Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:11:35 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Po sylwestrze:)  (Przeczytany 19061 razy)
tomek242
Młotkowy
**
Długość toru:: 56 m

W terenie W terenie

« : 01 Stycznia 2010, 22:40:24 »
0

Wspaniały sylwester, bardzo miło nam było poznać całą załogę, która jest niesamowita!!!! Wspaniali ludzie, wspaniała impreza Mam nadzieję, że będzie więcej takich imprez i w razie jakiejś akcji remontowej i sprzętowej będzie można pomóc. BTW: Gdzie się można w Piasecznie zakwaterować jakby co, np we wakacje?? Żeby tanio i wygodnie było, jak się przyjedzie na ewentualną robotę??

SKW
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #1 : 01 Stycznia 2010, 22:54:46 »
0

Cytat: "tomek242"
Gdzie się można w Piasecznie zakwaterować jakby co, np we wakacje?? Żeby tanio i wygodnie było, jak się przyjedzie na ewentualną robotę??

Aktualnie ma takiej możliwości, chyba że gdzieś poza terenem stacji. Wszyscy wolontariusze pracujący na kolejce są z Warszawy lub z okolic Piaseczna więc nigdy nie było motywacji by jakieś pomieszczenie przystosować na noclegownie.

tomek242
Młotkowy
**

W terenie W terenie

:)
« Odpowiedz #2 : 01 Stycznia 2010, 23:29:47 »
0

Miałem na myśli raczej jakiś motel, ośrodek wczasowy może hostel, żeby się przekimać??? Nie znam Piaseczna więc pytam:)
P.S. Mam nadzieję, że wszyscy już odzyskali siły po zmaganiach z sylwestrowym kolejarskim rzemiosłem?Co?

SKW
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #3 : 02 Stycznia 2010, 10:38:32 »
0

Tak, dziś już wszyscy odzyskali siły... :mrgreen:

Wielkie dzięki Tomku nie tylko za przebycie drogi z Krakowa do Piaseczna celem przejazdu pociągiem sylwestrowym, ale również za przyjęcie zaproszenia na after party przez brać kolejową zorganizowane.

P.S. Ciekawą tradycję noworoczną mamy, co??? :wink:

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
tomek242
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 02 Stycznia 2010, 11:45:41 »
0

Nie ma sprawy:) Bawiliśmy się naprawdę przednio. Nareszcie coś innego niż siedzenie w knajpie na 4 literach i zapijanie ryjka:P Bardzo miło było was poznać jako zacną brać kolejową. Tak naprawdę to moja Edzia wypatrzyła waszą stronkę w sieci:) Bardzo chętnie odwiedzę Was we wakacje, lub może na wiosnę (jak Bóg da a partia pozwoli:P) jak jakaś robótka by się trafiła na kolejce to z miłą chęcią przyjadę popracować. Jedynie co to muszę się dowiedzieć o możliwość zakwaterowania w Piasecznie na czas dłuższy (jak pisałem jakiś hotel, motel, itd itp.). Fajna macie tez starą część miasta. Dzięki serdeczne i pozdrawiam WSZYSTKICH JESZCZE RAZ:)

SKW
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 02 Stycznia 2010, 14:35:46 »
0

Cieszą matkę takie dzieci... Impreza była przednia dzięki odpowiedniej ekipie Poniżej mała relacyjka.
Małe | Duże

Małe | Duże

Małe | Duże

Gdyby ktoś chciał zdjęcia mniej oficjalne, poproszę o adres mejlowy na priva.

http://picasaweb.google.pl/gajosgitara2/PociagSylwestrowyNaKolejcePiaseczynskiej0910#

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #6 : 02 Stycznia 2010, 15:44:44 »
0

No, zacny pociąg to był!

Krótkie podsumowanie.
Skład: Px48 + Lxd2 + S (pług jako agregat) + Asxh (Wernigerode) + Bxhpi + Bxhpi + Bxhpi + Bxhpi (taneczny) + Bxhpi + Bxhpi + Kdxh.
Brutto: 183t.
Długość całkowita: 155m

Skład złożony był ze wszystkiego, co można użyć do przewozu ludzi. W sumie pasażerów było 250. Poprowadzenie tak ciężkiego "węża", który nie mieścił się nawet w najdłuższych peronach dworca Piaseczno Miasto, był dla drużyn trakcyjnych prawdziwym wyzwaniem. Dodajmy że w czasach świetności maksymalne obciążenie lokomotywy spalinowej w ruchu pasażerskim na odcinku Piaseczno - Grójec ustalone było na 200t. Stąd, aby utrzymać właściwe czasy przelotu konieczne było dodanie czajnikowi pomocy w postaci rumuna. Tu należą się wielkie podziękowania dla Kolegi @Buczek_pkp za przygotowanie i obsługę lokomotywy.
Wyjazd nastąpił planowo o 22:00. Na przystankach Piaseczno Zalesie i Piaseczno Gołków dosiadali się kolejni pasażerowie. Jazda odbywała się w większości z maksymalną mocą parowozu, który z tej okazji hukiem wydechów pary i snopami iskier przecinał spokój ostatniej nocy 2009 roku. Po 25 minutach osiągnęliśmy Złotokłos, gdzie dokonano oblotu składu i po kolejnych 10 minutach na oświetlonej ogniskami, pochodniami i lampionami polanie w Runowie rozpoczęła się zabawa. O 1:40 pociąg wyruszył w drogę powrotną w towarzystwie prószącego śniegu, aby po 20 minutach wtoczyć się na stację w Piasecznie. Jeszcze pozostało schować wagony i lokomotywy i można było o 3:30 w zacnym gronie :cool: zasiąść za suto zastawionym stołem. Impreza była zacna, o czym świadczył solidny ból głowy, ale przecież był to Nowy Rok, więc jak to śpiewał Big Cyc:

Idzie drogą stary baca,
Wszyscy w Polsce mają kaca.

P.S. Na ostatnim zdjęciu z powyższego posta Gajosa prezentujemy z Michałem kartkę z życzeniami noworocznymi otrzymaną z Rumunii.

gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 02 Stycznia 2010, 16:05:59 »
0

Cytat: "Kucyk"

Skład: Px48 + Lxd2 + S (pług jako agregat) + Asxh (Wernigerode) + Bxhpi + Bxhpi + Bxhpi + Bxhpi (taneczny) + Bxhpi + Bxhpi + Kdxh.

P.S. Na ostatnim zdjęciu z powyższego posta Gajosa prezentujemy z Michałem kartkę z życzeniami noworocznymi otrzymaną z Rumunii.

Niestety muszę poprawić przedmówcę gdyż skład pociągu przedstawiał się następująco: Px48 + B1M8ER + Lxd2 + 8UCZEK + S + C2H5OH + Asxh + C2H5OH + Bxhpi + C2H5OH + Bxhpi + C2H5OH + Bxhpi + C2H5OH + Bxhpi + C2H5OH + Bxhpi + C2H5OH + Kdxh + C2H5OH = 666

Kartka z życzeniami była z fabryki FAUR

Impreza była na tyle udana że do tej pory czuję się poobijany jakbym z pługa spadł , a z tego co wiem inni koledzy jeszcze nie odzyskali sił żeby być w stanie cokolwiek tu napisać

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
Jacekglm
Zawiadowca
Długość toru:: 351 m

W terenie W terenie

jacenty.wierzchowski
« Odpowiedz #8 : 02 Stycznia 2010, 18:51:24 »
0

Cytat: "gajos"
z tego co wiem inni koledzy jeszcze nie odzyskali sił żeby być w stanie cokolwiek tu napisać

W stanie ja zawsze jestem.
Co prawda kobieta mi pokazała...

...ale jadę z pełną prędkością :mrgreen:

Ale żeby nie było OT.
Ze wszystkich sylwestrów jakie do tej pory przeżyłem ten chyba...wróć...na pewno będzie najmilej wspominany.
Bo jak śpiewano kiedyś:

Najpiękniejsze są takie podróże,które pamięć na zawsze zachowa
kiedy dziewczyna jest piękna nad podziw a kolejka wąskotorowa...

Co tu jeszcze dodać?
Wszystko chyba zostało już powiedziane...

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w tym Dwa Tysiące Dziesiątym.
Dużo (zadowolonych) turystów,prostych torów i zielonej drogi.

P.s.
Najbliższy nocleg,gdyby ktoś chciał odwiedzić nas w sezonie:
http://meteor.turystyka.pl/hotelujoanny-piaseczno,.html
Ojciec Dyrektor
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 02 Stycznia 2010, 23:11:58 »
0

no tak tak, Ojciec Dyrektor również jest bardzo zadowolony z tego powodu iż tyluuuu wiernych spędzało ze mną wspaniałą noooc gdzie od noworocznych kazań i pracy  aż mnie gardło boli i temperatura mego ciała wzrosła od atmosfery panującej na ''polance leśnej Runów''. Cudowny klimat na czarnym pustkowiu... coś innego coś wyjątkowego...i na koniec  SYLWESTER 80 ZŁ MIEJSCA DLA VIPÓW 120 ZŁ ZABAWA Z WAMI BEZCENNA!!!!! :razz:  SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:
tomek242
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 02 Stycznia 2010, 23:53:28 »
0

Hmm dzięki za linka do Noclegu w Piasecznie:)

___

Powiecie mi jak tu wstawiać fotki?? Mam kilka w mojej galerii ale coś nie widzę ich po wstawieniu???
A jeszcze mam pytanie?? Jak wygląda obecnie pozyskiwanie sponsorów np na remonty np odcinków torowiska??

SKW
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #11 : 05 Stycznia 2010, 20:13:25 »
0

Klękajcie przed kunsztem Jacentego:

Małe | Duże

isiek200
Nowicjusz
*
Długość toru:: 33 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 06 Stycznia 2010, 17:58:23 »
0

Nie no. Film jest świetny.
 Bardzo fajna melodia. Jaki to tytuł?

isiek
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #13 : 03 Stycznia 2011, 00:13:18 »
0

I w tym roku malizną nie pachniało: http://www.kolejowo.rail.pl/readarticle.php?article_id=182

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 03 Stycznia 2011, 12:30:55 »
0

Nie chcę nic mówić ale jest taki przesąd, ze jaki 1.01 taki cały rok, tym samym opis jednego ze zdjęć "Zdefektowana Lxd2-465 czeka na Lxd2-454" czarną chmura pachnie. Oby się nie sprawdziło

Wszystkiego NAJ w nowym rozkładzie

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #15 : 03 Stycznia 2011, 14:08:32 »
0

jaki 1.01 taki cały rok
Szok Czy to znaczy, że Achtungi będą mi co jakiś czas dziurę w łydce wyrywać?  Smutny

Jacekglm
Zawiadowca
Długość toru:: 351 m

W terenie W terenie

jacenty.wierzchowski
« Odpowiedz #16 : 03 Stycznia 2011, 18:24:27 »
0

A czy można się zapytać co się wysypało w 465?
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #17 : 03 Stycznia 2011, 19:31:21 »
0

Up się ramie napinacza od pasów sprężarki, zatem wiatru do PG nie było. Już awaria naprawiona.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #18 : 03 Stycznia 2011, 19:55:05 »
0

Co Wy tak z tymi sprężarkami walczycie... ? To wał sprężarki... to napinacz... A może pasiory zbyt naprężone były?
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #19 : 03 Stycznia 2011, 20:01:52 »
0

Przełom zmęczeniowy na "bojowym" spawie bez przetopu... Dziadostwo postPeKaPowskie.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!