dino
Młotkowy

Długość toru:: 100 m
W terenie
M-sta spalinowych i elektrycznych poj. tr.
|
 |
« : 21 Styczeń 2010, 12:34:29 » |
0
|
Witam Koledzy ma ktoś może informacje dotyczące stanu obecnego MBxd1-168, jakieś foto  ?? Interesuje mnie w szcególności to czy stoi w pod dachem czy na zewnątrz  ? pozdrawiam Dino
|
|
|
|
|
|
|
adam
|
 |
« Odpowiedz #1 : 21 Styczeń 2010, 16:23:11 » |
0
|
Przyjacielu - Mbxd1 168 stoi na hali montowni KD Krośniewice , został przeze mnie po sprzątany przed świętami Bożego Narodzenia jak także Mbxd2 i co i nic , jest zabezpieczony i był odpalany w miesiącu listopadzie 2009 cofnęłem nim bo stał od strony wrót teraz stoi głębiej , ponieważ większość sprzętu schowaliśmy na montownię - pozdrawiam
Szykujemy kolorystykę , może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie jakby go odnowić w oryginalny wygląd i co dalej czekamy - NA ZBAWIENIE.
PROSZĘ UŻYWAĆ FUNKCJI EDYCJI POSTÓW!
|
|
|
|
Zarząd Kujawskich Kolei Dojazdowych w Krośniewicach
|
|
|
dino
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #2 : 22 Styczeń 2010, 07:17:15 » |
0
|
Szykujemy kolorystykę , może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie jakby go odnowić w oryginalny wygląd i co dalej czekamy - NA ZBAWIENIE. Czyli planujecie malowanie  ?, myślę że będę miał ciekawą propozycję ale o tym na priv. Dziękuję za informację, jest bardzo pozytywna :-) Dino
Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie przedmiotowego pojazdu. Czy ta motorówka zawsze miała takie małe okna w ścianie czołowej przedziału silnikowego  ??
|
|
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2010, 16:15:53 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #3 : 25 Styczeń 2010, 12:25:07 » |
0
|
A ja mam pytanie odnośnie aktualnego stanu własności tego pojazdu. Z tego co pamiętam należał do SKPL. Czy coś się zmieniło w tej sprawie?
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Michał Z
|
 |
« Odpowiedz #4 : 25 Styczeń 2010, 13:12:27 » |
0
|
Czy ta motorówka zawsze miała takie małe okna w ścianie czołowej przedziału silnikowego  ?? absolutnie nie, to dość nowy pomysł z ostatnich lat PKP, czyli druga połowa lat 90. Oczywiście mówimy o oknach narożnych, nie tym środkowym nad chłodnicą, które z powodu tejże zawsze było mniejsze. Oryginalna kolorystyka (od ok 1974r): pomarańczowy pas poniżej linii okien o szer ok. 20 cm (oczywiście be żadnych białych lamówek-to nie poczta), na przednich ścianach charakterystyczne V (z powodu chłodnicy praktycznie tylko na jednym przedzie). Ponadto pomarańczowe czołownice. Powyżej tego pasa kolor seledynowy, poniżej ciemna zieleń (zieleń mchu) - te same kolory co kiedyś np. na norm. EU07 czy SP45 (tylko nie mylić seledynu z ostatnio popularnym groszkowym!). Poza tym dach szary, podwozie czarne, poręcze i krawędzie stopni białe. Oczywiście można też pokusić się o malowanie, które stosowano na samym początku istnienia tego wagonu, praktycznie dosłownie parę lat. Góra kremowa, dół granatowy, oczywiście bez żadnych czerwnoych czy jakichkolwiek innych paseczków, czołownice też granatowe, identycznie jak tu: http://kolejrogowska.pl/?page_id=288W Muz. Kol w Sochaczewie można spotkać dość zabawne błedne malowanie nieudolnie udające tę epokę i wprowadzające ludzi w błąd np. na MBd1-130.
|
|
|
|
|
|
|
dino
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 25 Styczeń 2010, 13:24:44 » |
0
|
Wielkie dzięki za wyczepujące info. oczywiście chodziło o okna narożne. Mam jeszcze inne techniczne pytanie w jaki sposób montowano silnik w motorówce, "wsuwano" go przez otwór chłodnicy  i zastanawiam się jak poradził by sobie silnik SW400 zamiast oryginalnego.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : 25 Styczeń 2010, 17:15:25 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2011, 12:48:13 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
adam
|
 |
« Odpowiedz #7 : 25 Styczeń 2010, 18:10:59 » |
0
|
Panie Grzegorzu gdyby był operatora to powinien go zabrać jak najszybciej , ponieważ gmina bądz co bądz nie jest zbytnio zachwycona taborem nie swoim , (a gmina w ogóle kiedy była zachwycona?)dlatego powoli ktoś swój zabiera tabor. Ja nie jestem pewien w 100% ale tak się obiło o uszy żę Mbxd1 jest juz własnością gminy za te ......................... .................................. wiemy za co , nie ma co się rozpisywać , za rzeczy których nie ma równowartość tego czy tego. A jeżeli jest nadal własnością to mają czas do końca lutego ,( robione będą porządki , choć juz są robione od tamtego piątku), a to może oznaczać najgorsze , a kit ich wie czy nie wpadną na pomysł wystawienia go po za stację np do Rosiaka na skład , tam kiedyś stała drezyna motorowa , została tylko buda i podwozie po roku czasu - by była najgorsza głupota i świrostwo , więc jeżeli masz jakiś kontakt z Panem Tomaszem to przekaż mu taką sugestię. To z mojej strony wszystko , choć gmina ma go malować w marcu , zależne oczywiście czy się zima nie przedłuży , stąd są moje pytania dotyczące malowania blacharki.
|
|
|
|
|
|
|
dino
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 26 Styczeń 2010, 07:51:43 » |
0
|
A jeżeli jest nadal własnością to mają czas do końca lutego ,( robione będą porządki , choć juz są robione od tamtego piątku). Kto tym kieruje z ramienia gminy  ? Jakieś namiary na tą osobę, sprawa jak widać wymaga interwencji niezależnie od tego kto jest włascicielem.
|
|
|
|
|
|
|
Maszynista27
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #9 : 26 Styczeń 2010, 15:25:01 » |
0
|
Sprawa nie wymaga żadnej interwencji wagon motorowy Mbxd1-168 jest własnością UG Krośniewice.
|
|
|
|
|
|
|
adam
|
 |
« Odpowiedz #10 : 26 Styczeń 2010, 15:56:32 » |
0
|
No to Pan lech wyjaśnił sprawę , nie było tematu , więc teraz tylko malowanie , wszelkie sugestie i dobieranie farby.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : 26 Styczeń 2010, 15:56:52 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2011, 12:47:53 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Maszynista27
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #12 : 26 Styczeń 2010, 17:09:29 » |
0
|
Papiery na ten wagon motorowy posiada Urząd Miejski w Krośniewicach. Nie pytajcie, dlaczego właścicielem jest UM bo to będzie prowokacja do kłótni i dobrze o tym wiecie, dlatego temat właściciela zamykam.
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #13 : 27 Styczeń 2010, 00:59:29 » |
0
|
Nie jest prawdą jakoby w/w wagon był własnością UM Krośniewice - cały czas jest on własnością SKPL.
|
|
|
|
|
|
|
Maszynista27
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 27 Styczeń 2010, 09:45:12 » |
0
|
Proszę zadzwonić do UM w Krośniewicach tam dowiecie się że właścicielem jest gmina.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : 27 Styczeń 2010, 09:58:47 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2011, 12:47:46 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
dino
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 27 Styczeń 2010, 10:08:21 » |
0
|
Czy ktoś widział jakąś umowę kupna-sprzedaży... jakąś fakturę, protokół przekazania.. cokolwiek?
Kwit jakoś by mnie bardziej przekonał niż to, że "pani Halinka" z UM twierdzi że to jest jej i tak rozpowiada.
Słyszałem o pewnych ruchach co do własności tego wagonu i z tego co wiem to nie były one na drodze SKPL -> UM. Zgadza się pewne ruchy zostały wykonane, i motorówka jest z "formalnego punktu widzenia" w dobrych rekach, wiem to z bardzo pewnego i wiarygodnego źródła ;-)
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #17 : 27 Styczeń 2010, 10:18:14 » |
0
|
Czyli tak M bxd1-168: jest własnością UG Krośniewice jest własnością SKPL jest w dobrych rekach A coś konkretnego w końcu się dowiemy, czy znów będzie zabawa w Killerowskie " wiem, ale nie powiem"? Phinek, sypnij im po kresce (tylko po jednej!) to może żwawiej zaczną pisać! :wink:
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #18 : 27 Styczeń 2010, 15:01:20 » |
0
|
dlaczego właścicielem jest UM Jeszcze jeden kontrahent :wink: ...... przynajmniej z nazwy.
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #19 : 27 Styczeń 2010, 15:39:30 » |
0
|
Czyli tak Mbxd1-168:
Maszynista27 napisał/a: jest własnością UG Krośniewice
Paweł Niemczuk napisał/a: jest własnością SKPL
dino napisał/a: jest w dobrych rekach I w ten oto sposób kroimy motorówkę na trzy równe części i każdy jest zadowolony :mrgreen:
|
|
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
|