Mateusz
|
|
« : 20 Lutego 2011, 11:52:58 » |
0
|
Witam,
Zaczynam nowy wątek w tej kategorii a nie w "Imprezach" bo przecież póki co żadnej imprezy na Gryfickiej KD się nie planuje, a ja chciałem raczej zorientować się czy impreza dla MK jest w ogóle na Gryfickiej możliwa.
Już dawno się zastanawiałem czy była kiedyś tego typu impreza na Gryfickiej KD (nie jestem weteranem więc jeżeli coś takiego było X lat temu to proszę mnie nie pacyfikować od razu :-)) Tej wiosny w Polsce odbędzie się sporo imprez dla MK w tym na kolejce Żnińskiej i Średzkiej. Czy możliwa jest taka impreza na Gryfickiej...??
Napiszcie co myślicie o możliwościach zorganizowania takiej imprezy. Czy ktoś miał kontakt z operatorem (Gminą)? Czy ktoś kiedyś podchodził do tematu? Czy to w ogóle jest do zrobienia..?
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
|
« Odpowiedz #1 : 20 Lutego 2011, 12:24:19 » |
0
|
"Konferencje i seminaria" "wrzesień 2011 - Rewal Forum Turystyki Kolejowej 2011 >>>>> więcej >>>>>"
Taki wpis istnieje na stronie Forum Transportu Szynowego
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #2 : 21 Lutego 2011, 18:46:14 » |
0
|
Z drugiej strony... impreza na linii którą można tak czy tak w całości przejechać ogólnodostępnym pociągiem ma sens tylko w przypadku użycia jakiegoś historycznego taboru ( vide przejazd Żnin-Gąsawa z towarowym lat temu bodajże 3..) A z historycznym taborem w Gryficach jak wygląda?
|
|
|
|
|
|
|
|
Doctor
|
|
« Odpowiedz #4 : 22 Lutego 2011, 20:45:51 » |
0
|
Fajnie by było! Chociaż obiło mi się o uszy, że to ponoć najdroższa kolejka w Polsce. Ale nic to, jeśli tylko termin będzie mi pasować to się wybiorę
|
|
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
« Odpowiedz #6 : 25 Lutego 2011, 12:45:34 » |
0
|
A czy gmina jest skłonna do negocjacji cen...? Wynajęcie pociągu z Px48 kosztuje zdaje się 4880 zł (to miało być pewnie 4000 zł + VAT, ale VAT wzrósł więc cenę pewnie też podniosą trochę). Nie zmienia to faktu że ok. 5000 zł to sporo - przy 50 osobach potrzeba od każdego 100 zł - a gdzie pozostałe koszty...? Trzeba by było trochę ściąć te ceny....
|
|
|
|
|
|
|
kaziuwask1
Nowicjusz
Długość toru:: 27 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #7 : 25 Lutego 2011, 16:14:46 » |
0
|
Nie wydaje mi się aby można było negocjowac ceny.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #8 : 25 Lutego 2011, 16:59:00 » |
0
|
A czy gmina jest skłonna do negocjacji cen...? Wynajęcie pociągu z Px48 kosztuje zdaje się 4880 zł (to miało być pewnie 4000 zł + VAT, ale VAT wzrósł więc cenę pewnie też podniosą trochę). Nie zmienia to faktu że ok. 5000 zł to sporo - przy 50 osobach potrzeba od każdego 100 zł - a gdzie pozostałe koszty...?Trzeba by było trochę ściąć te ceny.... Wystarczy napisać i zapytać odpowiednio argumentując powód obniżki.A jeszcze lepiej zrobić wstępne rozeznanie, ilu byłoby chętnych. Bo może się okazać że wielu gada ale wcale nie chce wziąć udziału w takiej imprezie. Swoją drogą rozumiem działanie gminy - jazda z parowozem to wersja luksus. Dla wszystkich jest skład z Lxd2, parowóz jest dla wybranych. Czy to że kawior kosztuje w sklepie 100 PLN to znaczy że sprzedawca ma mi obniżyć jego cenę tylko dlatego że jestem jego smakoszem?
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #9 : 25 Lutego 2011, 19:38:41 » |
0
|
A jak wygląda sprawa wodowania parowozu?? Są czynne żurawie wodne??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
kaziuwask1
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #10 : 25 Lutego 2011, 21:43:11 » |
0
|
Jest jeden ale niesprawny, parowóz woduje się za pomocą węża (na nocce), a na szlaku woduje się z hydrantu.
|
|
|
|
|
|
|
kaziuwask1
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #11 : 25 Lutego 2011, 21:55:10 » |
0
|
Z drugiej strony... impreza na linii którą można tak czy tak w całości przejechać ogólnodostępnym pociągiem ma sens tylko w przypadku użycia jakiegoś historycznego taboru ( vide przejazd Żnin-Gąsawa z towarowym lat temu bodajże 3..) A z historycznym taborem w Gryficach jak wygląda?
W gryficach jest możliwośc wynajęcia wybranego składu były już ciągane wynajęte składy towarowe.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #12 : 25 Lutego 2011, 22:03:34 » |
0
|
Gdzieś na YT jest film z przejazdu transporterów. Są takie składy wynajmowane?
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
kaziuwask1
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #13 : 26 Lutego 2011, 08:57:23 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #14 : 26 Lutego 2011, 23:16:34 » |
0
|
Panowie, sprawa jest prosta: ekonomia. Utrzymanie i odpalenie parowozu to dużo pracy i pieniędzy. Stąd i cena słuszna. Kolejna rzecz - tamtą kolej prowadzi gmina. Wszystko lege artis (zgodnie z prawem, znaczy się) - umowy, badania, dopuszczenia itd. Każdy robi za pensję. Stąd i cena słuszna. Tam liczy się wszystkie koszty, w tym amortyzacji - stąd i cena słuszna. Na kolejach stowarzyszeniowych bywa taniej, bo część (albo i większość) rzeczy robią wolontariusze albo pół-wolontariusze (znaczy się: za kaskę na piwo po robocie). Zwykle też nie uwzględnia się w cenie kosztów amortyzacji - stowarzyszenie czasem (albo i często) i po kosztach pojedzie byle tylko uciułać stówkę czy dwie na zapłacenie rachunku za to czy owo.
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
|
« Odpowiedz #15 : 26 Lutego 2011, 23:25:35 » |
+1
|
Fakt taki, że na dzisiejsze warunki, gdzie w markecie za 100zł ledwo się zakryje dno koszyka, wydatek 100-150zł (przy założeniu 5000PLN/50 osób plus minus) to wcale nie jest jakiś ogromny pieniądz za imprezę z parowozem. Takie rzeczy muszą kosztować i czasy, gdy można się przejechać kolejką za 5zł już niebawem przejdą do lamusa. Oto moje proroctwo
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #16 : 26 Lutego 2011, 23:45:05 » |
0
|
Cena wysoka ale w końcu 40km w jedno stronę. Na Żuławce wynajęcie parowozu zaczyna się od 5tys a do dyspozycji jest 30km szlaku.
|
|
|
|
|
|
|
brok
|
|
« Odpowiedz #17 : 27 Lutego 2011, 09:29:51 » |
0
|
Zawsze można wybrać mniej atrakcyjny, ale tańszy wariant, podróż wagonem MBxd2.
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
ZyGa
|
|
« Odpowiedz #18 : 06 Lutego 2013, 14:02:19 » |
0
|
Teraz cena wynajęcia parowozu wzrosła do 6000 zł, lxd2 - 4800, a MBxa nie pamiętam, ale do parowozu można wziąć skład zabytkowy czyli 4 wagony kryte (K), 1 węglarka i brankard.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2013, 09:24:03 wysłane przez Paweł Niemczuk »
|
|
NKW ZyGa
|
|
|
|