Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:16:53 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace społecznie użyteczne na rok 2010  (Przeczytany 22999 razy)
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #20 : 20 Czerwca 2010, 23:51:44 »
0

Owszem Mariusz, zgadza się, po prostu policzyłem te zwrotnice które w całości ukończyliśmy malować.
Udało się zrobić sporo, jesteśmy bardzo zadowoleni z prac i prawdopodobnie zapraszamy już za 2 tygodnie.

Na koniec jeden z efektów naszych działań:

w trakcie prac

efekt pracy przy wagonie

trzech wspaniałych

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
pawel.adamczyk
Mechanik
Długość toru:: 261 m

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #21 : 06 Listopada 2010, 13:34:27 »
0

Czy w tym roku będą prace na szlaku do nałęczowa.                       pozdrawiam.

*  (241.43 KB, 1280x960 - wyświetlony 940 razy.)

UNITRA z.r.k    Diora,  Tonsil.
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #22 : 06 Listopada 2010, 14:11:22 »
0

Paweł

Obawiam się, że nie otrzymasz tutaj jednoznacznej odpowiedz na to pytanie.
Nie wiem czy pytasz teraz o oficjalne stanowisko pracowników kolejki, starostwa jako właściciela majątku czy nas, skromnej grupy wolontariuszy?

Jeżeli chodzi o nas, to wszystko zależy przede wszystkim od najbliższych planów powiatu co do kolejki, oraz  naszych możliwości.
Nie jest tajemnicą, że jest nas niewielu i mieszkamy w większości daleko od kolejki.
Inna sprawa, że priorytetem jest w zasadzie szlak Opole Lubelskie - Karczmiska bo na nim w pierwszej kolejności będzie przywracany ruch turystyczny.

Mogę Ciebie, jak i innych chętnych do przyłączenia się do naszych działań zapewnić, że zrobimy wszystko aby zawitać w Wąwolnicy i to nie jednorazowo.

Z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej poprosić o wsparcie w konkretnej akcji - np wycinamy krzaki w kierunku Nałęczowa niż pytać kiedy przyjedziemy. Jeżeli masz jakieś propozycje zapraszam na PW albo maila czy telefonicznie.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
pawel.adamczyk
Mechanik

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #23 : 06 Listopada 2010, 19:02:29 »
0

Chciałem się dowiedzieć o nas czy coś bedziemy robić w tym roku w stronę wąwolnicy w miarę ładnej pogody.Widziałem że w Karczmiskach są remontowane domki stacyjne i to duży PLUS. Ale kolej musi dojechać do Nałęczowa w przyszłym sezonie bo sytuacja może się powtóżyć,Zarząd dróg powie ,za duzy decyfit mało turystów i nie daj boże zrezygnuje.Musimy się zebrać i [wykrzyczyć remont wiaduktu].Byłem 2 tygodnie na stacji w Nałeczowie i płakać tylko ,zarośnięte drzewa rosną pełno śmieci domek st zdemolowany,żadnej szyby.Ja dbam o st w wąwolnicy  wykosiłem nawet 3 razy od wiosny Można jechac drezyną od Mareczek;mostek do kębła; biała kapliczka całość wykosiłem.Dbam o stacje. Chętni na przejazd drezynami to głównie miejsciwe dzieci ,zdjęcia póżniej dołączę.            POZDRAWIAM.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 14:16:21 wysłane przez pawel.adamczyk » Zapisane

grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #24 : 06 Listopada 2010, 21:30:25 »
0

Paweł

Doskonale rozumiem Twoje rozczarowanie. Mieszkasz na trasie odcinka który od feralnego uszkodzenia wiaduktu w Rogalowie w 2008 roku jest nieczynny. Cała kolejka stanęła rok później.
Niejednokrotnie widziałem jak wygląda ten odcinek, szczególnie pomiędzy Wąwolnicą a Nałęczowem. I zgadzam się z Tobą, że nie wygląda to najlepiej.
Ale sprawa uruchomienia odcinka nałęczowskiego wiesz dobrze, że jest trochę bardziej złożona.
Po pierwsze najpierw muszą ruszyć jakiekolwiek przewozy. Powiat poza obietnicami powinien wykazać determinację w uruchomieniu przejazdów turystycznych. Zatrudnienie ludzi, remont budynków itd to piękny gest, ale kolej to przede wszystkim przewozy. Dopiero wtedy możemy myśleć o Nałęczowie, Poniatowej czy innych odcinkach.

Zupełnie odrębną sprawą jest to co robisz Ty. Mam naprawdę ogromny szacunek do Twojej pracy i zaangażowania i bardzo sobie cenię to wszystko. Robisz 2 podstawowe rzeczy - dbasz o stację w Wąwolnicy od strony technicznej oraz jesteś kolejkowym ambasadorem w Wąwolnicy. I to jest myślę, najlepsza postawa jaką możesz kolejki bronić.

Proponuje zorganizować spotkanie jeszcze w tym roku (najwcześniej to 20 listopada) i zwyczajnie zastanowić się jak działać, z kim działać i w jakim celu. Ustalić zwyczajnie plan działania. Kto z forumowiczów chce przyłączyć się do inicjatywy wąwolnickiej?

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
pawel.adamczyk
Mechanik

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #25 : 07 Listopada 2010, 12:11:52 »
0

Bardzo chętnie,zaproszę do współpracy.  Ja będę kontynuował koszenie w stronę wiaduktu,jak pogoda pozwoli,nie jest strasznie ciężko  badyla miękkie,głównie jeżyny,często sięgające do pasa.Gorzej z gałęziami i zasypanym ziemią toru,to też musiałem zrobić,żeby drezyną przejechać ,to samo było w stronę Kębła.Słyszałem głosy,po co to robię,to i tak złom,pewnie swoje paliwo ,żyłka,kosa.A ile płacą za to. Jestem MK robię to co lubię. Jedno tylko zrobił gospodarz lasu Kęble,wyciął zabrał zwalone duże drzewo,bo blokowało całkowicie przejazd.Prosiłem go o to.Drezyny trzymam na torze w Mareczkach bo tam mieszkają znajomi i są one pilnowane.Ja mieszkam w kol.zawada  7km od stacji Wąwolnica. Odnowiłem 1 zwrotnicę-pomalowałem,wszystkie zamki kluczowe się otwierają są nasmarowane,zwrotnice czynne.   Jak plany się powiodą i będzie nas dużo więcej to i szlak i Nałęczów oczyścimy  TRZYMAM KCIUKI.  Przyłączę się również do prac w karczmiskach,opolu.A jak czasu starczy nam to i w stronę Wilkowa zajrzeli byśmy.Pracy jest dużo.   KOLEJKA JEST PEREŁKĄ LUBELSZCZYZNY  NIE! ZMARNUJMY TEJ SZANSY.           Patrząc na Sompolno,Krośniewice ,Nasielsk Żuławy wierzyć się nie chce,co zostało,a jeszcze tak niedawno były one podstawą gospodarki.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2010, 12:27:16 wysłane przez pawel.adamczyk » Zapisane

Phinek
Gość
« Odpowiedz #26 : 07 Listopada 2010, 12:33:09 »
0

Proszę odnaleźć na klawiaturze następujący klawisz:

A następnie przetestować jego użycie 
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 07 Listopada 2010, 13:22:33 »
0

Patrząc na Sompolno,Krośniewice ,Nasielsk Żuławy wierzyć się nie chce,co zostało,a jeszcze tak niedawno były one podstawą gospodarki.

Akurat żuławy jeżdżą w przeciwieństwie do Stargardu  lub Mławy.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
pawel.adamczyk
Mechanik

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #28 : 08 Listopada 2010, 17:57:22 »
0

Szok  Soory , póżniej  kapnołem się, chodziło o Kujawy .  Piotrków trybunalski.

To co przeczytałem, zobaczyłem zdjęcia na forum                      SZOK?Co?Co???!!!!!
Niesprawiedliwe  że  kolejki  znikają  z  Polskiego  krajobrazu .
Ci  zbieracze  złomu serca mają z szyn,żeby kawał historii na złom wywieść o tak sobie w nocy.

Kiepski kodeks karny w polsce

Krzaki możemy wyciąć ale jak nie będzie po czym jechać,to dopiero koniec nastąpi. Smutny

Za kilkadziesiąt lat pokolenia spytają nas dziadków,co się stało z kolejami wąskimi , ODPOWIEMY
Pochłoneły je palniki i piece hutnicze.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 14:22:20 wysłane przez pawel.adamczyk » Zapisane

grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #29 : 08 Listopada 2010, 19:14:45 »
0

Paweł

Adres Starostwa Powiatowego w Opolu Lubelskim znasz. Starostwo jest właścicielem majątku kolejki. Napisz do nich o swoich obawach i wątpliwościach. Potem podziel się z nami efektem Twojej akcji.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!