Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:29:37 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Powstaną Koleje Śląskie  (Przeczytany 5258 razy)
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« : 18 Lutego 2010, 09:40:50 »
0

Powstaną Koleje Śląskie

Podczas wczorajszej sesji Sejmiku Województwa Śląskiego radni przyjęli uchwałę o powołaniu spółki "Koleje Śląskie". W ten sposób samorząd województwa stanie się jednoosobowym właścicielem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym o wartości 15 mln zł. Jej celem będzie wykonywanie kolejowych przewozów pasażerskich.

Województwo śląskie poprzez swoją spółkę zapewni pełne sprawowanie funkcji organizatora regionalnych kolejowych przewozów pasażerskich. Atutem tego rozwiązania będzie możliwość organizowania przewozów według własnej koncepcji. Zarząd województwa będzie mógł także lepiej nadzorować działalność i finanse spółki. Pozwoli to na uściślenie jej rzeczywistych kosztów i przychodów, co będzie miało istotny wpływ na wysokość kwot przeznaczanych na dofinansowanie przewozów pasażerskich.

Wniesiony przez województwo śląskie do spółki wkład pieniężny przekazywany będzie na modernizację elektrycznych zespołów trakcyjnych.

- Pomysł na spółkę wynikał głównie z konieczności uzupełnienia obecnej oferty przewozowej - nie wszystkie relacje okazują się być opłacalne dla obecnego przewoźnika, a ich deficytowość wykracza poza możliwości płatnicze województwa. Nowa spółka będzie funkcjonowała jedynie na wybranych trasach. Zakładamy, że działalność na mniejszą skalę generować będzie mniejsze koszty, umożliwi większą elastyczność i mobilność, a także pozwoli na pełniejszą kontrolę nad przewoźnikiem. Przejęcie poszczególnych linii do obsługi zależeć będzie od ilości potrzebnego taboru, pod uwagę brane będą też kryteria zapotrzebowania, rentowności oraz dostępności alternatywnych środków transportu. Faza rozruchowa będzie miała charakter testowy, a jej głównym celem będzie obliczenie rzeczywistych kosztów przewozowych w różnych częściach województwa - powiedział marszałek Bogusław Śmigielski.

Rejestracja spółki ma potrwać do połowy czerwca. Faza rozruchowa potrwa ok. półtora roku. Tyle czasu jest bowiem wymagane dla przygotowania niezbędnej infrastruktury do funkcjonowania oraz uzyskania wszystkich wymaganych certyfikatów i uprawnień. Potem rozpocznie się pełna działalność.

Województwo śląskie posiada w spółce Przewozy Regionalne sp. z o.o., która jest jedynym przewoźnikiem w komunikacji pasażerskiej na skalę województwa, 16 890 udziałów o wartości nominalnej 1000 zł każdy. Trudna sytuacja spółki Przewozy Regionalne uniemożliwia pełne zaspokojenie potrzeb przewozowych w Śląskiem. Własny przewoźnik - Koleje Śląskie - uzupełni powstałą lukę i usprawni komunikację pasażerską.

(źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, 17 lutego 2010)
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 18 Lutego 2010, 09:54:55 »
0

Ciekawe czy się uda i z jakim efektem?
Phinek
Gość
« Odpowiedz #2 : 18 Lutego 2010, 10:01:46 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:34:55 wysłane przez Phinek » Zapisane
Bartosz Uryga
SGKW
*
Długość toru:: 343 m

W terenie W terenie

WRS Bytom Karb

« Odpowiedz #3 : 18 Lutego 2010, 11:02:13 »
0

Cytat: "Phinek"
Śląskie idzie śladem Mazowieckiego... oby było jak w KMach albo jeszcze lepiej.

Yhmmmmm... A ja bym nie chciał. Dlatego, że (nie)efektywność KM jest na poziomie zbliżonym do PRów KMy działają w miarę dobrze, bo przyjęto model taki, że pompowane są w nie ogromne (jak na polskie realia rynku przew. reg. i alom.) pieniądze, a nie dlatego, że dąży się do poprawy efektywności ich działania...

'Każdy dzień jest podróżą...'

www.sgkw.eu
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #4 : 18 Lutego 2010, 12:38:30 »
0

Cytat: "Phinek"
Śląskie idzie śladem Mazowieckiego

Na moje, to raczej Dolnośląskiego
Śladem mazowieckiego to byłoby przebrandowanie w koleje śląskie obecnego ŚZPR, a nie budowa spółki od zera majacej uzupełniać obecną siatkę połączeń (bynajmniej takie są zapowiedzi).

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Sadek
Gość
« Odpowiedz #5 : 20 Lutego 2010, 17:34:32 »
0

Z innej beczki, w telexpresie mówili ze trwa odbudowa jakiejś lini  w Raciborzu  za 30 mln zł , która została rozebrana kilkanaście lat temu  będzie wozic kruszywo i to jest własnie Polska najpierw rozebrali teraz budują, a i dodam że rozebrali tez wiadukt który teraz tez odbudowują .
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #6 : 20 Lutego 2010, 17:39:49 »
0

Sadek, W Teleexpressie był materiał o odbudowie linii Ścinawka średnia - Tłumaczów. Gdzieś ty tam Racibórz usłyszał, to ja nie wiem

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Sadek
Gość
« Odpowiedz #7 : 20 Lutego 2010, 18:02:32 »
0

Powiem szczerze bez bicia  sam nie wiem skąd mi ten Racibórz sie  zakodował( i zdaje sie trzezwy jestem) , a więc za za wprowadzanie w błąd przepraszam
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!