Witam wszystkich.
Poszukuję informacji na temat nieistniejącej kolejki wąskotorowej w Stożnem koło Olecka. Linia ta, z tego co wynika z map była dość krótka. Posiadała dwie nitki torów wychodzących z terenu żwirowni. Pierwsza biegła w kierunku północnym, druga natomiast omijając szerokim łukiem wyrobiska kopalniane, na południe. Jej głównym przeznaczeniem był dowóz żwiru z niedalekich miejsc wydobycia do sortowni, gdzie następnie materiał był ładowany na wagony normalnotorowe ( linia 1435mm Olecko-Gołdap ). Szczególnie interesuje mnie sprawa prześwitu toru tej kolejki, oraz typy parowozów tam pracujących. Niestety internet milczy na ten temat. Jedyną wzmianką w sieci o tej linii, jest wykaz lokomotyw z fabryki Hofmanna we Wrocławiu
LINK. Wedle tego spisu w 1945r znajdował się tam parowóz Cn2t o numerze 592 na tor 750mm wyprodukowany w 1908 roku. Drążąc temat dalej, skontaktowałem się telefonicznie ze znajomym, który kolejki na terenie Suwalszczyzny jak i dawnych Prus Wschodnich zwiedził chyba wszystkie. I tu pojawiają się rozbieżności, gdyż według mojego rozmówcy, prawie na pewno wąskotorówka ta miała prześwit toru 600mm. Ponadto część linii miała charakter tymczasowy, układano je po prostu w postaci toru patentowego. Analogicznie jak w niedalekich Golubkach na kolejce cegielnianej. Być może są osoby na forum posiadające jakieś informacje na temat tej linii?