009, 01:53:01 » |
0
|
Klasyk. Marian Makula "Ciufa"
|
|