|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #44 : 07 Stycznia 2010, 18:26:12 » |
0
|
Oczywiście młodzież wychowana na syfnym Eminemie i innych Babciach Władziach nabrała się na chińską podróbę "Lanie w Banie" zacnego utworu grupy Mleko "Poemat o sikaniu""...To, co trzęsie się W Los Andżelesie Formę osiąga W polskich pociągach. Kto zna koleje Ten wie jak się leje PKP!"I, na odkażenie tych rap'ów, piękny blues: Breakout "Jest gdzieś taki dom"
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
Brood.K
|
 |
« Odpowiedz #45 : 08 Stycznia 2010, 10:26:47 » |
0
|
A mój nr 1 wszechczasów w tej tematyce, to: http://sensoria.wrzuta.pl/audio/9hyJhbtJ1lA/pod_buda-ballada_o_pociagachGrupa Pod Budą "Ballada o pociągach" Pociągi jak usta nieznajome kuszą daleką podróżą jak krajobrazy jak karty cyganki odmianę losu wróżą Pociągi - koła tęsknoty wystukujące sen na jawie po jednej szynie umykają przeciągłym gwizdem zapraszają Bo najpiękniej tam gdzie nas nie ma za horyzontem ostatnim za dalą za uchyloną firanką nieba gdzie jeszcze nigdy nie dojechałam Kiedyś taka podróż mnie porwie z okna domu - i mogę nie wrócić miły zasłoń mnie przed pociągiem chroń mnie przed magią wielkich podróży... ----------- Co prawda wielkie podróże na wąskim w niewielu miejscach można było uskuteczniać,ale i tak piosenka cudeńko, nie? :-)
|
|
|
|
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #46 : 08 Stycznia 2010, 18:16:14 » |
0
|
TYMON & THE TRANSISTORS Ewakuacja Watykanu
Pierwsza zwrotka :cool:
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #47 : 11 Stycznia 2010, 20:28:38 » |
0
|
hmm... z tą ostatnią piosenką to bym się kłócił czy ona kolejowa... autorowi zapewne chodziło o "Łydke" choć to nie zmienia faktu że gdy ja słucham tej piosenki to zmieniam sobie słowa sprężysta łydka na Lydka 
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #48 : 12 Stycznia 2010, 01:13:52 » |
0
|
Chyba tego jeszcze nie było
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #49 : 12 Stycznia 2010, 15:22:51 » |
0
|
Ja ci dam aklamacje... Piosenka, to jest coś, co można ryknąć przy ognisku zapalonym wieczorem, po pracowitym dniu z tyłu lokomotywowni, siedząc na skrzynce po wkrętach 49A, smażąc na drucie od odluźniacza hamulca giętą i uzupełniając braki Na, K i Mg piwem np. z browaru w Nałęczowie czy Jędrzejowie.
A tak co do podziałów ponad porozumieniem, to proponuję trzy grupy:
Kryteria podziału : - piosenki stricte kolejowe (transportowo - infrastrukturalne); - piosenki zawierające w części motyw kolejowy; - piosenki w których kolej jest w tle (teledysku, tytule).
Z pierwszych tworzyć można składankę "na kolejowym szlaku" i śpiewać z namaszczeniem niczym "Pater Noster", drugie poryczeć chóralnie po 7 piwach, a trzecie są, bo są i nie wiadomo co z nimi zrobić.
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #50 : 12 Stycznia 2010, 16:25:02 » |
0
|
Ja uważam, że właśnie takie pieśni - powstałe wieczorową porą gdzieś na małej, zapomnianej stacji, która pomimo tego, że jej czas minął bezpowrotnie, wciąż opiera się nieżyczliwej nowoczesności - są kwintesencją piosenek kolejowych. Nikt z "wielkich" (jak nie przymierzając Doda :razz: ) już nie napisze tekstu o nostalgii i przemijaniu starej kolei, ciężkiej kolejarskiej pracy, czy podróży ostatnim wieczornym pociągiem będąc jedynym jego pasażerem. Takie utwory warto spisywać, bo za pół roku ich już nikt nie będzie pamiętał...
No, oczywiście godnym zapisania są również te wesołe, zaczynające się od słów typu:
"Jakem jechał do Rogowa, to - nie uwierzycie mi W Skierniewicach na peronie stały stare k***y trzy..."
To coście tam 9 stworzyli?
|
|
|
|
|
|
|
OczeQ
SGKW

Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
 |
« Odpowiedz #51 : 12 Stycznia 2010, 16:56:04 » |
0
|
No, oczywiście godnym zapisania są również te wesołe, zaczynające się od słów typu:
"Jakem jechał do Rogowa, to - nie uwierzycie mi W Skierniewicach na peronie stały stare k***y trzy..."
To coście tam 9 stworzyli? Spoko Kuca, górnoślaski śpiewnik się kodyfikuje :twisted: :twisted:
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #53 : 30 Stycznia 2010, 18:23:50 » |
0
|
Teraz coś z zagramanicznego podwórka, najlepsi z najlepszych czyli AC/DC  Fantastyczne intro
|
|
|
|
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #54 : 31 Stycznia 2010, 09:03:25 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
vutik
Młotkowy

Długość toru:: 126 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #55 : 19 Lutego 2010, 00:00:01 » |
0
|
Wygrzebana przypadkiem na wrzucie zapomniana piosenka zapomnianego zespołu satyrycznego "Tropicale Thaiti Granda Banda": Hallo, Czy Ci Ze Mną
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : 07 Marca 2010, 23:13:49 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:23:56 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #57 : 07 Marca 2010, 23:18:09 » |
0
|
Skaldowie - Na wszystkich dworcach świata Hm, wiem że oryginalnego klipu nie ma prawdopodobnie w całym necie, ale koniecznie musisz przyjść na najbliższy wieczór filmowy... 
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : 07 Marca 2010, 23:19:32 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:23:43 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
emibe
|
 |
« Odpowiedz #59 : 24 Marca 2010, 02:13:00 » |
0
|
No to coś mocniejszego z dedykacją dla Piottra coś z gatunku 'soviet train industrial metal' :wink::
|
|
|
|
|
|
|
|