Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 04:01:45 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: impreza i nowa kradzież  (Przeczytany 38737 razy)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 29 Kwietnia 2010, 10:57:37 »
0

Cytat: "OczeQ"
Cytat: "andrzej2110"
Żeby nie wykręcili to trzeba by każdego wkręta chyba do podkładki przyspawać co jest nie możliwe (chyba  :roll: )

W okresie największego nasilenia złomiarstwa na Śląsku praktykowane było upalenie łba wkręta palnikiem po wkręceniu w podkład...
Czy zdało egzamin, ciężko stwierdzić, ale do dzisiaj są odcinki w torze właśnie z upalonymi łbami :wink:

Jeszcze jedno rozwiązanie przyszło mi do głowy. Po wkręceniu wkręta nagrzać łeb i po założeniu klucza przekręcić tak aby nie był już kwadratowy a okrągły. Nawet po jednym takim wkręcie na podkładkę powinno pomóc. No chyba są tak zdeterminowani złomiarze ze będą wykręcać tylko same wkręty....

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Senda
SGKW
*
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

Mariusz Senderowski

« Odpowiedz #41 : 29 Kwietnia 2010, 21:56:17 »
0

Cytat: "OczeQ"
Cytat: "andrzej2110"
Żeby nie wykręcili to trzeba by każdego wkręta chyba do podkładki przyspawać co jest nie możliwe (chyba  :roll: )

W okresie największego nasilenia złomiarstwa na Śląsku praktykowane było upalenie łba wkręta palnikiem po wkręceniu w podkład...
Czy zdało egzamin, ciężko stwierdzić, ale do dzisiaj są odcinki w torze właśnie z upalonymi łbami :wink:

Krzysiek, w latach 2002 - 2003 roku osobiście upaliłem palnikiem kilka tysięcy łbów wkrętów między Rozbarkiem, Polem Północnym, Chorzowem Przeładownią i Bytomiem Głównym. Sam dobrze wiesz ile zostało z tego szlaku - 0. Takie wkręty wykręca się zwykłym kluczem do rur, tzw. żabką, ewentualnie kluczem szwedzkim. Na złomiarzy nie ma siły.
Cytat: "kamicz"
za gkw.pl

23.06.2002

Po 70 dniach nadludzkiego wysiłku, zmagań z przeciwnościami losu i głupotą paru osób, przy chórze niedowiarków, malkontentów czy
pospolitych defetystów, pokazaliśmy że potrafimy.
Wczoraj z Rozbarku do Karbia lokomotywy Lxd2-372 i Lyd1-309 przeprowadziły tabor pasażerski. Uruchomienie sezonu letniego na GKW
jest już tylko sprawa dni (czytaj kolejowych urzędników). A zadanie nie było łatwe. Naprawie (uzupełnieniu) trzeba było poddać ponad 11 km toru,
z tego prawie 500 m ułożyć od podstaw. Część materiału trzeba było pozyskiwać rozbierając zbędne tory, co zwiększało nakłady robocizny.
W sobotę 22 czerwca o godzinie 22:43 stacje GKW Rozbark i Karb ponownie połączyła wstęga toru szerokiego na 785 mm.  Wszyscy chcieliśmy, aby
kolej była gotowa na dzień dziecka, a później na pierwszy dzień wakacji. Nie było to realne zadanie zwłaszcza po majowych problemach, a następnie kradzieżach torowisk na niespotykana dotąd skale.

Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuje

Andrzej Cichowicz

To już 8 lat.... Jak ten czas zleciał, a to jakby było wczoraj...

Pozdr.
Mariusz
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 29 Kwietnia 2010, 22:13:59 »
0

Cytat: "Senda"
Takie wkręty wykręca się zwykłym kluczem do rur, tzw. żabką, ewentualnie kluczem szwedzkim. Na złomiarzy nie ma siły.

A jakby taki obcięty wkręt rozklepać jak nita?? Nie myło by za co rurhakiem złapać.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #43 : 29 Kwietnia 2010, 22:15:51 »
0

Ale grzejąc palnikiem aby rozklepać, możesz przypalić drewno podkładu.
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 29 Kwietnia 2010, 22:20:58 »
0

Podkładka powinna ochronić. Nie nagrzeje się tak żeby się zapaliło. Takiego wkręta raczej nie da się wyciągnąć jak gwoździa (no chyba ze podkład spróchniały...)
Jakieś próby utrudnienia kradzieży by się przydały. Skoro tyle razy m się udało inne zostali złapani będą dalej kraść.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #45 : 29 Kwietnia 2010, 22:34:53 »
0

Raz jedna ekipa została złapana i był spokój na parę lat... Po prostu trzeba znakować... ale nie wkręty, lecz złodziei (choćby elektroniczne bransoletki).
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 29 Kwietnia 2010, 22:42:48 »
0

Jako karę dostali?? Ciekawe czy teraz to ci sami...

konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 29 Kwietnia 2010, 22:42:54 »
0

parafrazując phinka
to może upalać łby... ale nie wkrętom tylko złodziejom.

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 29 Kwietnia 2010, 22:44:09 »
0

Niestety za takie "upalanie" trafił byś za kratki ...

olgutek
Młotkowy
**
Długość toru:: 80 m

W terenie W terenie

RKW

« Odpowiedz #49 : 29 Kwietnia 2010, 22:51:33 »
0

Cytat: "konrad"
parafrazując phinka
to może upalać łby... ale nie wkrętom tylko złodziejom.

taa ty byś  zobił dobrze dla kolejki, a poszedł byś siedzie jak za człowieka. Smutny szkoda życia

„ Co mężczyzna przez rok obmyślił, kobieta w jednym dniu obali”.

Demostenes
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #50 : 29 Kwietnia 2010, 23:16:22 »
0

Fajnie. Znów pomysły na średniowieczne egzekucje pokazowe (a może współczesne chińskie?) które niczego twórczego nie wnoszą. Sorki za szczerość, ale lamentowanie mnie drażni.
Dobrej nocy.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 30 Kwietnia 2010, 00:56:58 »
0

Skoro nawiązujemy do Chin, to może jest sposób na przestępców. łapiemy powiedzmy 150 zbirów. Wsadzamy ich na wycieczke do samolotu rejsowego do Chin i każdemu w kieszeń narkotyki. Tam ich wyłapują, my mamy czyste sumienie bo to nie Polski sąd ich skazał tylko chiński.  :mrgreen:

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #52 : 30 Kwietnia 2010, 06:28:48 »
0

Chyba czas najwyższy zamknąć ten temat bo robi się śmieszny (delikatnie mówiąc).

Panowie i Panie!
Dopóki ktoś będzie kupował złom kolejowy to możemy sobie popisać na forum, tyle naszego. Dywagacje o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi i nic więcej. Czcza paplanina. Nie ma tak naprawde sposobu by powstrzymać złodzieja dopóki będzie miał zbyt na kradziony towar.
Szkoda słów, zamiast płakać i klepaćać bez sensu w klawiature na następny przyjazd do Rogowa każdy niech przywiezie 10 wkrętów
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #53 : 30 Kwietnia 2010, 07:07:18 »
0

Zapobiec  w 100% nie można ale można im to utrudnić.
O skuwaniu takich elementów pisałem wcześniej.
A przy okazji. Jeśli upalać łby to nie po jednej stronie szyny tylko na przemian po obu. Jeśli po jednej to by pozrastał upalony wkręt i podkładka ale wyparuje szyna....

Phinek
Gość
« Odpowiedz #54 : 30 Kwietnia 2010, 07:10:57 »
0

Gdyby nikt przy drodze nie stawał, to by ssaki leśne nie wychodziły na drogi...

Cytat: "AXEL"
...Dopóki ktoś będzie kupował złom kolejowy to możemy sobie popisać na forum, tyle naszego...

I to jest chyba najlepsza puenta  :wink:
tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #55 : 04 Maja 2010, 14:58:59 »
0

Napiszę taką kwestię. Właśnie wróciłem z pracy i moja matka mnie zagadała. Otóż podobno w Łódzkiej 3 w niedzielę o godzinie 22 był jakiś raportaż w wiadomościach z kolejki Rogowskiej.  Tekst był taki "wiesz że w niedzielę było w wiadomościach o kolejce gdzie byliście, że tam tory pokradli jakieś mocowania i że mogło dojść do katastrofy, i podobno kolejke myślą zamknąć". Ton był poważny bo w niedzielę byłem na przejeździe z moim dzieckiem.  Tłumacze matuli że to było tydzień wcześniej odkryte jak byłem i że to jest na odcinku gdzie nie jeżdżą normalne pociągi wycieczkowe. Usłyszałem: "ja tam nie wiem, wiem że pokradli tory i mogło się coś stać"

Ktoś na przejeździe 24 kwietnia powiedział żeby lepiej prasa się nie dowiedziała bo usłyszy gdzieś tam jakiś dziadek albo babcia i z wnuczkami na kolejkę nie przyjadą. I właśnie się tak stało. Nie jest to dobry prognostyk na najbliższe miesiące dla kolejki Rogowskiej.  :Co?:

Phinek
Gość
« Odpowiedz #56 : 04 Maja 2010, 19:49:46 »
0

Z doświadczeń majowych wynika, że owszem ludzie czytają lub słyszą o kradzieży na kolejce a potem dzwonią.... i koniec końców przyjeżdżają.

Minęły 3 dni wytężonej pracy i manewrów związanych z dostawianiem wagonów celem upakowania podróżnych - więc powodów do paniki nie ma.
tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #57 : 04 Maja 2010, 21:15:38 »
0

Wiem, bo widziałem  :mrgreen: . Ale w zeszłym roku było dużo więcej ludzi. Tyle ze chyba w weekend majowy wtedy było święto kwiatów i dużo ludzi po spacerze po arboretum poszło na kolejkę.
A tak z ciekawości czy to Ty robiłeś za przewodnika :?:

Phinek
Gość
« Odpowiedz #58 : 04 Maja 2010, 21:27:30 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:29:57 wysłane przez Phinek » Zapisane
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #59 : 05 Maja 2010, 00:14:04 »
0

Jak widać na zdjęciu ludzi raczej informacja o zajumaniu torów nie wystraszyła, choć nawet raz ktoś mnie się spytał czy kolejka jeździ bez zakłóceń mimo tej kradzieży :razz: Większość pewnie i tak nie wiedziała o niczym :cool:

I jeszcze filmik z pociągiem pełnym ludu (4 wagony + poczta):

Małe | Duże

To jest przekaz.
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!