buczek_pkp
|
 |
« Odpowiedz #20 : 25 Lipiec 2014, 12:02:44 » |
+4
|
No i niestety nie jeździ codziennie. Przekonałem się o tym osobiście. Wąskotorowi kolejarze w czwartki mają dzień techniczny czyli dzień, w którym smarują swoje organizmy rozmaitymi wyrobami własnej produkcji o wysokiej zawartości voltów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vutik
Młotkowy

Długość toru:: 126 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #23 : 06 Luty 2016, 10:15:23 » |
0
|
Niedobrze, wybieram się tam od jakichś 15 lat... O ile dobrze pamiętam, już kiedyś wisiała groźba zawieszenia przewozów, ale po protestach mieszkańców udało się przedłużyć żywot tej kolejki. Ciekawe, czy nie dałoby się zorganizować tam jakiegoś pociągu specjalnego?
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #24 : 11 Marzec 2016, 20:32:48 » |
-2
|
https://www.facebook.com/automaidan/photos/pcb.1122505701094110/1122505331094147/?type=3&theaterНу а це власне сама залізнична колія, яка була нещодавно зруйнована бурштинщиками біля с.Володимирець, Рівненська обл. Робітники ремонтної служби говорять, що неодноразово писали звернення і в СБУ, і в прокуратуру з приводу нелегального видобутку бурштину, в тому числі безпосередньо біля залізничних колій, реакції - нуль. Це просто пощастило, що колія зруйнувалася не під час проходження по ній поїзду. А так він міг разом з нею влетіти в бурштинові ями. Їдемо далі. Kolejne kłopoty na tej kolejce!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Zgroza
|
 |
« Odpowiedz #25 : 11 Marzec 2016, 21:00:52 » |
0
|
Bursztynnicy o'O
|
|
|
|
|
|
|
Zielony
Czytelnik
Długość toru:: 2 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #26 : 08 Maj 2016, 22:02:05 » |
+3
|
Najnowsze wieści z Antonówki - kolejka jeździ. Po drodze widać ślady działania wspomnianych wcześniej bursztynników. W wolny dzień 1 maja pojechała na dwóch wagonach. Co do kursowania - według rozkładu lwowskiej żeleźnicy kolejka jeździ przez cały rok, natomiast na budynku dworcowym w Zaricznem, wisi stare ogłoszenie (bodajże z 2013 r.) iż w czwartki kolejka nie wyjeżdża na trasę bo..... jest to dzień na remont lokomotywy.
|
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #28 : 26 Lipiec 2016, 23:26:57 » |
+1
|
Czas leci, kolejka nie zmienia się. Po drodze do Odessy zajechałem do Antonowki, by pokazać "młodym" kolejkę. W niedzielne południe wszędzie było pusto, kolejka w Zaricznem, a tylko na sznurze do lokomotywy wisiał inny zestaw suszonej bielizny.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : 29 Sierpień 2016, 07:43:34 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #30 : 29 Sierpień 2016, 21:47:31 » |
0
|
Tak wyglądała stacja "Zariczne" w 2011 roku.
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #31 : 04 Czerwiec 2018, 21:34:52 » |
+3
|
Pociąg z Chełma do Kowla (na Zdołbuniw), zachęcił mnie do kolejnego wyjazdu na "Poleski Tramwaj". Skład kursuje w środy, piątki i w niedzielę, jeździ TU 7 z trzema wagonami. Tor został poprawiony, wstawiono betonowe podkłady nie tylko w miejscach nielegalnego wydobycia bursztynu, ale na innych odcinkach tej ponad 100 kilometrowej linii. Małe zaskoczenie, miejscami skład jedzie około 60 km/h, a średnia prędkość to 25 km/h. Więcej zdjęć wkrótce.
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #32 : 05 Czerwiec 2018, 08:44:02 » |
0
|
A tak z ciekawości, jak wygląda frekwencja w te dni, kiedy kursuje?
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #33 : 05 Czerwiec 2018, 22:17:57 » |
0
|
Ja jechałem w piątek, trzy wagony miały miejsca siedzące zajęte, ale była wycieczka szkolna. To jest 100 km w jedną stronę i większość jedzie max. około 50 km. Z okolic Antonowki jadą ludzie do Wołodimirca, miasta rejonowego - jest to najkrótsza i najlepsza droga. Wycieczki jadą (i wracają) nad jezioro Ostriwsk, a mieszkańcy okolicznych wiosek od 50 km jadą do miasteczka Zariczne. Na wielu stacjach czekają "podwody".
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2018, 22:23:28 wysłane przez a cygan »
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #34 : 06 Czerwiec 2018, 09:06:31 » |
0
|
Kiss and Ride w wersji ciągnikowej. Inteligentny człowiek sobie zawsze poradzi ;-)
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #35 : 11 Czerwiec 2018, 22:21:29 » |
+1
|
W czasie ostatniego pobytu na kolejce miałem okazję pokonać pieszo 22 km. Zainspirowany opowieścią mieszkańca ukraińskiej wioski o przedwojennych polskich osadach przy kolejce, postarałem się o więcej informacji w internecie i postanowiłem by odszukać je w terenie. Niestety, w lasach straciłem zasięg (mapę) i będąc 500 m od celu, zawróciłem. Historia tych osad jest tragiczna i na tyle mnie zainteresowała, że postanowiłem ponownie wybrać się do Antonowki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2018, 09:12:29 wysłane przez a cygan »
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #36 : 15 Kwiecień 2019, 23:43:41 » |
+3
|
Tak jak zaplanowałem, to zrealizowałam - odszukanie mogiły w Parośli. Dwie nocki w pociągu i pieszo z Antonowki, ale w poniedziałek - 8 kwietnia, dotarłem na leśną polanę. Od pomników do stacji "10 kilometr" kolejki jest około 2 km. Kolejka kursuje nadal tylko 3 razy w tygodniu - środa, piątek i niedziela. Nadal też trwa nielegalne wydobycie bursztynu w okolicy toru kolejki.
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #37 : 06 Czerwiec 2019, 09:02:41 » |
0
|
Z kronikarskiego obowiązku........ zdrożały bilety. Cała trasa - 45 hr w jedną stronę, Młynok (most drewniany) - 27 hr, Borowa - 32 hr.
|
|
|
|
kemot324
Nowicjusz

Długość toru:: 36 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #38 : 30 Listopad 2019, 22:11:08 » |
0
|
Noszę się z zamiarem wyjazdu do Antonowki w przyszłym roku i tu mam kilka pytań do osób, które temat mają już obeznany. Pojadę samochodem i mam dylemat, czy jechać do Sarn i nocować tam w hotelu, jeżeli tak, to jak tam wyglądają warunki, rezerwacje itp i czy uda się jakoś dogadać nie znając ukraińskiego i rosyjskiego? Lub myślałem, żeby nocować po "naszej" stronie i na miejsce pojechać samochodem w nocy, może głupie pytanie, czy bezpieczne tam jest zostawić samochód w okolicy stacji?  Do przejścia w Dorohusku mam 500km, wyjazd planuję na 3 dni
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #39 : 02 Grudzień 2019, 09:03:12 » |
0