Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:52:57 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Do Lipia ... czy dalej???  (Przeczytany 14779 razy)
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« : 12 Maja 2004, 17:37:26 »
0

Czy Kolejka Wąskotorowa będzie jeździła do Lipia czy aż do Iłży ... Co? BO ja wolałbym, żeby do Iłży ... jak dawniej Czy mógłbym dowiedzieć się czegoś w tej sprawie

I mam jeszcze jeden pomysł. Może założyć mały klub miłośników Starachowickiej Wąskotorówki - tak chociażby w Internecie.
Znam się na twożeniu stronek WWW - więc mogę trochę pomóc

Pozdrawiam
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 12 Maja 2004, 19:26:01 »
0

Witaj! Plany są oczywiście takie, żeby uruchomić całą trasę, czyli do Iłży. Oczywiście wszystko w swoim czasie i zależy to, jak należy się domyślać, przede wszystkim od pieniędzy.

A odnośnie klubu internetowego, to może by podpiąć coś takiego pod moją stronę w przyszłości, ale napisz jakie masz pomysły odnośnie funkcjonowania.

A propos strony, to się aktualnie tworzy, bo z takim struclem jak obecna wersja wogóle wstyd się pokazywać Chichot W niedalekiej przyszłości ogłoszę powstanie strony. Znany już jest adres: www.kalito.martel.pl. Tam także zostanie umieszczone forum, o czym oczywiście także powiadomię forumowiczów.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 13 Maja 2004, 17:46:00 »
0

hm... a może ja pomogę w tworzeniu strony ?? ?? moje małe dzieło znajdziesz na www.pklsite.prv.pl - mojej stronce, więc będziesz znał moje umiejętności co do tworzenia stron ...
...
co dwa kompy to nie jeden

Pozdrawiam
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #3 : 13 Maja 2004, 22:18:46 »
0

OK. Moj nr gg: 2449063, tlen: kalito1 . Odezwij się do mnie, to jak będę potrzebował pomocy, to Ci dam część do zrobienia Choć najbardziej lubię takie rzeczy robić sam No ale zobaczymy

Pozdrawiam
Kalito
Piotr Heda
Nowicjusz
*
Długość toru:: 27 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 14 Maja 2004, 07:28:00 »
0

Samolub  :wink:
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #5 : 14 Maja 2004, 08:45:08 »
0

Nie samolub, bo nie robię tego dla siebie, tylko po prostu jeśli chodzi o pracę, to lubię się dłubać w takich rzeczach sam No ale oczywiście jeśli będę potrzebował pomocy, to o nią poproszę

Pozdrawiam
Kalito
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #6 : 17 Maja 2004, 14:34:06 »
0

A może by tak wrócić do głównego wątku?
Dalej niż do Lipia to chyba 23 maja - ruszamy na "ósmy kilometr"
Pozdraw
MP
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 18 Maja 2004, 17:44:12 »
0

A nie wiecie kiedy i gdzie będzie otwarcie ... a nie ... kiedy, to wiem, ale gdzie Co? Chyba na trójkącie w Starachowicach ... A y...., co do ciebie, Kalito, to zrobiłem mały schemat - jest w pliku ZIP na www.pklsite.prv.pl/layout-kalito.zip , a jakby coś, to na maila pkl2@op.pl , bo mam małe problemy z GG ... w internecie jestem tylko w cafejce i to z raz na tydzień alibo dwa

Pozdrawiam
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 18 Maja 2004, 17:48:39 »
0

I jeszcze coś Zareklamowałem kolejkę na www.pklsite.prv.pl - to znaczy jest tam reklama strony http://kalito.akcja.pl

Pozdrawiam
Kristofor
Nowicjusz
*
Długość toru:: 33 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 22 Czerwca 2004, 09:31:29 »
0

Witam serdecznie, W sprawie goracego tematu kradzieży torów trzeba przyjąć, iż powoli jest to nasza specjalizacja eksportowa, moze niebawem pobije kradzieże samochodów - cyt:Berlin
"Policja ujęła złodziei szyn", "Berliner Zeitung" z 16.06. Niemiecka straż graniczna ujęła dwóch Polaków, jak próbowali ukraść szyny kolejowe na dworcu towarowym Halensee. Rzecznik prasowy niemieckiej straży granicznej podał, że w poniedziałek sprawcy załadowali samochód częściami szyn kolejowych wchodzących w skład bocznicy. Złodzieje zamierzali sprzedać szyny w skupie złomu." za biuletyn MSZ www.ms.gov.pl

Przyjedź do polski, twój pociąg już tu jeździ?Co??

Kristofor
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #10 : 22 Czerwca 2004, 16:29:18 »
0

Tak słyszałem, że Polacy już w Niemczech kradną szyny, ale tego, co na PMK ostatnio pisało na temat kradzieży złomu, nic nie przebije...

http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.misc.kolej&tid=1060237

Oby tylko złomiarze nie wzięli się zbyt szybko za nasze tory od strony Iłży... Trzeba będzie tam robić sztuczny ruch od jesieni...

Pozdrawiam
Kalito
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

:)
« Odpowiedz #11 : 24 Czerwca 2004, 16:57:18 »
0

Powiadasz, Kalito, do jesieni. Przecież do jesieni nie zdążycie chyba zrobić całej trasy ?? Chichot O co Ci chodzi ??

Pozdrawiam
J&K
Czytelnik

Długość toru:: 3 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 18 Sierpnia 2004, 16:27:29 »
0

Tak sobie myślałem czy nie można rozebrać niepotrzebnych torów przy dawnej rozładowni wąskotorówki i zamontować je na trasie za lipiem tam gdzie tory są rozkradzione.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

:)
« Odpowiedz #13 : 18 Sierpnia 2004, 17:34:27 »
0

Widzę, że mamy nowego użytkownika, który nie jest zbytnio obeznany w sytuacji kolejki. Celem odbudowy SKW jest nie tylko dotarcie do Iłży. Trzeba także przywrócić stan stacji. Nikt nie chce niszczyć historii. Owszem, tory przy rozładowni możnaby rozebrać, aby użyć ich do budowy rozkradzionej linii, ale wtedy swoje walory historyczne staciłaby stacja Starachowice Wschodne Wąskotorowe. Pamiętaj też, że torowisko zostało rozkradzione także w Starachowicach - na wcześniej wymienionej stacji 'towarowej'. A poza tym to przeciez ja Cię dobrze znam ... ....

Pozdrawiam
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 19 Sierpnia 2004, 01:02:05 »
0

Jednym z pomysłów uzupełnienia kradzieży była rozbiórka części torów stacyjnych bo co nam z 7 torów stacyjnych jak nie mamy gdzie z tej stacji pojechać. Oczywiście w tym miejscu pojawi się odwieczna dyskusja o tym czy kolejce stan historyczny czy uzytkowy przywrócić. Ale o tym czy to się stanie zadecyduje Konserwator Zabytków bez zgody którego nie możemy nic rozebrać ponieważ cała kolejka jest wpisana w rejestr zabytków.

P.S. Czy 4 PLN za podkład staroużytkowy z 1520 mm to duzo czy tanio Co?

PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 19 Sierpnia 2004, 07:15:01 »
0

4 zł za podkład 15cośtam .... ja wiem ... moze być .... chyba ....

Pozdrawiam
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 19 Sierpnia 2004, 09:24:29 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Jednym z pomysłów uzupełnienia kradzieży była rozbiórka części torów stacyjnych.

Jest jeden tor stacyjny, który spokojnie i bez żadnego żalu można rozebrać. Jest to ślepy tor, który odchodzi od ramienia trójkąta równoległego do torów normalnych. Niejako "przy okazji" jest stamtąd do odzyskania nie tylko kilkadziesiąt metrów szyn, ale także dwa rozjazdy, które mogą zostać wykorzystane do budowy następnej mijanki końcowej, chyba w Marculach.

P.S. Czy 4 PLN za podkład staroużytkowy z 1520 mm to duzo czy tanio Co?

Ile? 4 Pln? Słuchaj nie zastanawiaj się tylko kupuj 100 sztuk od razu, byleby tylko nie były spróchniałe w środku albo ... betonowe
To jest bardzo bardzo dobra cena. Tylko trzeba załatwić transport, bo przyczepką się chyba tego nie obróci. Jak znalazł takie podkłady są na podrozjazdnice. Dowiedz się jeszcze czy nie mają na zbyciu "bomb" czyli napędów zwrotnicowych. Póki jest ciepło trzebaby uzupełnić o nie wszystkie rozjazdy. Nie wykluczone, że w zimie będę miał 2 tygodnie urlopu, może nawet jeszcze we wrześniu...

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 19 Sierpnia 2004, 21:29:20 »
0

Podkłady zdrowe, pochodzenie LHS (ze stacji Szczebrzeszyn) dębowe i sosnowe. trzebaby tylko przewieźć je te 200 km. Nie wiem czy nadal mają je w sprzedaży ale jeżeli będzie potrzeba moge się dowiedzieć.

P.S. I pomysleć że osobiscie je ciąłem piłą i palilismy nimi w piecu oraz w suszarni tytoniu.

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 19 Sierpnia 2004, 22:13:59 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Podkłady zdrowe, pochodzenie LHS (ze stacji Szczebrzeszyn) dębowe i sosnowe. trzebaby tylko przewieźć je te 200 km. Nie wiem czy nadal mają je w sprzedaży ale jeżeli będzie potrzeba moge się dowiedzieć.

Dowiedz się koniecznie, bo cena jest baaaardzo atrakcyjna.
Może nawet warto wziąć na przyczepkę kilkanaście sztuk. Na podrozjazdnice jak znalazł. A na odcinku gdzie trzeba położyć szyny na nowo to trzeba co 3 podkłąd wymieniać, żeby miały się czego wogóle trzymać.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!