Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Października 2024, 14:55:02 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Antonówka na Ukrainie  (Przeczytany 56073 razy)
kemot324
Nowicjusz
*
Długość toru:: 39 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 03 Grudnia 2019, 20:47:34 »
0

a cygan dzięki, na pewno się odezwę
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 03 Grudnia 2019, 22:21:14 »
0

Dodam tylko - nocowanie w Antonowce, granica w Zosinie lub Dołhobyczów, termin - najlepiej być w Antonowce rano w piątek, pojechać do Zariczne(go) i z powrotem, przenocować. Sobota - na zwiedzenie okolic elektrowni atomowej w Kuźniecowsku i okolic Maniewicz/Przylisne (kolejki torfowe - pozostałości) nocleg ponownie w Antowce, a rano przejazd kolejką do Włodzimierca i powrót np busem.
vutik
Młotkowy
**
Długość toru:: 126 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 14 Marca 2020, 13:19:10 »
0

Przykre wieści z Antonowki: 13 w piątek na stacji Zariczne zapaliła się lokomotywa, sprowadzona niedawno TU7A-3108.
https://chasdiy.org/events/na-rivnenshchyni-spalakhnuv-potiah.html?fbclid=IwAR3_6lw99aN0D1M8z1XACCZhTszdRLl7zWVBAqTvfBNsMFf5BeFnfq3SrVc
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 14 Marca 2020, 18:10:55 »
0

To tylko prawdopodobnie planowo jeździ tylko kolejka Rudnica - Gajworon. Zakarpacka ma popsute obie lokomotywy i też nie jeździ.
Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 404 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 31 Lipca 2021, 21:47:26 »
+1

Na FB pojawiła się informacja o pociągu specjalnym na nieczynnej wąskotorówce:

Koledzy! Zapraszamy do podróży „Kukuszką” kolejką wąskotorową Antonówka – Zarichne!
Ta wąskotorówka nie działa już 1,5 roku, a przyszłość tej kolei jest dość niepewna.
Czeka na nas:
- Podróż zarezerwowanym pociągiem z Antoniwki do Biły i z powrotem (100 km)
- wizyta u rodziny Melnyków, na dziedzińcu której znajduje się całe zaimprowizowane muzeum maszyn wąskotorowych
- Przystanki fotograficzne w drodze, aby uchwycić najbardziej malownicze momenty podróży przez lasy, pola i bagna Polesia
- Zatrzymaj się w miejscu, gdzie wcześniej nielegalnie wydobywano bursztyn. Przespacerujmy się razem po tych miejscach
- Demonstracja semaforów, których na Ukrainie pozostało bardzo niewiele
- Przystanek na zdjęcia na wydmach, w pobliżu torów kolejowych
- Po przybyciu na stację Biła odwiedzimy Jezioro Białe - jedyne na Ukrainie o wysokiej zawartości gliceryny w wodzie, dlatego ma niezwykłe właściwości lecznicze.
- Malownicze pejzaże wsi Polesia, odciętych od cywilizacji popsutymi drogami
- Po powrocie do Antoniwki jemy pyszny obiad z rodziną Melnyków pod dworcem kolejowym
Nasz pociąg odjedzie ze stacji Antoniwka o 10:00 i powróci o 19:00 4 września. Pociąg będzie się składał z 65-letniej lokomotywy TU2, kilku wagonów osobowych i wagonu peronowego
Koszt wycieczki - 900 UAH (130 PLN). Obejmuje również obiad w Bilej i kolację w Antonowce
Z chęcią opowiem Wam o szczegółach programu wyjazdu i odpowiem na Wasze pytania w wiadomościach prywatnych lub mailowo: steamteam750@gmail.com
Uwaga! Aby dołączyć do wycieczki prosimy o wypełnienie krótkiego formularza: form.gle/qadw9s9fsxLL2xeo7
Strona imprezy na Facebooku: https://fb.me/e/15fZlle2K
Kukuszka z powietrza: https://youtu.be/wB1Dkf0dlPE
Do zobaczenia na Kukuszce!
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 01 Sierpnia 2021, 21:01:10 »
+1

Wróciłem z podobnej imprezy Hajvoron - Berszad, ale z parowozem. Nie mam okazji by na 750 zamieścić fotorelacji, ale było dużo u mnie na fb. Mimo że nie raz byłem na tej kolejce i nad jeziorem Białym, prawdopodobnie pojadę na ten przejazd.
Dodam tylko że prawdopodobnie zarezerwuję nocleg (lub nawet dwa) tylko po to by następnego dnia ponownie udać się na mogiłę w miejscu wioski Parośl. https://www.traseo.pl/trasa/do-mogil
Parośla I była polską osadą złożoną z 26 zagród, które zamieszkiwały ok. 130 osób. W dniu 9 lutego 1943 wszyscy zostali wymordowani. Zbrodnia ta była pierwszym masowym mordem UPA i uważana jest za początek rzezi wołyńskiej

* p1.jpg (392.94 KB, 1600x1000 - wyświetlony 405 razy.)

* p2.jpg (133.21 KB, 750x1200 - wyświetlony 395 razy.)
kemot324
Nowicjusz
*
Długość toru:: 39 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 20 Sierpnia 2021, 23:24:17 »
0

Czy udało się Panu zarezerwować miejsce na 4 września? Widzę, że strona fb już usunięta
Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 404 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 21 Sierpnia 2021, 18:41:43 »
0

Nie, nie planowałem rezerwować. Jeżeli odwołali - szkoda.
Trabant
Dyrektor
Długość toru:: 547 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 21 Sierpnia 2021, 22:03:54 »
0

Masz może więcej zdjęć?

PRÓŻ / ŁAD
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 22 Sierpnia 2021, 21:31:25 »
+1

Impreza jest odwołana, ja mam już kupione bilety do Antonówki, a potem na wieczór do Kijowa. Na szczęście nie dokonałem wpłaty na konto organizatora. Mam zamiar jechać, ale z Antonówki może zmienię bilet na Charków i dalej na pociąg do Geniczewska nad morzem Azowskim. Plan był na siedmiodniowy pobyt na Ukrainie, bo 10 września ma być impreza z parowozem na kolejce dziecięcej w Kijowie.
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 22 Sierpnia 2021, 21:36:23 »
0

Pytanie o zdjęcia - zdjęcia z kolejki?
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!